Régóta izgatja a szakembereket és a teniszrajongókat az a kérdés, hogy egyes játékelemekben ki a legjobb a földkerekségen. Praktikusan kié a legjobb tenyeres, kié a legjobb fonák. Mértékadó források szerint én már legalább öt játékosra mondtam, hogy övé a legjobb return, bár ha belegondolunk, hogy mindez 18 év alatt történt a játék pedig folyamatosan fejlődik, nem is biztos, hogy ez olyan sok.
De az is lehet, hogy a műfaj szubjektív.
Ám a New York Times megpróbálkozott azzal, hogy a létező legobjektívebb listát készítse el. Abból indult ki, hogy mondjuk Ivo Karlovic aki maga a világ egyik legjobb adogatója, alighanem viszonylag hitelesen meg tudja mondani ki a legjobb fogadó. Aktív játékosokat, edzőket, szakírókat kérdeztek meg, a névsor a lista végén olvasható, és igen meggyőző.
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
Az ő szavazataik alapján állították össze a maguk listáját, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne bármivel is vitatkozni, mint ahogyan én is hozzáfűzném a magam kommentjét ahol érdemes.
Ti se fukarkodjatok a hozzászólásokkal!!!!!
A legjobb tenyeres:
1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Juan Martín del Potro
4. Novak Djokovic
5. David Ferrer
Gondolom, sokan vannak akik Delpo tenyeresét picit előbbre várták, mint ahogyan 2009 környékén valószínűleg előrébb is végzett volna. Most viszont 2014 van.
A legjobb kétkezes fonák:
1. Novak Djokovic
2. Andy Murray
3. Tomas Berdych
4. Kei Nishikori
5. Ernests Gulbis
Talán Nadal hiánya a listáról sokakat meglep, de azért büntetlenül csak nem lehet annyi fonákot megkerülni.
A legjobb egykezes fonák:
1. Stan Wawrinka
2. Richard Gasquet
3. Nicolás Almagro
4. Tommy Haas
5. Roger Federer
Kohlschreiber és Youzhny hiányzik, meg talán Dimitrov, ők nyugodtan odakerülhettek volna az ötödik helyre, bár az is igaz, hogy Roger idén az új ütővel sokat fejlődött a fonákok terén is.
A legjobb első szerva:
1. John Isner
2. Ivo Karlovic
3. Milos Raonic
4. Roger Federer
5. Kevin Anderson
Ha csak a radar döntött volna akkor megint csak Federer lenne a kakukktojás, mint ahogyan termetben feltétlen az. Ez az egyik leginkább mérhető mutató: meg kell nézni ki milyen százalékban nyeri a pontokat az első szervái mögött.
A legjobb második szerva:
1. John Isner
2. Roger Federer
3. Milos Raonic
4. Ivo Karlovic
5. Feliciano López
Anderson helyett López, ennyi a változás az első adogatásokhoz képest. Meg annyi, hogy Federer előrelépett.
A legjobb adogatásfogadás:
1. Novak Djokovic
2. Andy Murray
3. David Ferrer
4. Tomas Berdych
5. Rafael Nadal
Davydenko, del Potro, Nishikori, Gasquet, Pablo Andújar, Federer és Lleyton Hewitt kapott még szavazatot. gyanítom volt idő amikor utóbbi még az egész listát vezette. Bár az is lehet, hogy vezetné most is ha például bizonyos Pete Sampras szavaz.
Legjobb röpte:
1. Leander Paes
2. Radek Stepanek
3. Mike Bryan
4. Roger Federer
5. Michael Llodra
Talán nem véletlen, hogy párosjátékosok uralják a listát, közéjük csak Roger tudott odaférkőzni. Jól mutatja, hogy a játékelem jelentősége megkopott az elmúlt két évtizedben. Szavazatot kapott még Murray, Hewitt, Nadal, Haas, Stakhovsky, Karlovic és Dimitrov.
Legjobb lecsapás:
1. Roger Federer
2. Bob Bryan
3. Jo-Wilfried Tsonga
4. Max Mirnyi
5. John Isner
Sampras nyilván nem kaphatott szavazatot :)
Legjobb elütés:
1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. Andy Murray
4. Richard Gasquet
5. Lleyton Hewitt
Nadal és Nole között nagyon szoros volt, Federer, Ferrer és Monfils kapott még szavazatot.
A legtisztább érintés:
1. Roger Federer
2. Florian Mayer
3. Radek Stepanek
4. Andy Murray
5. Alexandr Dolgopolov
A kategória ahol az első hely nem lehetett kérdés. Florian Mayer gondolom sokakat meglep - engem is - a másik három elé semmiképp nem soroltam volna.
A legjobb mozgás:
1. Novak Djokovic
2. Rafael Nadal
3. Gaël Monfils
4. Andy Murray
5. Kei Nishikori
Ez is elég egyértelmű azt hiszem, bár érdekes, hogy nem a leggyorsabb a legjobb. De ahogyan Nole egyensúlyozni tud, ahogyan megtalálja a súlypontját az verhetetlen. Murray a hátműtét óta picit megkopott, de ez még nem látszik a listán.
A legjobb fej:
1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. Roger Federer
4. David Ferrer
5. Lleyton Hewitt
Csak Ferrer nem volt világelső. És nekem csak az ő pozíciója meglepetés. Azt hiszem itt el kell vonatkoztatni Ferrer eredményeitől a listán szereplő többi teniszező ellen.
A legjobb állóképesség:
1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. David Ferrer
4. Roger Federer
5. Andy Murray
Nadal és Djokovic között pici volt a különbség, ami ahhoz képest, hogy Nole 2008 környékén még szóba sem került volna ebben a mutatóban, feltétlen érdekes.
A legkülönlegesebb ütés:
1. Ernests Gulbis, tenyeres
2. Alexandr Dolgopolov, adogatás
3. Bernard Tomic, tenyeres
Akik szavaztak: Mahesh Bhupathi ; Jim Courier, Amer Delic, Mardy Fish, Brad Gilbert, Justin Gimelstob, Ivan Ljubicic; Ivo Karlovic,; Rob Koenig; Patrick Mouratoglou; Larry Stefanki; Sam Sumyk; Craig Tiley; Darren Cahill; Pete Bodo; Christopher Clarey (International New York Times); Joel Drucker (Tennis Channel); Richard Evans (British szakíró); Steve Flink (tenisztörténész); Stephanie Myles (Kanadi szakíró); Julien Reboullet (L'Équipe); Tom Tebbutt (Kanadai szakíró); Stephen Tignor (tennis.com); és néhány további játékos illetve edző akik inkább inkognitóban maradtak.
US Open
Most akkor mindennek vége?
11/09/2014 13:59
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09