Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalnak lesz ideje bemelegedni, Medvedevnek a nyolcaddöntőtől forrósodhat a US Open

Németh Dániel

Frissítve 25/08/2022 - 21:41 GMT+2

Kisorsolták a US Open párosításait, így már legalább annyit tudunk, hogy mennyire lehet nehéz az esélyesek dolga. Rafael Nadallal ezúttal kevésbé volt kegyetlen a sors, Daniil Medvedev viszont kapott pár csapdát a döntőig vezető úton. A férfiaknál azonban Carlos Alcaraz tűnik a legnagyobb vesztesnek, akire pokoli nehéz két hét várhat.

Rafael Nadal, Daniil Medvedev

Fotó: AFP

Carlos Alcaraz kevésbé örülhet a sorsolás után, de Stefanos Tsitsipasnak is nehéz lesz sokáig menetelni.

Nadalnak lesz ideje bemelegedni

Sérülése után nagyon keveset játszott Nadal, Montréaltól visszalépett, Cincinnatiben pedig három szettben kikapott a későbbi győztes Borna Ćorićtól. Éppen ezért csak találgatni lehet a formájával kapcsolatban, ám volt már arra példa – nem is egyszer –, hogy egy GS alatt vette fel a ritmust. Erre pedig a sorsolása most is alkalmas lehet.
Rinky Hijikata személyében egy szabadkártyás játékossal kezd (róla elég annyit, hogy a szezon során ITF-tornákon is bőséggel indult), utána pedig Fabio Fognini és Aslan Karatsev közül jöhet valaki. Miomir Kecmanović lehet az első kiemelt ellenfele, vele szemben 2-0 a mérlege, és még csak szettet sem veszített az egymás elleni meccseken.
A kiemelés alapján a 4. fordulóban Diego Schwartzmant kellene írni, de nem lepődnénk meg, ha inkább Frances Tiafoe érkezne, aki kifejezetten szeret hazai közönség előtt játszani. A negyeddöntőre Cameron Norrie (7.) vagy Andrey Rublev (9.) lehet a legesélyesebb, míg az elődöntőre Carlos Alcaraz – nála azért sok buktató van a sorsolásban.

Medvedevnek is a nyolcaddöntő lehet a fordulópont

A címvédőnek a torna eleje viszonylag sima lehet, Stefan Kozlovval kezd, aki pályafutása során először játszhat a US Open főtábláján, utána pedig Quentin Halys vagy Arthur Rinderknech lesz az ellenfele. (Medvedevnek egyébként pocsék a mérlege a francia játékosokkal szemben, de ez aligha lesz tényező.)
A 16-ért Nikoloz Basilashvilivel vagy egy selejtezős/szabadkártyás ellenféllel folytatódhat számára a torna, az igazán érdekes dolgokat viszont a nyolcaddöntő hozhatja el, ahol Nick Kyrgios és Roberto Bautista egyaránt okozhat meglepetést. Ebben a szezonban mindketten győzték már le az oroszt, ráadásul a mérlegük is pozitív a világelsővel szemben (Kyrgios 3-1, Bautista Agut 4-1).
Amennyiben megoldja ezt a feladatot a világelső, Felix Auger-Aliassime vagy mondjuk Pablo Carreño Busta érkezhet, utóbbi egyébként egy korábbi bajnokkal kezd Dominic Thiem személyében. Bár Stefanos Tsitsipasnak sincs egyszerű dolga – egy Matteo Berrettini elleni nyolcaddöntő, hogy más ne mondjunk – a kiemelés alapján a görög állhatja Medvedev útját az elődöntőben.
Fucsovics Márton a 30. helyen kiemelt amerikai Maxime Cressyvel, míg a női mezőnyben Bondár Anna olasz, Gálfi Dalma spanyol ellenféllel kezd a jövő hétfőn rajtoló amerikai nyílt tenisztornán.
A US Open csütörtöki sorsolása alapján Fucsovics (96. a világranglistán) járt legrosszabbul: a férfimezőny egyetlen magyar főtáblása az ATP-rangsorban 34. hazai kedvenccel találkozik. A 25 éves, 198 centi magas rivális idén 21 győzelmet szerzett már, július közepén Newportban pedig megnyerte pályafutása első tornáját.
A női 128-as mezőny biztos magyar résztvevői közül Bondár Anna (55.) az első fordulóban a 30 éves olasz Camila Giorgival (68.) csap össze, aki pályafutása legjobbjaként 26. is volt a WTA-rangsorban, karrierje során pedig három tornát is megnyert már. Gálfi Dalmára (91.) a spanyol Nuria Párrizas Díaz (64.) vár, akit idén 45.-ként is jegyeztek a ranglistán.
A selejtezőben még Jani Réka érdekelt, Udvardy Panna és Piros Zsombor a kvalifikáció első körében kiesett.
(MTI)

