Régóta izgatja a szakembereket és a teniszrajongókat az a kérdés, hogy egyes játékelemekben ki a legjobb a földkerekségen. Praktikusan kié a legjobb tenyeres, kié a legjobb fonák. Mértékadó források szerint én már legalább öt játékosra mondtam, hogy övé a legjobb return, bár ha belegondolunk, hogy mindez 18 év alatt történt a játék pedig folyamatosan fejlődik, nem is biztos, hogy ez olyan sok.
De az is lehet, hogy a műfaj szubjektív.
Ám a New York Times megpróbálkozott azzal, hogy a létező legobjektívebb listát készítse el. Abból indult ki, hogy mondjuk Ivo Karlovic aki maga a világ egyik legjobb adogatója, alighanem viszonylag hitelesen meg tudja mondani ki a legjobb fogadó. Aktív játékosokat, edzőket, szakírókat kérdeztek meg, a névsor a lista végén olvasható, és igen meggyőző. Az ő szavazataik alapján állították össze a maguk listáját, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne bármivel is vitatkozni, mint ahogyan én is hozzáfűzném a magam kommentjét ahol érdemes. Fontos információ, hogy nem ugyanazok mondtak véleményt a hölgyek ütéseiről, mint a férfiakéról! Akadnak átfedések, de a természetesen az aktív férfi teniszezőket, aktív női teniszezőkre cserélték a lista készítői.
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
(A férfiakról készült listát itt találjátok)
A legjobb tenyeres:
1. Serena Williams
2. Petra Kvitova
3. Ana Ivanovic
4. Sam Stosur
5. Svetlana Kuznetsova
Érdekesség, hogy Serena tenyeresét edzője és barátja Patrick Muratoglu nem rakta a top3-ba hanem Ivanovicra, Stosurra és Kuznetsovára szavazott. De az is fontos, hogy az ellenfelek, Halep és Azarenka edzői viszont az amerikait gondolják a legjobbnak. Li Na és Sloane Stephens kapott még szavazatot.
A legjobb kétkezes fonák:
1. Maria Sharapova
2. Serena Williams
3. Jelena Jankovic
4. Li Na
5. Victoria Azarenka
Szoros verseny volt Sharapova és Serena között, de Williamsen ezúttal az sem segített, hogy Muratoglu rá szavazott. Nem lehetett egyszerű a nőknél a kétkezes fonákok közül választani, lévén szinte csak az van. Sokak szerint Jankovicot a fonák egyenese hozta vissza a legjobb 10-be, alighanem ezért harmadik.
A legjobb egykezes fonák:
1. Carla Suárez Navarro
2. Francesca Schiavone
3. Roberta Vinci
Egyszerűen nincs több:)))) Egyébként talán, ha Carláé konkurálhat Justin Heninével, de az is csak jóindulattal. Viszont csak aktív teniszezőre lehetett szavazni.
A legjobb első szerva:
1. Serena Williams
2. Petra Kvitova
3. Sabine Lisicki
4. Coco Vandeweghe
5. Sam Stosur
Az egész szavazás legegyértelműbb választása, mivel mindenki az első helyre tette Serenát akit megkérdeztek. Szerintem még az is, akit nem kérdeztek:) Egyértelműen a női tenisz történetének legjobb szervájáról beszélünk. A kérdés a kategóriával kapcsolatba egyértelmű: hol van Venus????
Zárójelben pedig, hol van Karolina Pliskova, aki a statisztikák szerint minden tekintetben - ászok, megnyert pontok - második Serena mögött.
A legjobb második adogatás:
1. Serena Williams
2. Sam Stosur
3. Petra Kvitova
4. Eugenie Bouchard
5. Madison Keys
Ez már nem olyan egyértelmű mint az első, mert Stosur kick szervája a férfiak között is megállná a helyét. De mint látszik, az erő azért nagy úr!
