Pete Sampras 30 évvel ezelőtt, 1990-ben nyerte meg karrierje első Grand Slam-tornáját, a US Opent, melynek döntőjében Andre Agassit győzte le három sima játszmában. A jeles évforduló alkalmából Sampras beszélt három évtizeddel ezelőtti sikeréről, és elmondta, hogyan élte meg, hogy 19 évesen jutott el odáig.


Pete Sampras világszerte elbűvölte a tenisz rajongóit, amikor az 1990-es US Openen megszerezte első Grand Slam-trófeáját. Pistol Pete gyorsan a figyelem középpontjába került, 19 évesen a torna történetének legfiatalabb férfi egyes bajnoka lett, ami a mai napig rekord.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Bár úgy tűnt, hogy Sampras jól kezeli a megnövekedett elvárásokat, 30 évvel később reflektált a sikerére, és azt mondta, hogy introvertált tinédzserként nem állt készen arra, ami azzal a győzelemmel járt.
"A pályán való játékon kívül meg kellett küzdenem az emberek és a média figyelmével is. Ez hat-nyolc hónapig is eltartott akkor."
- mesélte
Sampras
Tim Henmannek.
"Komoly változást hozott az életembe. Megnyertem a US Opent, világszerte felismertek, bárhol jártam ezután. Nem voltam felkészülve erre. 
19 éves voltam, időbe telt, hogy nyugodtabbá válhassak a játékomban, és magánemberként is. Félreértés ne essék, örültem, hogy megnyertem a US Opent. Nagyszerű pillanat volt. De egy kicsit túl korai volt még."
Sampras abban az évben tornagyőzelemmel a zsebében érkezett New Yorkba Philadelphia és Manchester behúzásával, valamint számos más jól sikerült versennyel együtt, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a FedEx ATP-rangsorán nyolc hónap alatt a 69. helyről a 12. pozícióba jusson. Noha a neve mellett szerepelt már néhány Top 10-játékos elleni siker, Samprasnak még nem kellett megmutatnia, hogy képes legyőzni a világ legjobb teniszezőit is a legnagyobb tornákon. 
"Akkor még elég fiatal voltam. Még csak pár éve voltam profi, és a sötét lovak közé tartoztam. Próbáltam eljutni a torna második hetébe. Nem láttam magam előtt, hogy megnyerhetem. 
A gondolkodásmódomat az jellemezte, hogy nincs vesztenivalóm. Csak kimentem a pályára és teniszeztem."
Sampras először azzal került a címlapokra, hogy a nyolcaddöntőben a világranglista hatodik helyén álló Thomas Mustert ejtette ki, de még korántsem állt le. A negyeddöntőben a háromszoros US Open-bajnok Ivan Lendlt búcsúztatta öt játszmában, a legjobb négy között John McEnroe sem jelentett neki gondot, hogy aztán a fináléban Andre Agassit múlja felül. 
Akkor kezdődött el Sampras szerelmi története New Yorkkal. További négy alkalommal nyerte meg a US Opent (1993, 1995, 1996, 2002), és keretbe foglalva pályafutását, egyben romantikus kapcsolatát a várossal és ezzel a tornával, lenyűgöző karrierje utolsó profi mérkőzését is Woody Allen kedvenc városában játszotta, mégpedig a 2002-es US Open felejthetetlen döntőjében, amikor 1990-hez (és 1995-höz) hasonlóan Agassit gyűrte le. "A legjobb teniszemet pályafutásom későbbi szakaszában játszottam. Életem utolsó meccsén, a 2002-es US Open döntőjében teniszeztem a legmagasabb szinten. A 2002-es US Open Pete-je könnyedén le tudta volna győzni a '94-est vagy a '95-öst. mondta erről utólag Sampras.
Pete Sampras: Aki a csúcson hagyta abba | Eurosport
Greg Rusedski csak kimondta, amit mindenki érzett. A kanadaiból lett brit teniszező épp kikapott a 2002-es US Open harmadik fordulójában Pete Samprastól, de nem volt lenyűgözve a győztes teljesítményétől. " Meglepődnék, ha megnyerné a következő meccsét." - mondta a vereséget követően Rusedski. "Nem ugyanúgy mozog, nem ugyanolyan jó már az erőnléte.
Most pedig így emlékezett vissza a 30 évvel ezelőtti menetelésére:
"Megnyertem azt a meccset Ivan ellen, és az mindent megváltoztatott. Kifejlesztettem a 125 mérföldes sebességgel középre, vagy éppen a vonalra érkező adogatásomat, megpróbáltam bemenni a hálóhoz, és szerva-röptét játszani. Nem tudom megmagyarázni."
via ATP
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39