Naomi Osaka nyerte a US Opent, miután a döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte az édesanyaként első Grand Slam-fináléját játszó Victoria Azarenkát.


A második US Open győzelmére hajtó Naomi Osaka és a kisfia születése óta legsikeresebb heteit produkáló Victoria Azarenka küzdöttek meg egymással a végső győzelemért. Már a US Opent felvezető Cincinattiből New Yorkba áthelyezett tenisztorna döntőjébe is ugyanez a két játékos jutott be, de akkor Naomi Osaka sérülés miatt visszalépett, így nem került sor az összecsapásra, Victoria Azarenka játék nélkül szerezte meg első tornagyőzelmét a szülésből visszatérve. Mindketten kétszeres Grand Slam-bajnokként várhatták a döntőt, Osaka 2018-ban egy emlékezetes finálét követően nyerte meg a US Opent, Azarenka viszont csak két vesztes fináléig jutott New Yorkban. Utolsó Grand Slam-döntője is a US Openről származott, 2013-ban Serena Williamstől kapott ki.
Az első játszma a vártnál simábban alakult. Osaka rengeteget hibázott, Azarenka viszont nagy önbizalommal és elszántsággal kezdte a mérkőzést. Rögtön brékelt a fehérorosz, és adogatásait is magabiztosan hozta. 3:1-nél újra elvette Osaka adogatását, majd hozzátette sajátját is, 5:1-nél pedig Osaka ismét megremegett, ezáltal 6:1-re Azarenka nyerte az első szettet. Miközben a japán játékos rengeteget rontott, Azarenka remekül teniszezett, alig adott ajándékpontot az ellenfélnek.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
A második játszmát is Azarenka kezdte jobban. Azt követően, hogy hozta a szerváját, rögtön elvette Osaka adogatását, és labdája volt a 3:0-ás vezetéshez. Osaka végül megfordította a játékot, elvette Azarenka szerváját, majd hozta sajátját is, így kiegyenlített. A szett közepétől Azarenka elkezdett egyre többet hibázni, miközben Osaka valamelyest feljavult. 3:3-nál brékelt is a japán, és saját szerváját is hozzátette. 5:3-nál a szettben maradásért adogatott Azarenka, de többet hibázott, Osaka pedig két szép nyerővel behúzta a játszmát. 6:3-mal egyenlített ki a japán.
A döntő játszmát Osaka kezdte jobban, 2:1-nél brékelni tudott. Azarenka azonnal visszajöhetett volna, hiszen három bréklabdához jutott, de nem tudta egyiket sem kihasználni. 4:1-nél Osaka közel állt ahhoz, hogy végleg megtörje az egyre fáradtabb Azarenkát, négy labdája volt fogadóként, hogy elhúzzon 5:1-re, de Azarenka hozni tudta a szerváját. Ezt követően pedig fogadóként is erőre kapott, és elvette Osaka adogatását, 4:3-ra felzárkózott. Egyenlíteni azonban már nem tudott, újra elveszítette szerváját, a japán adogathatott a győzelemért. Osaka nem hibázott, kiszerválta a mérkőzést, és 1:6, 6:3, 6:3-mal megnyerte a US Opent.
Naomi Osaka pályafutása harmadik Grand Slam-győzelmét aratta, Victoria Azarenka pedig harmadszor veszített el döntőt a US Openen.
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39