2017-ben mindenkit meglepett Andrey Rublev azzal, hogy a legjobb nyolcig menetelt Flushing Meadowsban. 19 évesen még túlontúl nagy falatnak bizonyult a bombaformában teniszező Rafael Nadal, a mostani negyeddöntőnek viszont egészen más mentalitással futhat neki. Ha nem is feltétlenül ő a favorit Daniil Medvedev ellen, bőven lesz esélye a továbbjutásra.


Három évvel ezelőtt komoly szenzációnak számított, hogy az akkor 19 éves Andrey Rublev negyeddöntőt játszhatott a US Openen. Andy Roddick 2001-es menetelése óta ő volt a legfiatalabb teniszező aki a legjobb nyolc között járt New Yorkban, és alaposan fel volt adva neki a lecke, hiszen az első kiemelt Rafael Nadal várt rá. A spanyol különösebb erőlködés nélkül, 96 perc alatt lezavarta a találkozót. "Megleckéztetett, 1, 2, 2 lett" - emlékezett vissza a súlyos vereségre az orosz tehetség.
Eltartott egy darabig, mire sikerült megismételnie Grand Slam tornán a 2017-es menetelését, de megérte várni, hiszen Rublev mostani verzióját össze sem lehet hasonlítani a 19 éves énjével. A moszkvai labdazúzó minden tekintetben előrébb lépett. "Azt remélem, abban bízok, hogy jobb teniszező lettem, előbbre léptem mentálisan, fizikálisan és a játék megértése terén is. Egyértelműen sokat fejlődtem az elmúlt három évben. Szóval nagyon örülök, hogy sikerült másodszor is negyeddöntőbe jutnom itt a US Openen."
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Orosz forradalom: Medvedev és Rublev botrányos juniorokból lettek példamutató topjátékosok | Eurosport
Daniil Medvedev és Andrey Rublev is tükörsimán hozta a maga mérkőzését a US Open szombati játéknapján, ami azt jelenti, hogy mindkét orosz teniszező bejutott a legjobb tizenhat közé. A meccseik utáni sajtótájékoztatókon sokat elárultak kettejük közös múltjáról is, mely még junior korukban kezdődött.
Rublev már a megjelenésében is megváltozott, érezhetően sokkal jobban felkészült fizikálisan a profi tenisz megpróbáltatásaira. Szervái erősebbek és pontosabbak, a lábmunkája iszonyatosan sokat javult, a legnagyobb lépést viszont mentálisan tette meg. Mindig is megvolt benne az a képesség, hogy leüsse az ellenfeleit a pályáról, de ezt csak időszakosan tudta megmutatni, a győzelmekhez szükséges kiegyensúlyozottság hiányzott belőle. Negyeddöntős ellenfele szerint ma már nincsenek ilyen problémái.
"A tavalyi évtől kezdődően nagyon sokat fejlődött. Valamin változtatott a gondolkodásmódját illetően. Most ő az egyik legjobb játékos a világon, folyamatosan jön előre a ranglistán. Hamarosan top 10-es lesz. Nagyon örülök a sikereinek"
- nyilatkozta honfitársáról
Daniil Medvedev.
A fejlődését remekül alátámasztotta a 2019-es elődöntős Matteo Berrettini elleni találkozója. Tavaly a legjobb 16 között futottak össze, és az olasz teniszező rendkívüli magabiztossággal, három játszmában búcsúztatta orosz ellenfelét. A hatodik kiemelt hasonló önbizalommal kezdte a találkozót, Rublev azonban nem pánikolt, szép lassan átvette a kezdeményezést. "Az elején valószínűleg arra gondolt: 'basszus, megint ki fogok kapni ettől a sráctól. De megrázta magát" - mondta Brad Gilbert a közvetítésben.
Andrey Rublev azt mondja, a türelem és a mentális stabilitás a kulcs ahhoz, hogy szintet tudjon lépni | Eurosport
Egy, a selejtező első fordulójában elszenvedett vereség általában nem tartozik a teniszezők legkellemesebb emlékei közé. Andrey Rublev azonban szívesen gondol vissza 2019 júniusára, és a halléi torna kvalifikációjára. Azok után ugyanis, hogy volt egy fáradásos törése a hátában, majd egy csuklósérülése, végre újra versenyezhetett.
"Tavalyról az maradt meg, hogy nagyon jól kezdett, agresszív volt, és nem álltam készen, hogy ezt elfogadjam. Egészen korán elkezdtem panaszkodni. Az járt a fejemben: 'hogy teniszezhet ennyire jól? Nem játszhatok ugyanúgy.' Mire feleszméltem, már kétszettes hátrányban voltam, ő pedig rettentő magabiztosan teniszezett. Most is erősen kezdett. Agresszív volt, ő diktált a labdamenetekben. Ezúttal sikerült ezt egy kicsit korábban elfogadnom, ezért tudtam az első szett után visszavágni és jobban játszani" - magyarázta Rublev.
Berrettini is észlelte ellenfele fejlődését.
"Jobban fogad, jobban adogat. A tenyeresei és fonákjai keményebben. Minden alkalommal tudtam, amikor ellene játszottam, hogy fejlődik. Mindenben sikerült egy kicsit előbbre lépnie. A mai napon jobb volt nálam"
- állapította meg.
Az orosz tenisz első Grand Slam-győztese, a korábbi világelső Yevgeny Kafelnikov látja a fejlődés lehetőségét. "Leginkább a fizikális felkészítés, a lábmunka terén szeretnék változást látni. Szerintem ebben továbbra is javulhat. Ha sikerül a gyorsaságán és a lábmunkáján fejlesztenie, majd egy kicsit az adogatásain, nincsenek kétségeim azt illetően, hogy sok Grand Slamet fog nyerni" - mondta Kafelnikov, aki Rublevet 16 évesen látta először játszani. Már a juniorok között nagy ígéretnek számított, és a korábbi világelső örül, hogy sikerült felnőnie.
A sérüléseiből visszatérő Rublevvel egyre komolyabban kell számolni | Eurosport
Andrey Rublev a US Open nyolcadik kiemeltjét, Stefanos Tsitsipast búcsúztatta a torna első fordulójában. A 21 éves orosz két komolyabb sérülésből felépülve egyre jobb formába lendül, s jelzi, ha egészséges, komolyan számolni kell vele. A két fiatal teniszező, Andrey Rublev és Stefanos Tsitsipas összecsapása a US Open egyik legérdekesebb első fordulós mérkőzését hozta.
Nadaltól is jutott néhány dicsérő jelző Rublevnek. "Ha így fejlődik, a tenisz legfontosabb eredményeiért fog küzdeni" - mondta. "Még ha fiatalon jönnek is az eredmények és már akkor sikeres vagy, ugyanúgy folytatnod kell a munkát, hogy jobb játékos legyél. Amennyiben képes erre, a legnagyobb címekért is harcban lesz." Rublev hatalmas utat járt be a három évvel ezelőtti US Open-negyeddöntője óta. Szerda délután újabb kemény feladat vár rá, ugyanis a torna egyik fő esélyese vár rá az Athur Ashe stadionban.
via ATP
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39