Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megerőszakolta volt edzője az egyik legjobb francia teniszezőnőt

Nagy Benjámin

Frissítve 04/09/2022 - 20:21 GMT+2

A tavaly márciusban még top40-es Fiona Ferro az idei US Openen az első selejtezőkörig jutott, ám messze nem a játék körül forognak a gondolatai. A Francia Teniszszövetség és a WTA után ugyanis a sajtónak is elárulta, hogy volt edzője szexuálisan bántalmazta őt, ami miatt már jogi eljárás indult. A volt edző ügyvédje is reagált, a mezőnyből pedig Iga Świątek és Victoria Azarenka is üzent.

Fiona Ferro

Fotó: AFP

A 25 éves Ferro jelenleg 259. a világranglistán, a US Open selejtezőjében Katie Boultertől kapott ki két szettben. 2019-ben robbant be a mezőnybe, Lausanne-ban nyert WTA-tornát, majd 2020-ban Palermóban is ünnepelhetett, a Roland Garroson pedig a legjobb 16-ig jutott. Tavaly az Ausztrál Openen a harmadik forduló jelentette a végállomást, ám azóta jelentősen visszaesett, sérüléssel küzdött és mentálisan sem tudott visszazárkózni a korábbi szintjére.
A háttérokok viszont sokkal súlyosabbak, és olyan lelki folyamatokon megy keresztül, amiken egy sportolónak sem lenne szabad. Nyilvánosságra hozta ugyanis, hogy közös munkájuk során a volt edzője, a jelenleg 50 éves Pierre Bouteyre megerőszakolta őt.
Ferro és Bouteyre 2010 és 2016 között dolgozott együtt, a teniszezőnő 19 éves volt, amikor különváltak az útjaik. Hogy mikor és hányszor bántalmazta őt szexuálisan a játékosként 1996-ban wimbledoni második körig jutó, korábban Alizé Cornet-t is edző szakember, más részletekkel együtt nem tudni, Ferro ugyanis azt közölte, beperelte Bouteyre-t és jelenleg már tart a nyomozás, aminek a lezárásáig nem kíván nyilatkozni.
picture

Alizé Cornet és Pierre Bouteyre

Fotó: Imago

A Francia Teniszszövetség (FFT) és a WTA mindenben Ferro mellett áll, tisztelik őt a bátorságért, hogy felfedte a pályafutásának legsúlyosabb történetét és megadják számára a kellő segítséget.
Bouteyre ügyvédje az AFP-nek úgy fogalmazott: valóban történt kapcsolat és érintkezés a felek között, de Bouteyre szerint szerelmesek voltak egymásba.
Az üggyel kapcsolatban a WTA játékostanácsának tagja, Victoria Azarenka is megszólalt a Petra Martic elleni, szombati sikere után.
„Örülök, hogy ennyire bátor. Remélem, hogy ebből a helyzetből erősen fog talpra állni és nem befolyásolja a teniszét a jövőben. Sajnos vannak edzők, akik manipulálják és kihasználják a fiatal női játékosokat. Ez a legfontosabb téma a WTA-nál, több nyílt párbeszédre van szükség ahhoz, hogy az ilyeneket örökre megszüntessük.”
A világelső Iga Świątek sem hagyta szó nélkül az esetet.
„Őszintén szólva, még soha nem voltam ilyen szituációban, szóval elképzelni is nehéz, hogy Fiona mit érezhet és hogyan volt képes kezelni ezt a helyzetet ennyi évig. Nagyon sajnálom őt. Még nincs elég tapasztalatom az életben, hogy bármi többet mondjak, de remélem, ha valami ilyesmi történik valamelyikünkkel, biztonságban leszünk és a WTA a megfelelő módon fogja kezelni. Biztos vagyok benne, hogy már most is azon vannak, hogy így történjen.”
A L’Équipe megkérdezte Cornet-t is.
"Ez túl komoly téma ahhoz, hogy a torna során bővebb nyilatkozatot adjak. Nyilvánvalóan nagy hatással van rám, és talán ez az egyik oka annak, hogy nem alszom jól éjszakánként. Írtam egy üzenetet Fionának, hogy mindenben támogatom, mert nagyon jó barátom. Szörnyű ez az egész. Pierre tíz évig volt az edzőm, nem túl kellemes ilyeneket megtudni…”
Forrás: ESPN, CBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés