Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Matteo Berrettini: US Open negyeddöntő félelmetes adogatással, brutális tenyeressel és kockás hassal

Eurosport
Eurosport

Publikálva 03/09/2019 - 12:05 GMT+2

A 23 éves budapesti tornagyőztes szépen csendben a világ egyik legjobb játékosává vált, kézzel, lábbal és fejben egyaránt.

Fotó: Eurosport

Akadt néhány pillanat, ahol összetörhetett volna Matteo Berrettini. 

A 23 éves olasz teniszező a US Open harmadik fordulójában hiába vezetett 2-1-es szettelőnnyel az ausztrál Alexei Popyrin ellen, a negyedik játszmában 5-5-nél egy titáni, 10 egyenlő állást hozó játékban végül bukta a szerváját, és nagyon úgy tűnt, hogy ebből döntő szettes meccs lesz. A negyedik fordulóban hiába adogatott a mérkőzésért Andrey Rublev ellen a harmadik játszmában, nem tudta kiszerválni és tie-breakre kényszerült. 
Ezek olyan pillanatok, amik megtörhetnek egy fiatal, Grand Slamen még relatíve tapasztalatlan, élete nagy dobására készülő játékost. Ezek olyan momentumok, amik megerősíthetik az ellenfelet. 
Matteo Berrettini azonban egyik alkalommal sem tört össze, hanem mindkétszer pillanatokon belül összeszedte magát, majd brutális önbizalmat sugározva visszazárkózott és megnyerte a tie-breaket Popyrin és Rublev ellen is. 
Matteo Berrettini tavaly ilyenkor még 57. helyen állt a világranglistán, és kikapott a US Open első fordulójában. Idén már két tornagyőzelmet aratott Budapesten és Stuttgartban, nyolcaddöntőig jutott Wimbledonban, negyeddöntős a US Openen, begyűjtött három top 10-es skalpot, bejött a legjobb 20-ba a világranglistán, jövő hétfőn pedig élete legjobb helyezésével ünnepelhet. 
picture

043_dpa-pa_190616-99-670586_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Talán a fentiekből is kitűnik, hogy Matteo Berrettini nem csak hatalmas szervájának, egészen félelmetes tenyeresének és okos teniszének köszönheti az idei áttörést, hanem mentális felkészültségének is. Az olasz 18 éves kora óta Stefano Massari sportpszichológussal dolgozik együtt, mivel edzője, Vincenzo Santopadre már akkor jól látta, hogy Matteo teniszével nincs gond, fejben kell erősödnie tehetséges játékosának. 
"Ezeket a meccseket mentálisan nyerte meg Matteo." - mondja Santopdre edző. "Az tetszett a legjobban, ahogyan reagált az elveszített adogatójátékot követően. Az ilyen helyzetekben borzasztó nehéz mentálisan megtalálni az energiát a folytatáshoz, és úgy kiállni a következő játékra, ahogy ő kiállt. Az a Popyrin elleni maratoni játék hihetetlenül hosszú és nehéz volt, Matteo szervái pedig láthatóan visszaestek. Joggal panaszkodhatott volna utána, ehelyett csodálatosan reagált. Ha esetleg döntő szett lett volna, akkor is bírta volna, akkor is jól játszott volna. Egyszerűen nem veszítette el az önbizalmát, és ez a kulcs ahhoz, hogy bajnok legyen belőle."
Matteo Berrettini és csapata nem véletlenül beszél önbizalomról, hiszen abból rengeteg kellett, hogy ezt a két meccset így fejezze be, ahogy befejezte. Két szenzációs, önbizalomtól sugárzó, zseniális erővel lejátszott tie-breakkel. 
"Ha meccseket nyersz, nő az önbizalmad. Ha magabiztos vagy, könnyebb keményen dolgozni az edzéseken, könnyebben viseled a szenvedést. Hiszen látod, hogy a kemény munka kifizetődik. Az edzőmmel és a mentális tréneremmel az a hosszútávú filozófiánk az elmúlt öt évben, hogy ne az eredmények által erősödjek, hanem inkább a mentális erő és az önbizalom hozza az eredményeket."
A mérhetetlenül pozitív, proaktív és előremutató hozzáállás nem csak az önbizalom-mentális erő kérdéskörében érzékelhető Berrettini fantasztikus fejlődését nézve. A nehézségekben rejlő tanulási, előrelépési lehetőségek kiaknázása is fontos terület az olasz játékos életében. Alig két hónapja Wimbledonban, élete első Grand Slam-nyolcaddöntőjében hatalmas verést kapott Roger Federertől, aki oktatófilmjét befűzve mindössze öt játékot engedett Berrettininek. A meccs végén az olasz odament a hálóhoz, majd méltóságteljes humorral rázott kezet a 20-szoros Grand Slam-bajnokkal. 
"Köszönöm a teniszleckét, mennyivel tartozom?" 
Matteo Berrettini minden mérkőzéséből szeret tanulni, a legrosszabbul sikerültekből is. Sőt, ha távolabbról indítunk, remek ritmustörő fonák nyesését is egy sérülésnek köszönheti. 17 évesen csúnyán megsérült a bal csuklója, ezért egy ideig nem tudott kétkezes fonákot ütni. A kényszerszünetet kihasználva, edzője, Vincenzo Santopadre megtanította egykezes fonák nyesést ütni, amit aztán beleépítettek a játékába és hasznos fegyverré kovácsoltak.
picture