A legjobb adogatásfogadás:
1. Maria Sharapova
2. Serena Williams
3. Victoria Azarenka
4. Simona Halep
5. Eugenie Bouchard
Bouchard Wozniackit szorította ki a legjobb ötből, ebben az egyébként nagyon fontos játékelemben. Tekintve, hogy a hölgyek általában jobban fogadnak, mint adogatnak, nem volt egyszerű ide bekerülni. Sharapova - gyanítom - inkább az idei teljesítménye okán előzi Serenát, karrier szinten lehetne épp fordítva is.
A legjobb röpte:
1. Roberta Vinci
2. Cara Black
3. Martina Hingis
4. Lisa Raymond
5. Sam Stosur
Ahogy a férfiaknál, a hölgyeknél is elsősorban páros specialisták találhatók ezen a listán. Igen, Hingis is annak számít manapság. Mindez persze nem véletlen. Manapság annyira háttérbe szorult ez a játékelem, hogy egyesben - pláne  a nők - alig használják.
Legjobb lecsapás:
1. Serena Williams
2. Sam Stosur
3. Venus Williams
4. Roberta Vinci
5. Svetlana Kuznetsova
Legjobb elütés:
1. Simona Halep
2. Agnieszka Radwanska
3. Serena Williams
4. Victoria Azarenka
5. Caroline Wozniacki
Tekintve, hogy nem röptézik szinte senki, elütni is nehéz :)
Legtisztább érintés:
1. Agnieszka Radwanska
2. Martina Hingis
3. Roberta Vinci
4. Simona Halep
5. Kirsten Flipkens
Őszintén szólva nem tudom, hogy Hingist vajon minden szavazó aktív játékosnak tekintette-e. Ha igen, akkor a sorrenddel az első két helyen lehet vitatkozni. Azzal azonban aligha, hogy az elmúlt 20 év két legjobbjáról beszélgetünk.
Legjobb mozgás:
1. Simona Halep
2. Serena Williams
3. Agnieszka Radwanska
4. Caroline Wozniacki
5. Jelena Jankovic
Nagyon másként mozognak ők a pályán, nehéz őket rangsorolni azt hiszem. Halep inkább légies, Serena erőszakos, Radwanska okos, tudja hova kell menni, míg Caro kitartó.
Legjobb fej:
1. Serena Williams
2. Maria Sharapova
3. Simona Halep
4. Eugenie Bouchard
5. Victoria Azarenka
Itt az egymás elleni mérleget lehet segítségül hívni, hogy eldöntsük ki a jobb Serena vagy Sharapova. Az egymás elleni mérleg pedig 16-2.
Legjobb állóképesség:
1. Caroline Wozniacki
2. Maria Sharapova
3. Simona Halep
4. Li Na
5. Alizé Cornet
Wozniackihoz aligha fér kétség, mint legkitartóbbhoz, a nagy dolog azonban Sharapova előrelépése ebben a mutatóban az elmúlt három évben.
Legfurább ütés:
1. Monica Niculescu, tenyeres
2. Sara Errani, adogatás
3. Agnieszka Radwanska, "guggoló ütései"
4. Kimiko Date-Krumm, tenyeres
5. Dominika Cibulkova, tenyeres
Szavazók: Jill Craybas ; Wim Fissette (Simona Halep és Kim Clijsters edzője); Patrick Mouratoglou (Serena Williams edzője); Sam Sumyk (Victoria Azarenka edzője); Mahesh Bhupathi; Rob Koenig ; Jim Courier; Brad Gilbert; Justin Gimelstob; Amer Delic; Darren Cahill; Joel Drucker (Tennis Channel); Steve Flink (tenisz történész); Pete Bodo (tennis.com); Stephen Tignor (tennis.com); Julien Reboullet (L'Équipe); Stephanie Myles (kanadai szakíró); Tom Tebbutt (kanadai szakíró); Richard Evans (brit szakíró); Craig Tiley ( Az austrál open versenyigazgatója); és még néhányan akik névtelenek szerettek volna maradni
US Open
Most akkor mindennek vége?
11/09/2014 13:59
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09