Elemzések, igazolások, magyarázatok sora látott azóta napvilágot, mi most Patrick Mouratoglou nézőpontját ismertetjük.
A fiatalok végérvényes térnyerését hozta a 2022-es US Open, és ez különösen a férfiak mezőnyében számít nagy szónak. Először is időtlen idők nem volt példa arra, hogy a Nagy Hármas tagjai közül senki se legyen ott egy GS-elődöntőjében, az Alcaraz-Tiafoe-Ruud-Khachanov kvartettnek így külön is elismerés jár.
A négy elődöntős közül végül a legfiatalabb nyerte a US Opent, érdekes módon azonban épp az ő győzelme kelti a lekisebb meglepetést. Sőt, általános vélemény a sportágon belül, hogy Carlos Alcaraz nem csak a Nagy Hármas távollétében lehet esélyes egy-egy nagy eredményre, hanem a sportág legnagyobbjaival is képes felvenni a versenyt. Ha valahol, akkor ezt az idén Madridban már bizonyította, ahol a negyeddöntőben Rafael Nadalt, az elődöntőben pedig Novak Djokovicot verte, majd aztán a döntőben Alexander Zverevvel is el tudott bánni.
Tenisz
Nadal megelőzte Ruudöt, a történelemben először két spanyol az ATP-ranglista élén
12 ÓRÁJA

Alcaraz és Zverev Madridban

Fotó: AFP

Sokan és sokféleképpen elemezték már Carlos Alcaraz meredeken felfelé ívelő pályafutását, és úgy összességében sikereinek titkát. Ebbe a sorba állt most be Patrick Mouratoglou is, aki egy az Instagram oldalára feltöltött videóban nevezett meg három okot, amely szerinte a spanyol tinédzser sikerei mögött van. Tegyük gyorsan hozzá, Mouratoglounak volt ideje a US Openen alaposan kielemezni a látottakat, tanítványa, Simona Halep ugyanis nagy meglepetésre már az első fordulóban kiesett, miután alulmaradt a selejtezőből érkező ukrán Daria Snigurral szemben.

Mentális felkészültség

A francia sztáredző szerint Alcaraz szellemi képességei hasonlóképpen lenyűgözőek, mint amilyen szintet a játéka képvisel. A US Openre előkelő kiemeléssel, TOP 10-esként, a végső győzelemre reális eséllyel pályázó játékosként utazhatott, ráadásul bónuszként még ott lebeghetett előtte, hogy ha minden jól sül el, New Yorkból már világelsőként távozhat. Amennyire motiválóan tud hatni mindez egy játékosra, annyira nagy terhet is ró arra, akit érint.
A torna során Alcaraz a hét mérkőzés alatt több mint 23 órát töltött a pályán, sokatmondó, hogy a negyedik forduló és a döntő között épp a finálé volt legrövidebb mérkőzése a maga 3 óra 20 perces játékidejével. Három ötszettest tudott megnyerni, hárított mérkőzéslabdákat, és a fizikai fáradtsággal is többször meg kellett küzdenie. Mindezt elbírta és fejben kezelni tudta a helyzetet.

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Kivételes fizikum

Az ép testben ép lélek elvét vallva Mouratoglouval együtt szót kell ejtenünk Alcaraz fizikumáról, aminek köszönhetően 19 évesen kirobbanó formában van. A fentiekben már taglalt majd egynapnyi idő, amit a két hét alatt tenisszel töltött New Yorkban nemcsak, hogy nem őrölte fel, de maradt annyi energia a tankban, hogy a spanyol gondolkodni is tudjon, mielőtt megüti a labdát.
Mouratoglou szerint Alcaraz stílusa egyrészt hihetetlenül intenzív, állandóan magas fordulatszámon pörög, másrészt minden egyes ütése szinte kirobban a kezei közül.
Mindehhez extra erős erőnlét szükséges, aminek Carlos Alcaraz korántsincs híján.

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Komplett játék

Adott egy kiváló erőnlét és egy okos fej, a játékot, a mérkőzést azonban meg kell tölteni tartalommal. Mouratoglou meglátása szerint Alcaraz ebben a tekintetben is párját ritkító tehetség, a játékának ugyanis a francia szakember szerint egész egyszerűen nincs gyenge pontja. Képes méterekkel az alapvonal mögül is irányítani egy labdamenetet, ugyanakkor az alapvonalon rohangálva is domináns. Jó a szervája, és a hálónál sem jön zavarba, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy remek érzékkel rövidít be, egykezes rövidítései például komoly esztétikai élményt jelentenek a nézők számára.

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Mi sem bizonyítja jobban Carlos Alcaraz mentális és fizikális felkészültségét, hogy szűk két nappal a vasárnapi döntőt követően kedden már megjelent Valenciában, és játékra jelentkezett a Davis-kupában. A spanyol csapat hazai pályán verseng Dél-Korea, Kanada és Szerbia legjobbjaival, a tét a novemberi, Malagában megrendezésre kerülő nyolcas döntőbe jutás, ahova a csoport első két helyezettje kvalifikál.
A spanyol csapat a Novak Djokovicot nélkülöző Szerbia ellen kezd szerdán.
US Open
„Alcaraz már négyévesen szórta a fonák nyeséseket” – mesélte a US Open-bajnok első edzője
19/09/2022 - 15:33
Tenisz
Hollandia Nagy-Britanniát, Németország Belgiumot győzte le
17/09/2022 - 08:08