063_1171799738.jpg

Fotó: Eurosport

Az édesanyja révén brazil gyökerekkel rendelkező, édesapja által pedig firenzei származású (ezért természetesen örök Fiorentina-szurkoló), ám Rómában született Matteo rengeteg segítséget kap az olasz tenisz legendás alakjaitól. Berrettini 42 éve az első olasz férfi, aki negyeddöntőbe jutott a US Openen, elődje pont az a Corrado Barazzutti, aki jelenleg Davis-kupa kapitányként mentorálja őt, és naponta hívja telefonon. Az 1976-os Roland Garros bajnok Andrea Panatta pedig már 16 évesen is látta a lehetőséget benne, ő volt ugyanis az első, aki azt mondta, hogy Berrettini nagyra fog nőni, és óriási szervája akár a 220 km/h-s sebességet is elérheti. 
A később 196 centiméterig nyúló Matteo bízott Panattában, edzőjével együtt pedig ráfeküdtek az adogatásra, ami hatalmas fegyver lett a játékában.    
Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy két ATP-tornagyőzelmet is arattak úgy, hogy egyszer sem veszítették el a szervájukat: Matteo Berrettini első, még tavaly szerzett gstaadi trófeáját, valamint idei stuttgarti sikerét is úgy érte el, hogy egész héten tartotta az adogatását. Az aktív játékosok között csak Roger Federernek sikerült ennél többször tornát nyerni hibátlan adogató statisztikával (négyszer), és duplázni is csak Ivo Karlovic és Milos Raonic tudott.
Ezen ne lepődjünk meg, hiszen úgy érkezett a US Openre, hogy világranglistás helyezésénél jóval előrébb áll a szerva-ranglistában, az ötödik legjobb mutatóval kezdett New Yorkban. Négy meccsen összesen hétszer veszített adogatást, Rublev ellen pedig mindössze egyszer (azt is brékelőnyben). 
picture

063_1171799744.jpg

Fotó: Eurosport

Berrettini esetében azonban jóval többről van szó, mint egy magasról megütött, eszméletlen sebességű és erejű adogatásról. Rendszerint érkezik hozzá egy bomba tenyeres, ami ellenfeleit és a nézőket is lenyűgözte. 
"A tenyerese, az nagyon ütős. Ha jól helyezkedik, mindkét oldalra meg tudja ütni, ráadásul olvashatatlanul választ irányt. Általában jól érzem, hogy az ellenfelem hova üti a tenyereseit, de nála egyszerűen nem tudtam olvasni a játékot. Arról nem is beszélve, hogy a szervája is kiváló, ha pedig feljön a hálóhoz, nagyon jó ütemben jön fel. A jelenléte egész egyszerűen erőteljes és sokkoló fenn a hálónál, ezért nem könnyű elütni mellette. Ahogy láttam, hogy jön fel, már az első ütéssel el akartam menni mellette, de persze pont ebből jönnek a hibák. A tenyeres pedig állati kemény, akkor is, ha épp a pálya közepére üti. Az esetek többségében a középre visszaérkező labdákat könnyedén tudom letámadni, de az ő tenyereseit egyszerűen nem tudtam, mert ezek nagyon, nagyon nehéz, erős ütések, félelmetes pörgetéssel és sebességgel. Matteo tenyerese nem csak komoly fegyver, hanem az egyik legjobb tenyeres, amivel valaha találkoztam." - mondta Alexei Popyrin, miután kikapott Berrettinitől.     
Matteo Berrettini élete első negyeddöntőjére készül Gael Monfils ellen szerdán, mi pedig egy látványos, tüzes adok-kapokra számíthatunk két olyan játékos között, akit szakmából választott párja is támogat, hiszen míg Monfils idei sikereiben szerepet játszott Elina Svitolina szerelme, addig az olasz teniszező Nick Kyrgios korábbi barátnőjével, az ausztrál Alja Tomljanoviccsal kezdett el randizni nemrégiben. A feltételek tehát adottak, a többi csak az önbizalom kérdése. 
"Fontos, hogy az ember gondoljon a következő mérkőzésére, a pályafutására és a jövőjére, de az is fontos, hogy közben élvezd, amit csinálsz. Fontos, hogy büszke legyél a sérülésekkel, kemény edzésekkel tarkított útra, hiszen ez nem csak a teniszről szól. Ez az út az életről is szól, ami még a tenisznél is fontosabb. Úgyhogy ma este koccintunk egyet a csapatommal a győzelemre, aztán holnap elkezdünk gondolkodni a negyeddöntőn."
picture

000_1HK3YA.jpg

Fotó: Eurosport

(részbenvia)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés