Mats Wilander, az Eurosport szakértőjének és hétszeres GS-győztes legendájának gondolatai a hétfőn kezdődő US Open kapcsán.
Azzal, hogy Cincinnati-ben nyert, míg az azelőtti két tornáján – Wimbledonban és Torontóban – döntőzött, világossá vált: Roger Federer a legjobb teniszező jelenleg a világon és őt kell legyőzni Flushing Meadowsban.
Szerintem ő a favorit. Állítom. Szerintem ő is tudja mindezt magáról – mert ötször nyert itt, többször, mint bárhol máshol (Wimbledont kivéve)” – mondja Wilander, mióta értesült arról, hogy Rafa kiszállt. Így szerinte nincs olyan játékos a képben, aki legyőzhetné őt a US Openen – beleértve Djokovicot is.
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
Wilander azt mondja, hogy ha lenne Federernek egy jó sorsolása (mint azóta kiderült, ezt meg is kapta), és a második héten sem kellene hosszú mérkőzésekbe keverednie, akkor nagyon jó esélye lenne nyerni.
„A szurkolókkal, a széllel és az öt trófeával együtt úgy érzem, minden összeállhat. Magában azt gondolhatja, hogy ’itt az utolsó esélyem, hogy US Opent nyerjek, és imádom a tornát. Négy gyermekem van, New York pedig nagyszerű. Úgy gondolom, hogy bombaformában lesz, és az a közönség fog mögötte állni, mely talán a tenisz történetében soha nem szeretett úgy játékost, mint őt. Ilyen szempontból lejteni fog neki a pálya, az biztos.”
Wilander szerint, ha Federer nyerne New Yorkban, az két dologra lenne visszavezethető: a döntésére, miszerint ütőjét nagyobbra cserélte, és hogy Stefan Edberggel készül már jó ideje. „Úgy döntött, hogy még mindig fejlődni akar. Azt semmiképp sem tudhatta senki, hogy Stefan megfelel-e vagy sem, de - Wimbledon óta - mindenképp azt mondom, hogy meg.”
Andy Murray
Andy Murraynek is van némi esélye New Yorkban Wilander szerint. „Nem rossz úgy mennie a US Openre, hogy nem volt ’muszáj’  tornát nyernie előtte, vagy hogy nem győzte le őt elit játékos – miközben végig top játékosokkal játszott. Szerintem jó formában van, nyomás nélkül játszhat és már lassan egy évvel áll a műtéte után – ami már nem lehet számára kifogás.”
A korábbi világelső svéd szakértő szerint Murray kétségkívül nincs élete formájában, de bizonyított saját magának, és senki nem kérhet ennél többet magától. Innentől minden rajta áll – bizonyíthatja magának, hogy az elitben a helye, és többet képes nyerni két Grand Slamnél.
„Mentálisan és fizikálisan – úgy, hogy elérted életed célját – nem könnyű. Átérzem, hogy min megy keresztül: amikor világelső lettem, és megnyertem a US Opent, motiválatlanná váltam. Új célokat kell hajszolnod, hogy újra meccseket, tornákat nyerjél. Szerintem jelenleg Murraynek nem világos, hogy miért csinálja ezt; hogy mi értelme van törnie magát.”
Ennek ellenére Wilander továbbra is számol vele. „Azt nem tudom, hogy képes-e nyerni, de mindenképp ott lesz, és nyomás nélkül teniszezhet. De nem ördögtől való gondolat az sem, miszerint megnyerni végül. Senki nem játszik jelenleg kiemelkedően - Federertől eltekintve -, így úgy gondolhatja, hogy bárki mást megverhet. Djokovic nincs formában, Nadal itt sincs, ő meg nyert itt két éve, tehát az egyik nagy esélyes mégiscsak ő lehet. Csak éppen van egy svájci, akitől joggal félhet.”
És a többiek…
„Természetesen Novak Djokovic, mint világelső, mindenképp számításba kell, hogy jöjjön – csak jelenleg nem stimmel valami a játékával. Szóval, ez az év lehet, amikor valamelyik outsider nagyot kaszálhat.” – véli Mats Wilander. Outsidernek számít Grigor Dimitrov, Milos Raonic, Tomas Berdych, Jo-Wilfried Tsonga és Stan Wawrinka. Ők érzékelik, hogy Djokovic nincs formában, Nadal sérült, Murray pedig túl hátul van, és mind úgy érezhetik, hogy Federer ellen kifoghatnak egy olyan napot, amikor megverhetik. Éppen ezért Wilander szerint nagyon nyitott az idei US Open.
„Az Ausztrál Openen nagyon szoros mérkőzésen kapott ki Dimitrov Nadaltól, és megmutatta, hogy jön. Hogy közel van. A Roland Garroson Gulbis is elődöntőzött. Milos Raonic még salakon is nagyszerű volt. És így sincs rajtuk egyáltalán nyomás. Ha csak egy ilyen játékos lenne, más lenne a helyzet. Benneteau, Tsonga – mindenki bizonygatja mindenkinek, hogy az élmezőny mögötti játékosok vészesen közelednek, de hat-hét éve változatlan a helyzet. Ez az első év, amikor tényleg beindulhatott valami. Bárki megverhet bárkit.”
Wilander hozzáteszi, hogy ha David Ferrer valamelyik másik generációban teniszezett volna, akkor biztosan Grand Slam győztes lenne. „Papíron csak egy játékostól van félnivalója, az pedig Federer – de nem hiszem, hogy aggódna. Szóval jó esélye lehet.”
Az idei kiemelések nem számítanak igazán. Előny a jó sorsolás, de igazából az inkább hátrány, ha valaki esélyesnek van kikiáltva bármelyik mérkőzésen. Az nyer a végén, aki nem agyalja túl a dolgot. „Na, ez a Feladat! Egy outsidernek nagy esélye van sokáig eljutni egy jó sorsolással akár a negyeddöntőig, akár tovább is…”
És a nőknél: csak Serena…
Wilander egyértelmű: „Csak Serena, és senki más. Csak rajta múlik, hogy bebizonyítsa mindenkinek, hogy Ő a valaha volt (egyik, ha nem a) legjobb női játékos a történelemben. A 18. gondolata – amivel beérné Evertet és Navratilovát  - otthon túl nagy, hogy esetleg ez ne motiválja. Ismétlem: csak rajta múlik. A kemény borításon áll legközelebb ahhoz a játékhoz, amivel a legegyenletesebb teljesítményre képes.”
US Open
Most akkor mindennek vége?
11/09/2014 13:59
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09