Pablo Carreno Busta ritkán kerül reflektorfénybe, pedig évek óta keményen dolgozik azért, hogy a kiemeltek között legyen Grand Slam-tornákon. A US Openen szép csendesen verekedte be magát az elődöntőbe, immáron pályafutása során másodszor.


A Ricardas Berankis ellen aratott harmadik fordulós győzelmét követően a tenisszel foglalkozó amerikai újságíró, Ben Rothenberg egy meglehetősen cinikus Twitter-bejegyzésben úgy fogalmazott, „a 2017-es US Open elődöntőse (igen, ez megtörtént), Pablo Carreno Busta bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Djokoviccsal találkozhat.” Az amerikai teniszező, Ryan Harrison rögtön meg is kritizálta a bejegyzés hangvételét: „Szóval egy srác, aki volt már a top10-ben és kijutott az ATP vb-re, játszott már Grand Slam elődöntőt? És ez megér egy szarkasztikus kommentet egy jó eredménye után?Lol, remek tudósítás, Ben.” A vitába Nick Kyrgios is beszállt, aki arról írt, ha nem lenne salak, Carreno Busta a legjobb 50-ben sem lenne a ranglistán. Kyrgios ritkán érzi úgy, hogy elvetette a sulykot, ezúttal azonban talán mégis elszégyellte magát, mindenesetre a bejegyzése törlésre került. Persze a szemfüles internetezők még azelőtt lefülelték a tweetet, mielőtt Kyrgios azt törölni tudta volna.
So a guy who made top 10 and the world tour finals made the semis of a major? And that’s worthy of a sarcastic comment on a good result. Lol, great reporting Ben.— Ryan Harrison (@ryanharrison92)
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Pablo Carreno Busta ehhez képest még mindig versenyben van, és valamelyest megmutatta, 2017-es elődöntője nemcsak a véletlen műve volt, pályafutása során másodszor is játszhat azért, hogy döntőt játsszon a US Openen. Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ha Djokovic pár centiméterrel arrébb üti a labdát, minden bizonnyal teljesen másképp alakul a spanyol US Open szereplése. De azt sem szabad elfelejteni, hogy Carreno Busta szerválhatott volna az első szett megnyeréséért, szívóssága nagy szerepet játszott abban, hogy Djokovic felidegesedett, és végzetes hibát követett el.
A negyeddöntőben 4 óra 9 perces csatában jutott túl Denis Shapovalovon, úgy, hogy a spanyol ápolásra is szorult mérkőzés közben. Remek alapvonaljátékával kivédekezte a kanadai agresszív teniszét, Shapovalov 76 nyerőt szórt a pályára, mégis Carreno Busta győzött.
„Teljesen kikészültem, de nagyon boldog vagyok. Hihetetlen, hogy újra elődöntőbe jutottam.”– nyilatkozta az ESPN-nek győzelme után- „A karantén az elmúlt hónapokban mindenki számára nehéz volt, de keményen dolgoztunk az edzőmmel. Ha keményen dolgozol, az eredmények is érkeznek.”
A salak Carreno Busta legerősebb borítása, mégsem lehet kizárólag salakspecialistának nevezni. Két US Open elődöntője mellett Indian Wellsben és Miamiban is jutott már a legjobb négy közé. Talán annak is köszönhető, hogy ilyen jól szerepel keményebb borításon, hogy a legtöbb spanyol teniszezővel ellentétben nem salakon, hanem keménypályán ismerkedett meg a sportág alapjaival. Tizenéves koráig szinte kizárólag keménypályán edzett, azt követően állt át salakra, hogy 15 évesen eldöntötte, komolyan veszi a teniszt, és ezért Barcelonába költözött.

063_1271461007.jpg

Fotó: Eurosport

A spanyol játékos ritkán kerül rivaldafénybe, nem nyert nagy tornát, és nagy győzelmeket is ritkán arat. Ellenben évek óta szorgosan gyűjtögeti a pontokat, és folyamatosan ott van a kiemelt helyek környékén. Jelenleg 27. a ranglistán, de a top10-be is beverekedte már magát, legjobb helyezése 2017 szeptemberéből származik. Ezt pont első US Open elődöntője után érte el.
Carreno Busta viszonylag későn tört be a legjobb 100-ba, ez annak is köszönhető, hogy pályafutása elején sérülések is hátráltatták. 2012-ben porckorongsérvvel műtötték, ami hét hónapos kihagyást vont maga után. Ezt követően 2013-ban megválasztották a szezon legtöbbet fejlődött játékosának. Nem véletlenül, a spanyol a 715. helyről jött fel 65.-nek a világranglistán.
Jól bizonyítja mennyire technikás teniszező, hogy párosban is ért el remek eredményeket. Két hete a Cincinattiből New York-ba áthelyezett 1000-es tornán Alex de Minaurral közösen húzták be a párosok versenyét, korábban pedig a 2016-os US Openen Grand Slam-döntőt játszott.

063_1271007960.jpg

Fotó: Eurosport

Példaképei Juan Carlos Ferrero és David Ferrer. Érdekesség, hogy előbbi pont azt az Alexander Zverevet segítette korábban edzőként, aki Carreno Busta elődöntős ellenfele lesz. Utóbbi pedig a közelmúltban kezdte meg együttműködését a némettel.
Carreno Busta nagyon boldog, hogy ilyen szépen menetel a US Openen, szerinte kemény munkája fizetődött ki.
„Nagyon fontos számomra, hogy újra elődöntőt játszhatok a US Openen. Amikor 2017-ben negyeddöntőztem a Roland Garroson, az fantasztikus volt. Utána elődöntőt játszottam a US Openen, ami szintén hihetetlennek tűnt. Jót tesz az önbizalmamnak, hogy továbbra is keményen dolgozzam, hogy ezen az úton folytassam.”-
nyilatkozta a spanyol.
Alexander Zverev ellen hatalmas bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy döntőbe jusson. Nem a legfrissebb a spanyol, és hátfájdalmakkal is küzdött negyeddöntős mérkőzésén. De miközben a fiatal játékosok soha nem látott lehetőséghez jutottak, hogy megszerezzék pályafutásuk első Grand Slam-győzelmét, a torna 29 éves meglepetésembere mindenféle nyomás nélkül játszhat.
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39