Péntek hajnalban eldől, hogy kik játsszák 2020-ban a US Open női döntőjét. Elsőként az idei meglepetésember, a női mezőny legjobb tenyeresével rendelkező Jennifer Brady játszik a torna 2018-as bajnokával, Naomi Osakával. Utánuk pedig a 2010-es évek US Openjeinek klasszikus párosítása, Serena Williams és Victoria Azarenka párharca bővül újabb fejezettel. 


Jennifer Brady [28] - Naomi Osaka [4] (Arthur Ashe, péntek 1 óra)


Ki gondolta volna két héttel ezelőtt, még a lexingtoni tornagyőzelemmel együtt is, hogy a US Open elődöntőkig Jennifer Brady nyújtja majd messze földön a legmeggyőzőbb teljesítményt a női mezőnyben? A fiatal amerikai játékos szettveszteség nélkül jutott el a négyig, úgy, hogy a legszorosabb szettet (6/4) Angelique Kerber tudta kicsikarni belőle, de még ott sem volt hátrányban egy pillanatig sem. A remek forma azonban nem véletlenül jött. Jennifer Brady 9 hónappal ezelőtt Németországba költözött új edzőjéhez, a sportpolihisztor Michael Gesererhez és erőnléti edzőjéhez, akivel szigorú alapozás után, immáron vékonyabban, szálkásabban és fittebben vágott bele a 2020-as évbe.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Mats Wilander szerint Brady üti a női mezőny messze legjobb tenyeresét, amit érdemes lesz figyelni ma hajnalban is: mindent és azon túl is meg lehet ezzel az ütéssel csinálni. Emellett remek a szerva, stabil a fonák és tiszta a fej, tökéletes kombináció. Amikor Barbara Schett a negyeddöntős győzelem után megkérdezte tőle, hogy hol volt eddig ezzel a tenyeressel, Brady némi öniróniával csak ennyit válaszolt: “Eddig is jó volt a tenyeresem, csak most már oda is érek a labdához.”

jennifer-brady-min.jpg

Fotó: Eurosport

A másik oldalon viszont ott van az aktivista szerepben hegyeket megmozgatni próbáló Naomi Osaka, aki ugyan kétszer is három szettre kényszerült a US Openen, előtte pedig hajlítósérülés miatt nem állt ki az Azarenka elleni tornadöntőre, de abban biztosak lehetünk, hogy nagyon el akar jutni a fináléig. Hét maszkot hozott a meccseire, hét különböző névvel rajtuk, és tudjuk jól, hogy a fáradtság és fájdalmak közepette is erőt fog meríteni abból, hogy azt a bizonyos hetedik maszkot is felvehesse szombaton. Bizonyos értelemben számára ez egy külön misszió, amit mindenáron el akar érni. És hát ismerjük Osakát: aki ilyen felhőtlen tenisszel képes legyőzni Serena Williamseket és Petra Kvitovákat Grand Slam-döntőkben, az bármire képes, hogy ne vesszen kárba a hetedik maszk. (Szántó Petra)

Serena Williams [3] - Victoria Azarenka (Arthur Ashe, 2. mérkőzés)


Közhelyek tömkelege juthat eszünkbe, amikor végiggondoljuk, mi várhat ránk a Serena Williams - Victoria Azarenka elődöntőben. Mondhatjuk - a két legnagyobb klisét elsütve - , hogy az összecsapás különleges csemege lesz, melynek a végeredménye megtippelhetetlen. De, ha egyszer tényleg így van!? Ha a párosítás tényleg rendkívüli és esélyest megnevezni tényleg lehetetlen?! Mert ki mondja meg, mi fog számítani a végén?
Az, hogy Serena 18-4 arányban vezeti kettejük egymás elleni mérlegét? Hogy amióta mindketten édesanyák, egyszer játszottak, és akkor is ő győzött? És az vajon számít, hogy az eddigi tíz Grand Slam-meccsüket mind Serena nyerte? Hogy 2009-ben a torna ezen fázisában vívta Serena azt a botrányos Clijsters elleni meccsét? Hogy a 2015-es elődöntőben kapott ki óriási meglepetésre Vincitől? Vagy hogy egy évvel később szintén a legjobb négy között vérzett el Pliskovával szemben? Esetleg számít az Osaka elleni döntő is, ahol képtelen volt kordában tartani az indulatait? Netán a tavalyi, ahol a görcsös akarás miatt messze elmaradt a legjobb teniszétől? Lesz jelentősége, hogy Serena legutóbbi három meccse is döntő szettes volt, és hogy a tegnapi kőkemény negyeddöntő után pihenőnap nélkül kell kiállnia egy várhatóan még keményebb összecsapásra? És az vajon számít, hogy Vika tegnap tökéletes tenisszel mosta le a pályáról Mertenst?
"Nagyon várom a Serena elleni mérkőzést" - mondta elsöprő győzelme után Azarenka | Eurosport
"Egészen jól játszottam" - kezdte a meccs utáni interjút Victoria Azarenka, miután 6:1, 6:0 arányban legyőzte az idei US Openen nagyon meggyőzően teniszező és menetelő Elise Mertenst. A fehérorosz teniszező így készülhet a Serena Williams elleni elődöntőre, ami miatt elmondása szerint rettentő izgatott.
Na és az, hogy nem lesz közönség? Hiányzik majd Serenának a nézők energiája, vagy inkább örül, mert így nem érzi annyira a rá nehezedő nyomást? Esetleg az dönt majd, hogy Vika élvezi, hogy idáig eljutott, Serena pedig rágörcsöl a újabb döntőre, az újabb lehetőségre, hogy a 24.-ért játszhasson?
Tényleg megtippelhetetlen. Annyi biztos, hogy ők ketten mindig a legjobbat hozzák ki egymásból, úgyhogy ebben azért bízhatunk. Nem véletlenül választottuk be a 2013-as US Open-döntőjüket a 2010-es évek tíz legjobb női meccse közé. (Kálmán Laci)
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39