Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ruud örül, hogy ezúttal nem Nadallal döntőzik, Alcaraz elárulta, hogyan szedte össze magát

Németh Dániel

Publikálva 10/09/2022 - 12:12 GMT+2

Carlos Alcaraz sorozatban a harmadik ötszettesét is megnyerte a US Openen, amivel bejutott pályafutása első Grand Slam-döntőjébe. Ellenfele Casper Ruud lesz, aki viszonylag simán nyert Karen Khachanov ellen, és idén második alkalommal küzdhet meg a Grand Slam-győzelemért. Ezúttal ráadásul sokkal több esélye lesz a győzelemre, mint Rafael Nadal ellen volt a Roland Garroson.

Casper Ruud

Fotó: AFP

A lehető legtisztább forgatókönyv valósult meg: Casper Ruud és Carlos Alcaraz a US Open döntőjében küzd meg egymással a világelsőségért.
Sorozatban három ötszettes mérkőzés, 13 és fél órányi játék: Carlos Alcaraz továbbra is elpusztíthatatlan. A döntőben legalábbis ott van, miután 6:7, 6:1, 6:1, 6:7, 6:3 arányban legyőzte Frances Tiafoe-t, életben tartva ezzel a világelsőségről szőtt álmokat – utóbbival történelmet írna, hiszen a valaha volt legfiatalabb világelső lenne a férfiaknál.
„Hihetetlen volt. Úgy éreztem, hogy remekül játszottam Frances ellen, aki hihetetlen volt a két hét során. Csodálatos érzés ott lenni a döntőben, miután megnyertem egy 4 óra 20 perces mérkőzést. Fizikálisan jól érzem magam, persze egy kicsit elfáradtam. Most leginkább boldog vagyok. Arra a fiatal srácra gondoltam, aki 10 évvel ezelőtt erről a pillanatról álmodozott” – mondta Alcaraz, aki pályafutása első (és vélhetően nem utolsó) döntőjére készülhet.
„Közel a világelsőség, bizonyos értelemben viszont még messze van. Egy Grand Slam-döntőről beszélünk, amelyen harcba szállhatok az első helyért – gyerekkorom óta ezekről álmodozom. Mit is mondhatnék? Egy Grand Slam-döntő. Igyekszem kiélvezni ezt a pillanatot. Ez az első alkalom, hogy GS-finálét játszhatok, bőven lesz időm, hogy holnap ezt végiggondoljam” – magyarázta a spanyol, akit Tiafoe hárított meccslabdája sem zavart meg a negyedik szettben.
„Azt gondoltam, hogy könyörgöm, fejezzük be itt a meccset. Nyilván nehéz volt megemészteni, hogy így veszítettem el a labdamenetet, egy olyan rövidítéssel, amit egy jó tenyeressel befejezhettem volna. Tudtam, hogy a meccsben kell maradnom, megőrizve a higgadtságot és a jó játékot. Úgy gondoltam rá, mintha egy új meccs kezdődne az ötödik szettben. Próbáltam a saját teniszemet játszani, és az járt a fejemben, hogy ha a legjobbamat nyújtom, megnyerhetem a meccset.”
picture

