Idén egészen más okból jelentős a US Open Novak Djokovic számára. Nem elég, hogy először játszik nős emberként major tornán, de ez lesz az utolsó is úgy, hogy nem apaként vág neki az aktuális két hetesnek.
„Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy mennyire pozitív és élvezetes lesz az apaság, és remélem, hogy ezt két hónapon belül már meg is tapasztalhatom.” –
kezdte a szerb világelső
. „Csak élvezni szeretném majd a helyzetet, és megpróbálni a sok-sok pozitív energiát a teniszpályán is hasznosítani. De egyértelmű, hogy az életem és a fontossági sorrendem változik. Sorrendben: a családom, a feleségem és a gyermekem. A tenisz egyértelműen nem elsődleges többé.”
Mialatt Djokovic belép életének új fejezetébe a pályán kívül, addig elmondása szerint a pályán továbbra is hasonló intenzitással fog játszani, és mindent megtesz azért, hogy a hátralévő éveiben annyi tornán diadalmaskodjon, amennyin lehetséges.
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
„Nagyok az elvárásaim magam felé.” – szögezi le. „Mindig is azok voltak. Főleg most, karrierem azon pontján, ahol úgy érzem, a lehető legjobb fizikai állapotban vagyok. Ki akarom használni ezt az állapotot, és annyi mérkőzést és tornát nyerni, amennyit csak tudok.”
Bár Djokovicnak júliusban minden összejött – megnyerte hetedik Grand Slamjét Federer ellenében; visszaült a trónra, és világelső lett ismételten -, azóta nem megy neki. Ebben a hónapban Torontóban és Cincinnatiben is a harmadik kör jelentette számára a végállomást, pedig ezeket a tornákat megelőzően majd egy évig mindig eljutott az aktuális torna negyeddöntőjébe.
New York lehet a megoldás. Az impozáns 45-8-as US Open mérlege, és az a tény, hogy az utóbbi négy alkalommal eljutott a fináléba - 2011-ben meg is nyerte a tornát –, hatalmas önbizalommal ruházhatja fel.
Mégis, ennek ellenére kerüli az olyasfajta kijelentéseket, miszerint ő lenne az esélyese az idei tornának.
„Egy dolgot tudok biztosan: mindenki az „alapvonalról” indul. Mindenki hétfőn kezd. Nagyon nyitott az egész. Úgy gondolom, hogy manapság nagyobb a verseny, mint korábban, mert vannak olyan játékosok már a tizenötödik vagy a huszadik hely környékén, akik nagyon keményen dolgoznak azért, hogy fejlődjenek és sokkal magasabb szinten játszanak, mint öt éve mondjuk. És ezek a srácok rendre megnehezítik a dolgunkat.”
Az új, fiatal esélyeseken túlmenően Djokovic a rájuk váró kihívásokról is szót ejtett.
„Persze, nem egyszerű a helyzet, hiszen a játék sokkalta fizikálisabb lett manapság, főleg a Grand Slameken. És nem csak fizikálisan kell a topon lenned, hanem mentálisan is. Elképesztő erő kell ahhoz, hogy mind testben, mind fejben olyan szinten legyél, hogy ki tudd hozni magadból a maximumot.”
Djokovic ma este a nyolcvanadik helyen rangsorolt Diego Schwartzmann ellen kezd. A huszonkét éves argentin életében először főtáblás Flushing Madowsban.
Nyilvánvalóan izgalmas és ’trükkös”, egy olyan játékos ellen játszani, akivel előtte még nem találkoztál. Külön motivációt jelenthet számára, hogy a centeren léphet pályára ellenem. Semmi veszíteni valója nincs, tudja jól. Megpróbálom felhasználni az évek során a center pályán szerzett tapasztalataimat, és legyőzni őt.
US Open
Most akkor mindennek vége?
11/09/2014 13:59
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09