Mivel az orosz klasszis majd' két méter magas, nem annyira meglepő, hogy a brutálisan stabil alapvonal-játéka mellett kiváló adogatásokkal is rendelkezik. Valószínűleg ez a játékelem a stílusából fakadóan kap kevés figyelmet, mégis érdemes egy picit alaposabban vizsgálni, hosszú távú sikerességének ugyanis az egyik kulcsa lehet.


Egy Grand Slam-tornán a férfiaknál általában nagy jelentősége van annak, hogy ki mennyi időt tölt a pályán. A második hét vége felé ugyanis sokat számíthat, hogy sikerült-e elkerülni a fárasztó ötszettes csatákat és mennyi energiát lehetett megspórolni a korai fordulókban. Ezt a leckét Andy Murray gyakran a saját kárán tanulta meg, hajlamos volt már az első meccsein maratoni küzdelembe bonyolódni, és a döntőire rendszerint már kifacsart állapotban, az ellenfelénél lényegesen fáradtabban érkezett meg.
Medvedev tankja kezd kiürülni, bajban lehet Thiem ellen | Eurosport
Napjaink egyik legsikeresebb edzője, Patrick Mouratoglou úgy véli, Daniil Medvedevnek komoly erőnléti gondjai vannak és kezd nála kiürülni a tank. A US Open tavalyi döntőse azonban állítja, minden rendben van vele. Medvedev szerint nincs különösebb jelentősége annak, hogy az Andrey Rublev elleni 7:6, 6:3, 7:6 arányban megnyert negyeddöntő során ápolni kellett a vállát.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Medvedevnek is lehetnek hasonló emlékei tavalyi US Openről. Játéka szükségszerűen fizikális, hiszen a stabil alapvonal-játék körül szerveződik, már amennyiben nevezhetjük egyáltalán így. Jellemző módon méterekkel a vonal mögött várja a labdákat, onnan próbálja - többnyire sikerrel - visszatenni azokat a pályára, lépésről lépésre felőrölve és megőrjítve aktuális ellenfeleit. Ha úgy látja szükségesnek, képes ugyan agresszív játékra váltani, de ez inkább csak a B-terve, amire egyfajta taktikai variációként tekint.  
2019-ben az elődöntőig 12 órát és 33 percet töltött a pályán, az öt mérkőzéséből négy is négy szettben ért véget. Ehhez képest 2020-ban 9 óra és 55 percnyi játék után, szettveszteség nélkül jutott elődöntőbe, vagyis tulajdonképpen most olyan, mintha egy egész meccsel kevesebbet kellett volna játszania. Tavaly csak a Prajnesh Gunneswaran elleni első körös meccse fért bele a két órába, Feliciano Lópezt pedig 3 óra 19 perc után búcsúztatta. Idén három találkozója is rövidebb volt két óránál, és egyszer sem közelítette meg a három órát.

2019


FordulóJátékosVilágranglistaPályán töltött idő
1.Prajnesh Gunneswaran 881:25
2.Hugo Dellien842:43
3. Feliciano López 613:19
4. Dominik Kopfer 1182:32
NDStan Wawrinka242:34

2020


FordulóJátékosVilágranglistaPályán töltött idő
1.Federico Delbonis 791:46
2.Cristopher O'Connell1162:16
3.J.J. Wolf 1381:48
4.Frances Tiafoe821:38
NDAndrey Rublev142:27
Egy évvel ezelőtt egy kicsivel nehezebb úton jutott el az elődöntőig, az ellenfelek átlagos világranglistás helyezése kereken 75 volt, szemben az idei 85,8-cal. Ez a különbség azonban egy Medvedev-szintű teniszező esetében elenyésző, Dellien, Kopfer, de még López ellen is túl sokat hagyott benne.
Az idei versenye minden tekintetben összeszedettebb, és ugyan nem lehet kizárólagosan erre visszavezetni, de ebben nagy segítség volt a szervája. 68 adogatójátékából csak hármat veszített el, egyetlen pillanatra sem került brékhátrányba, az eddigi legfontosabb, Andrey Rublev elleni mérkőzésén parádésan figyelt a szervagémjeire, honfitársa még csak bréklehetőségig sem jutott el a találkozón. "Sokat segít, ha úgy adogatsz, ahogyan én most. Jobban koncentrálhatsz fogadóként, ha nincs bréklehetősége az ellenfélnek" - magyarázta az orosz.

daniil-medvedev-szerva-uso-min.jpg

Fotó: Eurosport

Medvedev nem lett egyik napról a másikra John Isner- vagy Reilly Opelka-típusú adogatógép, a szerváit inkább arra használja, hogy a lehető legjobb pozícióból indíthassa el a labdamenetet. "Az a legjobb, ha ütsz egy ászt, de nem lehet arra építeni egész meccsen. Ha nincs ász, az a legfontosabb, hogy olyan pozícióba kerülj, ahonnan kézben tudod tartani a labdamenetet. Ez a szerva lényege. Második szervánál sem jó állandóan nyomás alatt lenni. Roger és Novak ellen az a nehéz, hogy szervától függetlenül nyomás alatt tartanak, ha másodikra kényszerülsz."
Az orosz játéka szemmel láthatóan szintet lépett az idei US Openre. Az idény első felében az adogatójátékok 81%-át nyerte meg, az első szervák mögött 75%-os hatékonysággal dolgozott, míg a másodikok után 52%-ban nyert. New Yorkban mindhárom fronton javított: 96%-ban hozza a szervagémjeit, az első szervákat követően 83%-ban nyeri a pontokat, és akkor sincs nagy baj, ha másodikat kell ütnie: 62%-ban így is övé a labdamenet. Rublev ellen nyújtotta a legjobb teljesítményt, a szerváinak 46%-a fogadhatatlan volt.
Ez talán azzal magyarázható, hogy az első és a második szerváit is nagyobb sebességgel ütötte meg a szokásosnál: 196 km/h-s és 159 km/h-s átlaggal dolgozott.
"Neki nagyon jó szervája van általánosságában. Oda szervál, ahova csak akar, nagyon jó érzéke van hozzá. Plusz elég magas. Szóval az a normális, hogy jól adogat" - elemezte társa játékát Rublev. És ez valóban igaz, olyannyira, hogy bizonyos időközönként megvillant már ez a fajta domináns adogatójáték, a 2018-as tokiói torna döntőjében például csak öt labdamenetet veszített Kei Nishikori ellen a saját szerváit követően. Ezzel együtt edzőivel pontosan látták, hogy ez egy olyan játékelem, amiben bőven tud még fejlődni.
Az ESPN elemzőműsorában azt állapították meg, hogy az orosz változtatott a szerva előtti mozdulatán, sokkal kisebb rádiuszban dobja fel a labdákat. Korábban jellemző volt, hogy már a labda feldobásával elárulta a szándékát, és az ellenfelek ezáltal felkészülhettek a fogadásra. "Konkrétan nem gyakoroltuk. Viszont már a junioroknál is túlságosan magam elé, a magasságomhoz képest túl alacsonyan dobtam fel. Minden egyes szervaedzés során az edzőm próbál változtatni, picit nagyobb lökés a lábbal, kicsit magasabb feldobás. Az edzések által javult."
"Meccs közben persze nem gondolkodok a labda feldobásán. Inkább csak azon, hova menjen a labda. Azután megcsinálom az ütést. Szóval ez alapvetően az edzéseken múlik. Nem konkrétan a feldobás a lényeg, hanem az, hogy összeálljon a teljes mozdulat" - nyilatkozta Medvedev. Thiem ellen mindenki kőkemény alapvonal-játékra, az agresszió és a kontrollált agresszió közötti párharcra számít. Érdemes lesz azért az orosz szerváit is figyelemmel követni. Ha hasonlóan hatékonyan működik, mint az eddigiekben, az meccset eldöntő tényező lehet.
via ATP
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39