Alcaraz sorozatban harmadik ötszettesét is behúzta, első GS-döntőjét játszhatja

Tiafoe a mérkőzést követően elnézést kért a közönségtől, amiért „cserben hagyta őket”, egyúttal viszont ígéretet tett arra, hogy egyszer megnyeri a US Opent. Míg a pályán elragadták az érzelmek, a sajtótájékoztatón valamivel tisztább fejjel tudta értékelni a teljesítményét.
„Nyilvánvaló, hogy az érzelmek 1000 mérfölddel száguldoztak. Ott akartam lenni vasárnap a trófeával a kezemben. Fejben már megvolt. Sokan kérdezték, miért jöttem ide. Őszintén hittem abban, hogy US Open-bajnok lehetek. Erre koncentráltam. Körülöttem mindenki erre koncentrált. A barátnőm, a csapatom; minden egyes napot úgy kezdtünk meg, hogy megnyerjem a US Opent. A közönség is megérezte, egyből mögém álltak. Tudom, hogy nagyon szerették volna, hogy én nyerjek.”
„Életem két legőrültebb hetén vagyok túl. Olyan dolgok ezek, amelyekről álmodozol. Most egy kicsivel lemaradtam. De az a tény, hogy sorozatban harmadik szezonban jutottam el a 4. fordulóig, már remek teljesítmény. Aztán legyőztem Rafát, így én lettem az egyetlen, akinek sikerült őt idén megvernie Grand Slamen. Ráadásul volt már olyan, hogy valaki legyőzte őt, és nem tudta ezt később kihasználni. Én viszont legyőztem Andreyt, ma pedig játszottam egy hihetetlen meccset.”
Elsőként Casper Ruud jutott be a döntőbe, aki a Karen Khachanov elleni négyszettes sikerével nagy lépést tett a világelsőség felé – ehhez már csak egy meccset kellene nyernie. Mivel Alcaraz legyőzte Tiafoe-t, a lehető legtisztább forgatókönyv valósul meg: az lesz az új világelső, aki megnyeri a 2022-es US Opent.
picture

Casper Ruud háromórás csatában jutott döntőbe a US Openen

„Kemény mérkőzés volt. Idegesen kezdtünk, párszor elvettük egymás szerváját. Szerintem a szettlabdánál lejátszott hosszú labdamenet volt a kulcs, amivel előnybe kerültem, és aztán a második játszmára is erőt adott, hogy jól teniszezzek. Nehéz feldolgozni, ha így veszíted el a szettet. Szóval ez sokat segített nekem. A harmadikban Karen remekül szervált, és nem tudtam labdameneteket kialakítani az adogatásai mögött. A negyedikben viszont jobban fogadtam, több labdamenet alakult ki.”
Ruud az első szett végén lejátszott, 55 ütéses labdamenetre utalt, amely az egyik leglátványosabb és legfontosabb ütésváltása lett a találkozónak.
„Tudtam, hogy itt az esélyem lezárni a szettet, én adogattam. Az első szervám egy picivel csúszott ki, akár ász is lehetett volna. A második után pedig kialakult a labdamenet. Mindketten tudtuk, hogy mennyire fontos, ezért sem rontottunk. Ez is szép a teniszben, mert a legjobb, leghosszabb labdamenetek sokszor a fontos pillanatokban érkeznek, mivel mindkét játékos tudja, mennyire fontos. Egyszerűen nem akarsz hibázni egy ilyen helyzetben.”
A végére nagyon magas volt a pulzusom, a lábaim pedig szinte remegtek. Aztán volt egy fonák egyenes, amire ráléphettem, és meghúzhattam. Utána magasba emeltem a karom, mivel megnyertem az első szettet.
Ruudnek ez lesz karrierje második Grand Slam-döntője, és ezúttal jóval több esélye lesz, hiszen az ellenfele sokkal több időt töltött a pályán, ráadásul igazán nagy GS-tapasztalattal sem bír. „A Roland Garroson nagy verést kaptam. Mondtam is, hogy ha még egyszer döntőbe jutok, remélem, nem Rafa áll a túloldalon mondjuk egy Roland Garroson, mert az lehetetlen feladat. Szóval örülök, hogy nem Rafával kell salakon teniszeznem.”
picture

Elszédült a szettlabda, maratoni 55 ütés kellett hozzá, hogy eldőljön az első játszma az elődöntőben

Khachanov összességében jól játszott karrierje első GS-elődöntőjében, bár azt a szintet, amit Nick Kyrgios legyőzésekor mutatott, ezúttal nem tudta megközelíteni.
„Hosszasan elemezhetnénk, hogy mi mindent csinálhattam volna jobban, mi ment jól. A konklúzióm az, hogy ez így is egy remek verseny volt a számomra. Bizonyos tekintetben nagyon boldog vagyok. Nyilvánvalóan van bennem egy kicsi csalódottság is. Mindegyik mérkőzés után találsz valamit, amiről azt gondolod, hogy jobban is csinálhattad volna. Minden elismerésem Caspernek. Ha messzire jutsz egy tornán, egyre nagyobb benned a hit. Magasba akarod emelni a trófeát. És ezek a gondolatok megmaradnak a fejedben.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása