Borna Coric az idei US Open egyik legemlékezetesebb mérkőzését vívta, amikor a harmadik fordulóban 2:1-es szetthátránynál 1:5-ről jött vissza Stefanos Tsitsipas ellen, úgy, hogy közben hat mérkőzéslabdát hárított. A horvát teniszezőt a legnagyobb tehetségek között tartották számon, az utóbbi időben mégis viszonylag figyelmen kívülre került. A karantén alatt, sérüléseit leküzdve, kőkemény felkészüléssel érte el pályafutása eddigi legjobb Grand Slam-eredményét a US Openen.


Egy évvel ezelőtt Borna Coric számára 12. kiemeltként már a második fordulóban véget ért a US Open, mikor is hátsérülés miatt nem tudott kiállni Grigor Dimitrov ellen. A szezon hátralévő részében pedig alig nyert mérkőzést.
Nagyon úgy tűnt, hogy idén a harmadik kör lesz a végállomás. Stefanos Tsitsipas 2:1-es szettelőnyben, 5:1-re vezetett, aligha létezik olyan ember, aki úgy gondolta, Borna Coric élete legjobb Grand Slam-eredményét fogja elérni. A horvát azonban szívósnak bizonyult, és annak ellenére is bírta a maratoni összecsapást, hogy a lábában volt már egy több mint négyórás mérkőzés a második fordulóból. S noha, mint maga Coric is elismerte, hatalmas szerencséje volt, hiszen leginkább Tsitsipason múlt, hogy nem zárta le a találkozót, azért mindenképp elismerésre méltó teljesítmény, ahogy visszajött a szakadék széléről, és az ötödik játszmában is ő tudott higgadtabb maradni a tie-breakben.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Coric hat meccslabdáról fordított Tsitsipas ellen: "El kell ismernem, szerencsém volt" | Eurosport
Labdarúgásban régóta él az a mítosz, hogy a 2-0-s vezetés valójában rosszabb, mint az 1-0, mert utóbbinál éberebb marad az előnyben lévő csapat. Ez természetesen úgy hülyeség, ahogy van, viszont a US Openen kirajzolódó minta alapján egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az 5:1-es előny határozottan rontja a győzelmi esélyeket.
Coric egyike azon Next Gen-teniszezőknek, akik a sportág jövőjét képviselik. 2014-ben 17 évesen robbant be, amikor Bázelben két szettben megverte Nadalt. Pár hónappal később Andy Murray-t múlta felül. Játékstílusa miatt új Djokovicként emlegették, és generációja egyik legnagyobb tehetségének tartották a teniszszakértők. Egészen hihetetlen statisztikával rendelkezik, 14 győzelme van top 10-es játékosok ellen, ebből 9-et top 5-ös ellenfél ellen aratott. 2018-ban produkálta eddigi legsikeresebb szezonját, pályafutása legjobb ranglistás helyezése is ebből az évből származik, a 12. pozícióban állt novemberben. Mégis, az utóbbi időben egy kissé beleszürkült a mezőnybe. Nem sikerült még betörnie a legjobb 10-be, és amikor arról van szó, hogy a fiatalok közül valaki megszorongathatja a Nagy Hármast, Coric neve nem szerepel túlságosan elöl ezen a listán.
A horvát játékos többször küzdött kisebb-nagyobb sérülésekkel, ez lehet az egyik oka, amiért kissé lemaradt kortársaihoz képest. Tavaly térd-, hasüreg-, és hátsérülés is nehezítette a dolgát.
„Talán a sérülések miatt vagyok lemaradva. Több kellemetlen sérülésem is volt, 2016-ban a térdemet, előtte pedig a csuklómat kellett műteni. Tavaly is adódtak fizikai problémáim, ezek 2018 után kezdődtek, amikor 12. helyen álltam a ranglistán, de a sérülések lelassították a fejlődésemet.”
 idén februárban.

Borna-Coric.jpg

Fotó: Eurosport

Coric elismeri, nemcsak a sérülések miatt nem került még a top 10-be, az áttöréshez játékán is javítania kell. A koronavírus-járvány miatti kényszerpihenőt pont erre a célra használta fel: kipihente sérüléseit és fejlesztette fizikai állapotát.
„A karantén kezdete óta rengeteget dolgozunk a fitneszedzőmmel. Kiköltöztünk egy házba a városon kívül, ott végeztünk bizonyos gyakorlatokat, mindentől elizoláltuk magunkat, és 5-6 héten át folyamatosan edzettünk. Nagyon örülök ennek, mert régóta nem volt lehetőségem helyre tenni magam, és meggyógyítani kisebb sérüléseimet, amelyek hátráltattak.”- 
 júniusban az Adria Tour zadari állomásán.
Az Adria Touron Coric is elkapta a koronavírust, majd kisebb internetes szócsatába keveredett Nick Kyrgiosszal. Fertőzése miatt két és fél hétig csak beltéri edzéseket tudott végezni, ez egy kisebb visszaesés volt egyébként remekül sikerült felkészülésében.
Kyrgios szerint intellektuálisan nulla a kommentjeit bíráló horvát teniszező | Eurosport
Nick Kyrgios ismét odapakolt a Twitteren az egyik játékostársának, ezúttal Borna Coricnak. Tette ezt azután, hogy a horvát nyilatkozott az Adria Tour kapcsán, melyen számos játékos és edző is megfertőződött koronavírussal, ahogy valószínűleg jó sok néző is. Grigor Dimitrov, Coric, Viktor Troicki és Novak Djokovic is pozitív tesztet produkált COVID-19-re a sorozat második, horvátországi állomását követően.
A komoly edzésmunka US Openen mutatott szereplésén is érződik, Coric úgy érte el eddigi pályafutása legjobb eredményét, és jutott el a legjobb 8-ig, hogy a torna leghosszabb mérkőzéseit vívta. A Tsitsipas elleni 4 óra 36 perces találkozó előtt a második fordulóban 4 óra 19 percre volt szüksége, hogy túljusson az argentin Juan Ignacio Londerón. A legjobb 16 között Jordan Thompson legyőzésével élete első Grand Slam-negyeddöntőjére készülhet.
„Nagyon jólesett, hogy őszinte legyek. Nagy megkönnyebbülés, régóta szerettem volna már elérni ezt. Boldog vagyok, hogy a szünet után -ami pont jól jött nekem, mert fel tudtam tölteni a testem- most jól játszom, és egészséges vagyok.”
-
 a mérkőzés után.
A nagy megterhelés ellenére Coric fizikailag egész jó állapotban van, ha le tudja küzdeni fáradtságát, Alexander Zverev ellen is lehet esélye. A mérlege pozitív, 3:1-re vezet magasabban rangsorolt riválisa ellen. Persze nem a horvát a meccs esélyese, főleg azt követően, hogy Zverev úgy jutott el a negyeddöntőig, hogy egyszer sem került komoly bajba, nem kellett ötszettest játszania.
„Végignéztem az összes mérkőzését a héten, és úgy gondolom, élete egyik legjobb teniszét játssza. Nagyon érdekes találkozó lesz.”
- foglalta össze esélyeit Coric.
Djokovic kiválásával a verseny nyíltabb, mint valaha, ez Coricnak is lehetőséget nyújt, hogy még a negyeddöntőnél is nagyobb eredményben reménykedhessen. A versenyben maradt játékosok közül Rublevet és de Minaurt még soha nem tudta legyőzni, mindenki mást viszont többször is megvert már.
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39