Dominic Thiem és Alexander Zverev első Grand Slam-győzelmükért mérkőznek meg egymással a US Open döntőjében. A két játékos valószínűleg nem utolsó GS-finá

léját vívja egymás ellen, a jövő egyik izgalmas rivalizálásának tűnik a párharc. Az osztrák és a német teniszező az elmúlt években számos szoros csatát vívott, a tizedik felvonás következik New Yorkban.  

Thiem és Zverev nagyon eltérő utat jártak be az idei US Open döntőjéig. Az osztrák mindössze egy szettet veszített a tornán, és magabiztos játékkal jutott be pályafutása negyedik Grand Slam-fináléjába. Két Roland Garros-döntőt követően idén az Ausztrál Openen a korábbiaknál közelebb állt ahhoz, hogy GS-trófeát emeljen a magasba. Januárban még nem sikerült a bravúr, a US Openen azonban új, az eddigieknél jóval nagyobb lehetősége nyílik erre.
Eközben Zverev nehezebb mérkőzéseket vívott a tornán, több négyszettest játszott, Pablo Carreno Busta ellen pedig pocsék rajtot követően 2:0-ás szetthátrányból fordítva szenvedte be magát a döntőbe. A német teniszező, aki három 1000-es tornát és ATP vb-t is nyert már, sokáig adós maradt a jó eredménnyel Grand Slamen, 2020-ban viszont megtörte a „Grand Slam-átkot”. Nem mindig a leglátványosabb tenisszel, de az elmúlt évekhez képest érettebb hozzáállással, és olykor önmagával is megharcolva, a nehezebb szituációkat is megoldotta. A német szempontjából enyhe túlzással bármi megtörténhet a US Open döntőjében. Ha úgy játszik, mint Carreno Busta ellen az első két szettben, előfordulhat, hogy Thiem ellen játékot is alig nyer majd, de az is lehet, hogy hiába rendelkezik az osztrák nagyobb tapasztalattal Grand Slam-döntőkben, a végén Zverev örülhet.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Zverev 0-2-ről fordított, de az igazi teniszt a másik elődöntő hozta el | Eurosport
Nem hozott túlontúl magas színvonalú mérkőzést az első férfi elődöntő, melyben eleinte Alexander Zverev bizonytalankodott sokat, a végére pedig Pablo Carreno Busta fogyott el látványosan. A másik párharc viszont felnőtt a várakozásokhoz, az egészen fantasztikus labdamenetekkel tarkított találkozót végül Dominic Thiem nyerte meg, aki a fontos pontoknál hatékonyabban játszott, mint Daniil Medvedev.
„Tudom, Sascha mire képes. Az utolsó egymás elleni mérkőzésünkön Ausztráliában mindketten nagyon jól játszottunk. Nagyon szoros meccs volt. Sascha brutálisan jó játékos, az elmúlt évek egyik legjobbja. Grand Slamen kívül mindent megnyert már.”-
nyilatkozta Thiem döntőbeli ellenfeléről, majd hozzátette:
„Mindent vagy semmit összecsapás lesz. Teljesen nyílt párharc, már nagyon várom. Fantasztikus a barátságunk és a rivalizálásunk. Elképesztő, hogy egymás ellen léphetünk pályára egy Grand Slam-döntőben.”
Thiem és Zverev a pályán kívül is remekül megértik egymást, jó barátok, és tisztelik a másikat. „Nincsenek titkaink egymás előtt, hiszen olyan sokszor játszottunk már egymással, ez egy remek rivalizálás.”- fogalmazta meg Thiem. Komoly egymás elleni mérleggel rendelkeznek. A US Open-döntő már tizedik összecsapásuk lesz, Thiem 7:2-re vezet, de mindössze három mérkőzés ért véget sima két, vagy Grand Slamen három szettben. Most felelevenítjük a két teniszező eddigi egymás elleni meccseit.

2016: München, 250-es torna, elődöntő, salak

Thiem-Zverev 4:6, 6:2, 6:3


Thiem és Zverev először 2016-ban salakon futottak össze. A világranglista 49. Alexander Zverev 19 évesen hazai pályán jutott elődöntőbe Münchenben, ahol a már akkor is kitűnő salakjátékosnak számító, és eredményeket tekintve jóval előtte álló Dominic Thiemmel mérkőzött meg. Az osztrák a 15. pozíciót foglalta el a világranglistán, és ennek megfelelően le is győzte Zverevet. A mérkőzés után elismerte, a német fantasztikus tehetség: „Hihetetlen, hogyan játszik 19 évesen!”-dicsérte ellenfelét.

2016: Nizza, 250-es torna, döntő, salak

Thiem-Zverev 6:4, 3:6, 6:0


Pár héttel azután, hogy Münchenben pályafutásuk során először találkoztak, a nizzai torna fináléjában ismételten összecsapott egymással a két teniszező. Thiem címvédőként lépett pályára, Zverev pedig első tornagyőzelmére hajtott.  Az osztrák ezúttal is legyőzte Zverevet, de ismételten veszített játszmát. A döntőre alaposan elfáradó német a döntő szettben már nem bírta erővel, így az első két szoros játszma után Thiem végül simán, 6:0-t kiosztva zárta le a mérkőzést.

2016: Roland Garros, 3. forduló, salak 

Thiem-Zverev 6:7, 6:3,6:3,6:3


A 2016-os salakszezonban harmadszor is összekerült a két játékos, a Roland Garroson a legjobb 32 között mérkőztek meg egymással a nehezen felejthető zebracsíkos pólót viselve. Ezúttal sem alakult simán a mérkőzés, de ismételten Thiem rutinja győzött. Zverev először szerepelt Párizsban a főtáblán, Thiem pedig végül egészen az elődöntőig menetelt, ami legjobb Grand Slam-szereplése volt akkor.