Alcaraz és Tsitsipas kemény tornára számíthat

Ha az esélyesek közül egyértelmű vesztest kell megnevezni, akkor leginkább Alcarazt lehet kiemelni, akinek elképesztő menetelésre lehet szüksége a végső győzelemhez. Már a Sebastian Baéz, Tallon Griekspoor kettős okozhat kellemetlen pillanatokat, de a friss cincinnati bajnok Ćorić konkrét veszélyt jelent a spanyolra.
A nyolcaddöntőben Marin Čilić, a negyeddöntőben Hubert Hurkacz lehet az ellenfele, akiknél mindig benne van, hogy kifognak egy hibátlan adogatónapot. Alcaraz ezekkel a mérkőzésekkel a háta mögött érkezhet meg a Nadal elleni elődöntőre, és ha mindez megvan, akkor a papírforma szerint a döntőben Medvedev várna rá.
Tsitsipas sosem jutott túl a 3. fordulón a Flushing Meadowsban, és ebben a szakaszban ezúttal is kaphat trükkös ellenfelet, Maxime Cressy és Alejandro Davidovich Fokina is okozhat meglepetést. Innentől még jobban durvul a helyzet, ugyanis Berrettini, Casper Ruud, Medvedev sorrendben kellene végigrágnia magát a táblán, hogy eljusson egy Nadal elleni döntőig.
Érdekes első körös párosítások

Nick Kyrgios - Thanasi Kokkinakis
Pablo Carreno Busta - Dominic Thiem
Francisco Cerundolo - Andy Murray
David Goffin - Lorenzo Musetti
Filip Krajinovic - Alex de Minaur

Eljutnak-e a nagy ütők Iga Świątekig?

A világelsőnek a Roland Garros óta megtört a lendülete, így a US Open előtt nehéz őt elhelyezni a hierarchiában. Jasmine Paolini talán nem jelent neki gondot nyitányként, a második körben viszont egy korábbi bajnokot kaphat Sloane Stephens személyében. Ki merné megtippelni, mit látunk majd az amerikaitól, látunk-e egyáltalán valamit?
Świątekre azok jelenthetik a legnagyobb veszélyt, akik képesek letolni a pályáról; Ekaterina Alexandrova talán még nem ez a kategória, Amanda Anisimova és Jelena Ostapenko ellenben beleillene ebbe a profilba. Akár a negyeddöntőben is kaphat ilyen ellenfelet Świątek, Petra Kvitovát vagy Garbiñe Muguruzát, de ezen az ágon Jessica Pegula a legmagasabban rangsorolt játékos.
Az elődöntőben Paula Badosa, a döntőben Anett Kontaveit lehetne az ellenfele a kiemelés alapján, ám a spanyol negyede kimondottan érdekes. Badosa ágán található korábbi US Open-döntősként Victoria Azarenka (3. kör), Karolína Plíšková és Belinda Bencic (4. kör), a negyeddöntőre pedig esélyes lehet Aryna Sabalenka, Elena Rybakina, Danielle Collins és a címvédő Emma Raducanu.
Valamint Naomi Osaka, aki – lévén, 44. a ranglistán – nem lesz kiemelt a US Openen. A japán lány nincs nagy formában, a miami döntője óta kettő meccset nyert meg, az amerikai kemény pályás szezonban pedig 1-3 a mérlege. Nem valószínű tehát a győzelme, de kétszeres bajnokként ne írjuk le, mindenesetre már a Collins elleni nyitómeccs választ adhat a kérdésekre.

Alul nyitottabb a verseny

A felső tábla alsó negyede egészen brutálisra sikeredett, ami azt jelenti, hogy alul valamivel nyitottabb a helyzet. Ennek a kemény pályás versenyeken jó formát mutató, de a US Openen rendre peches Simona Halep lehet az egyik nyertese, vagy mondjuk Coco Gauff, akivel a negyedik körben össze is csaphatnak.
Látva Maria Sakkari formáját – aki egyébként 3. kiemeltje a tornának – Beatriz Haddad Maia és Caroline Garcia számára is elérhető lehet a negyeddöntő, és talán halványan, ceruzával felírhatjuk Bianca Andreescu nevét, akinél inkább az a legfőbb kérdés, össze tud-e rakni egy sérülésmentes US Opent.
Az alsó tábla alsó negyedében Ons Jabeur a toronymagas favorit, azzal együtt is, hogy Wimbledon óta csak két mérkőzést nyert meg. Barbora Krejčíková pocsék formában van, Leylah Fernandez három meccset játszott a sérülése óta, míg a második kiemelt Anett Kontaveit egyelőre keveset mutatott Grand Slameken.

Serena montenegrói ellenfél ellen búcsúzhat

Minden bizonnyal New Yorkban játssza pályafutása utolsó mérkőzését Serena Williams. Ellenfele az első körben Danka Kovinić lesz, akivel szemben normál esetben favorit lenne, mostani edzettségi állapotában azonban kétesélyes a találkozó. Utána a papírforma alapján Kontaveitet kaphatja, ennél távolabb pedig most talán nem érdemes nézni. (Egyébként Fernandez és Krejčíková negyedében van.)
Érdekes első körös párosítások

Clara Tauson - Garbiñe Muguruza
Emma Raducanu - Alizé Cornet
Naomi Osaka - Danielle Collins
Tatjana Maria - Maria Sakkari
Karolina Muchová – Ajla Tomljanovic

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés