Kedden már a legjobb négy közé jutás a tét a US Openen. A játéknap rögtön egy meglepetés párosítással indul, egy archetipikus párharccal, utána pályára lépnek Alexander Zverevék is. Az esti program első meccsét Naomi Osaka játssza a meglepetésember Shelby Rogersszel, majd azt követően kiderül, Pablo Carreno Busta a világelső után Denis Shapovalovot is az őrületbe tudja-e kergetni. 


Jennifer Brady [28] - Yulia Putintseva [23] (Arthur Ashe, 18 óra)


Ha lehetne a klasszikus szót fokozni, azt mondanám a tenisz legklasszikusabb párosítása. Az origó. Az alap, ahonnan minden indul. Egy agresszor a fal ellen. Egy füstölgő tenyeres egy kis tűzgolyó ellen, aki mindent visszaad, ha pedig esetleg nem, akkor szó nélkül leül, ápolást kér, kimegy az öltözőbe, csak hogy kivegye a másikat a ritmusból. A teniszmeccsek nagyon nagy százaléka ilyen. A serdülő kettőtől kezdve a seniorokon át, Grand Slam-negyeddöntőkig.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Putintseva reményt ad mindenkinek.
A főorvosnak, zöldségesnek, a bárkinek, aki csak úgy tud játszani, mint ő; és a főorvos, a zöldséges, a bárki ellenfelének is, aki ilyenkor rájön, hogy nem csak ő az egyetlen, aki megszenved a Putintsevákkal. (Szabó Gábor)

yulia-putintseva-min.jpg

Fotó: Eurosport

Borna Coric [27] - Alexander Zverev [5] (Arthur Ashe, 2. mérkőzés)


Zverev és Coric nagyjából egyszerre bukkantak föl, mint a sportág két nagy ígérete. Azt is lehet mondani, hogy eleinte Coric volt az, aki előrébb járt kettejük közül; az első két egymás elleni meccsüket is ő nyerte. Ezután a horvát egy kicsit beleszürkült a mezőnybe, nem utolsósorban azért, mert komoly sérülések hátráltatták. Most azonban mindketten felszálló ágban vannak, duzzadnak az erőtől és az önbizalomtól. Papíron Zverev az esélyes, bár talán számíthat az is, hogy a párharcukban 3-1 arányban Coric áll jobban. (Kálmán Laci)

Naomi Osaka [4] - Shelby Rogers (Arthur Ashe, nem előbb mint 1 óra)


Néhány nappal ezelőtt gőzerővel kellett készülnünk Madison Brengle és Shelby Rogers mérkőzésére (úgy volt ugyanis, hogy képernyőre kerül), ami arról döntött, melyik amerikai jut el életében először a legjobb tizenhat közé a US Openen. Ezt a lehetőséget végül Rogers ragadta meg, és ha már így alakult, a torna egyik esélyesét, Petra Kvitovát is legyőzte egy körrel később, önbizalmáról pedig sokat elárul, hogy két tie-breaket is megnyert a kétszeres wimbledoni bajnoknő ellen.
Ezt megelőzően legutóbb a 2016-os Roland Garroson jutott még nyolc közé valamelyik Grand Slamen, akkor a későbbi győztes Garbine Muguruzától kapott ki. (Fun fact: azon a GS-en Yulia Putintseva és Tsvetana Pironkova is negyeddöntőbe jutott.) Ezúttal is egy topfavorit vár rá a 2018-as bajnok Naomi Osaka személyében, aki szemmel láthatóan motiváltan és remek formában érkezett New Yorkba. Anett Kontaveit ellen már kifejezetten jól teniszezett, ami talán már azt jelzi, fejben is egyre összeszedettebb a korábbi világelső. (Németh Dániel)

naomi-osaka-uso-min.jpg

Fotó: Eurosport

Pablo Carreno Busta [20] - Denis Shapovalov [12] (Arthur Ashe, 4. mérkőzés)


Szegény Pablo Carreno Bustáról senki nem beszél. Pedig félelmetesen stabil játékával annyira idegállapotba’ rakta Novak Djokovicot, hogy le kellett léptetni, mielőtt a spanyol szerválhatott volna a szettért. Lehet, hogy normális körülmények között is meg tudta volna verni a világelsőt? Sosem tudjuk már meg.
Az viszont biztos, hogy bármennyire is szürke kisegérnek tartjuk őt, a Grand Slam-történelem legdrámaibb meccseit felvonultató listán nem csak a tegnapelőtti eset miatt bukkan fel a neve, hiszen játszott ő például egy örökké emlékezetes kiborulást hozó döntő szett tie-breaket Nishikori ellen 2 éve Ausztráliában.
A kérdés az, hogy vajon ma atomjaira tudja-e szedni Denis Shapovalov szemet gyönyörködtetően látványos játékát, fel tudja-e húzni annyira a kanadait, hogy az hülye döntéseket hozzon, szét tudja-e futni a pályát annak érdekében, hogy őrületbe kergesse az ellenfelet?
Akár igen, akár nem, ne hagyjátok ki ezt a stíluspárbajt. (Szántó Petra)
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39