2016: Peking, 500-as torna, 1. forduló, keménypálya

Zverev-Thiem 4:6, 6:1, 6:3


Három salakos vereséget követően Zverev a 2016-os szezon végén keménypályán le tudta győzni az  akkor már top 10-ben lévő osztrákot. Zverevnek ez szezonbeli negyedik győzelme volt top 10-es játékos ellen, érdekesség, hogy a pekingi negyeddöntőben később pont attól a David Ferrertől kapott ki, aki jelenleg a német edzőjeként tevékenykedik.

2017: Rotterdam, 500-as torna, 1. forduló, keménypálya

Thiem-Zverev 3:6, 6:3, 6:4


Thiem, akit már a nyolcadik helyen jegyeztek a világranglistán, keménypályán is legyőzte a top 20-as Zverevet. Pedig a német addigi pályafutása legjobb szezonkezdetét produkálta, az Ausztrál Openen csak emlékezetes ötszettes mérkőzésen kapott ki Nadaltól, Montpellierben pedig egy héttel a rotterdami mérkőzés előtt, tornát nyert. Thiem talán némileg váratlanul tudta megnyerni ezt a találkozót, melyet követően nem fukarkodott a dicséretekkel: „Jelenleg ő a világ egyik legjobb játékosa.”-állította Zverevről.

2018: Madrid, 1000-es torna, döntő, salak

Zverev-Thiem 6:4, 6:4


Egy tipikusan olyan forgatókönyv, amelyet Thiem az idei US Open döntőjében szeretne elkerülni. 2018-ban Madridban a pályafutása első 1000-es tornagyőzelmére hajtó Thiem óriási bravúrral legyőzte Nadalt a negyeddöntőben. Talán pont ez a mérkőzés vett ki belőle túl sokat, de a fináléban hiába volt esélyesebb abból a szempontból, hogy jobb játékos salakon, és ő búcsúztatta Nadalt is, mégsem tudta megverni fiatalabb riválisát. Zverev először győzte le Thiemet salakon, először dőlt el egy egymás elleni meccs két szettben. A német 2018 tavaszán több tekintetben is Thiem előtt állt: Madridban már harmadik 1000-es tornagyőzelmét szerezte, a világranglistán pedig a 3. helyen jegyezték.

075_gonzalez-notitle180513_npgMM.jpg

Fotó: Eurosport

2018: Roland Garros, negyeddöntő, salak

Thiem-Zverev 6:4, 6:2, 6:1


Thiem a Roland Garroson meglehetősen simán vágott vissza a madridi vereségért. Zverev azt követően, hogy kitűnő salakszezont produkált: madridi 1000-es győzelmét követően döntőzött Rómában, a Roland Garroson a nála gyakran előforduló kínkeserves Grand Slam-formáját hozta. Úgy szenvedte be magát a negyeddöntőbe, hogy előtte négyből három találkozót csak öt szettben tudott hozni. A német így is addigi pályafutása legjobb GS-eredményét érte el Párizsban, a Thiem elleni negyeddöntőre azonban alaposan elfogyott. Az osztrák pedig Zvereven túljutva meg sem állt a fináléig.

2019: ATP-vb, London, elődöntő, keménypálya

Thiem-Zverev 7:5,6:3


Egy újabb fontos mérkőzés, egy újabb Thiem-győzelem. Zverev címvédőként érkezett az ATP vb-re, ahol pályafutása legnagyobb sikerét aratta egy évvel korábban. Ennek ellenére a 2019-es szezon nem sikerült a legjobban a németnek, magányügyi problémákkal is küzdött, és a játéka is ingadozó volt a szezonban. Ehhez képest Thiem Indian Wellsben megszerezte pályafutása első 1000-es győzelmét, a Roland Garroson pedig zsinórban második évben is bejutott a döntőbe. Az, hogy a szezonzáró vb-n két szettben verte Zverevet, egyáltalán nem volt meglepő.

2020: Australian Open, elődöntő, keménypálya

Thiem-Zverev 3:6, 6:4, 7:6, 7:6


Talán az idei Ausztrál Open elődöntője hozta eddigi legnagyobb küzdelmüket kulcsfontosságú pillanatban. Sascha Zverev azt követően, hogy a szezon elején az ATP-kupán eléggé gyatrán szerepelt, borzasztó adogató statisztikáival és kettős hibáival borzolta a kedélyeket, az Australian Openen némileg váratlanul végre Grand Slam-tornán is kamatoztatni tudta tehetségét, addigi pályafutása legjobb eredménye volt ez az elődöntő. Szoros, igazi küzdelmes mérkőzést vívtak egymással, de Thiem erősebbnek bizonyult, és ő mérkőzhetett meg Djokoviccsal a döntőben.

000_1OK8XY.jpg

Fotó: Eurosport

Dominic Thiem és Alexander Zverev az elmúlt négy évben viszonylag gyakran kerültek össze egymással, a mérleg erősen az osztrák javára dől, de ez nagyban köszönhető Thiem rutinjának, és annak a négy évnek, amennyivel idősebb Zverevnél. A US Open döntőjében is a második kiemelt számít esélyesebbnek, de Zverevnek ez akár kedvezhet is, hiszen kisebb nyomással játszhat. Mindenesetre nem lenne meglepő, ha a közeljövőben számos Grand Slam-tornán csapna össze a két játékos a végső sikerért. 
részben via
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39