Egyaránt karrierje harmadik Grand Slam győzelmére hajt a US Open ma esti döntőjében Naomi Osaka és Viktoria Azarenka, ezzel azonban a két játékos közötti hasonlóságok felsorolásával végeztünk is. Amíg a japán teniszező huszonkét évesen a jelen és közeljövő nagy csillaga, addig a harmincon túli belorusz játékos immáron édesanyaként, egy kishíján befejezett karrierbe lehelhet egy utolsó nagy leheletet.


Két nagyon magas színvonalú mérkőzésen alakult ki magyar idő szerint péntek hajnalban az idei US Open női döntőjének párosítása. A felsőági elődöntőben Naomi Osaka és Jennifer Brady több mint két órán keresztül küzdött egymással, és vívott ezzel együtt egy magas színvonalú, energikus teniszt felvonultató, parázs mérkőzést, amelynek végén Osaka örülhetett. A japán teniszező tizenhetedik alkalommal szerepel egy Grand Slam-torna főtábláján, ezek közül harmadik alkalommal jutott a negyedik fordulónál tovább. A mostani New Yorki döntős szereplése mellett ez eddig kétszer sikerült neki, 2018-ban, ugyancsak New Yorkban, valamint 2019-ben, Melbourne-ben ─ mindkét tornát végül megnyerte. 
Kifejezetten jó ómen számára tehát, ha megéri a második hetet egy major tornán. Mint ahogyan a férfi torna trófeáját sem adhatjuk át játék nélkül, pusztán az előzetes erőviszonyok alapján Dominic Thiemnek, úgy Naomi Osakát sem lenne helyénvaló azonnal toronymagas favoritként kezelni. A manapság legalább annyira társadalmi mozgalmak élharcosaként, mint teniszezőként megnyilvánuló Osaka a sikerrel megvívott elődöntő utáni nyilatkozatában érettebbnek, mentálisan erősebbnek látta magát a korábbiakhoz képest:
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
„Úgy érzem, teljesen más dolgok körül forog az életem most, mint évekkel ezelőtt. Sokat tanultam úgy a sikerekből, mint a kudarcokból, és itt nem csak a megnyert vagy az elveszített tornákra gondolok. Mentálisan érzem magam erősebbnek, mint korábban, kíváncsian várom a következő élményt.”

063_1271423281.jpg

Fotó: Eurosport

A saját bevallása szerint a US Open helyszínét szinte második otthonaként kezelő japánnak a fináléban is nagy szüksége lehet majd két legfőbb, állandó szakértőnk, Mats Wilander által is kiemelt fegyverére: az átlagon felüli első adogátásra, valamint az adogatást követő ütésre. Ez utóbbival Osaka óriási szögeket tud nyitni a pályán, fárasztja ellenfelét, miközben ő maga az alapvonalról nem igazán mozdul el.
A döntő másik résztvevője, a fehérorosz Viktoria Azarenka története Osakáéval teljesen ellentétes. Ha csak a száraz számokat néznénk, akkor már most elkezdhetnék Vika nevét a trófeára gravírozni, a mostani New Yorki torna ugyanis Azarenka ötvenedik GS-főtáblás szereplése. A minszki születésű játékos a döntős részvételek tekintetében is jóval tapasztaltabb Osakánál, a mai lesz ugyanis összességében az ötödik GS-fináléja. Mindkét Grand Slam-diadalát Ausztráliában aratta, a másik két döntőjét pedig egyaránt Flushing Meadows-ban játszotta le, mindkétszer Serena Williams ellen. Amellett, hogy egy nagyon súlyos sérülés, majd a gyermekvállalás, valamint gyermekelhelyezési ügyek után az élsportba visszatérve, túl a harmincon újra GS-döntőben léphet pályára, az is felettébb felszabadíthatja, hogy tizenegyedik nekifutásra végre egy Grand Slamen is le tudta győzni az általa egyébként végtelenül tisztelt és nagyrabecsült Serena Williamst.
Nem véletlen, hogy a sikerrel megvívott elődöntőt követően Azarenka felettébb felszabadultan válaszolt a pályaszéli riporter kérdéseire. Elmondta többek között, hogy mentálisan sokkal érettebbnek érzi mostani önmagát a hét évvel ezelőtt döntőt játszó énjéhez képest, ezt támasztja alá az is, hogy abból a gödörből, amit a 6-1-re elveszített első szettben Serenával együtt ásott magának, képes volt megtalálni a felfelé vezető utat, és készülhet a döntőre. Osakához hasonlóan, aki a BLM-mozgalom egyik élharcosaként komoly társadalmi egyenjogúsági munkát végez az elmúlt hetekben, Azarenkának is van egy teniszen túli témája, ami vele kapcsolatban az utóbbi hetekben folyamatosan felmerül. A fehérorosz teniszező ugyanis édesanyaként játszik döntőt egy Grand Slamen, ezzel kapcsolatban pedig riporteri kérdésre üzent is a pályatársainak:
„Remélem, ez a mai győzelem hatással lesz másokra és arra sarkallja őket, hogy kövessék az álmaikat. Vallom, hogy nem tudjuk önmagunkat egyetlen kategóriába sorolni, én magam is harcos, játékos vagyok a pályán, emellett viszont szülő is, ami életem legfontosabb feladata. Én is követtem az álmomat és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen így. Szülőnek lenni a világ legnehezebb dolga, de ha megtalálod az egyensúlyt, sok mindent elérhetsz.”

000_1H27CW.jpg

Fotó: Eurosport

A US Open női egyesének döntőjét ma este, magyar idő szerint 22:00-tól rendezik az Arthur Ashe Stadionban. A mérkőzést ezúttal is élőben, magyar kommentár mellett követhetitek az Eurosport 1-en.
részbenvia
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39