Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic nem oltat, kihagyja a US Opent, Serena Williams búcsúzik, három magyar a főtáblán

Eurosport Magyarország

Frissítve 26/08/2022 - 12:41 GMT+2

A 21-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovic nem indulhat, Serena Williams pedig a búcsúfellépésére készül a hétfőn kezdődő 142. amerikai nyílt teniszbajnokságon, melynek főtábláján három magyar szerepel.

US Open

Fotó: Getty Images

A szerb klasszis továbbra sem hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen, így már az észak-amerikai felvezető tornákra sem utazott el, és - a januári Australian Open után - az idei második Grand Slaméről marad le.
Tavaly a US Openen a naptári GS-ért szállt harcba, ám Daniil Medvedev megakasztotta a diadalmenetet, és a döntőben simán legyőzte Djokovicot, aki azóta csak a wimbledoni trófeával vigasztalódhatott.
Nem lesz ott New Yorkban a több mint egy éve kényszerpihenőn lévő - és a szeptemberi Laver Kupán visszatérő -, 41 éves Roger Federer és a Roland Garros elődöntőjében bokasérülést szenvedett, a világranglistán második Alexander Zverev sem.
picture

Roger Federer

Fotó: Getty Images

A 22 GS-serleggel rekorder Rafael Nadal megnyerte idén az első két csúcstalálkozót Melbourne-ben és Párizsban, ám Wimbledonban hasfalsérülés miatt visszalépett az elődöntőtől. Azóta a spanyol sztár egy meccset vívott, amelyet elvesztett Cincinnatiben a későbbi győztes horvát Borna Coric ellen, így felettébb bizonytalan, hogy meddig juthat el New Yorkban.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A favoritok közül a világelső és címvédő Medvedev a felvezető versenyeken Los Cabosban diadalmaskodott, Cincinnatiben pedig elődöntőt vívott, így jó formában érkezett Flushing Meadowsba.
A korábbi ATP-világbajnok Stefanos Tsitsipas a cincinnati döntőjére építhet, a tavasszal a top 10-be berobbant Carlos Alcaraz viszont május óta mindkét fináléját elvesztette Hamburgban, illetve Umagban. Érdekes, hogy a US Openen ötfős versenyfutás zajlik majd a világelsőségért Medvegyev, Nadal, Tsitsipas, Alcaraz és a norvég Casper Ruud között.
A nőknél a ranglistavezető Iga Swiatek kiemelkedik a mezőnyből, a lengyel kiválóság azonban második Garros-trófeája óta még elődöntőig sem jutott el a WTA-sorozatban. A New York-i diadalra az elmúlt évekhez hasonlóan sokan esélyesek, mivel a topjátékosok is rendkívül hullámzó formát mutatnak, a második helyezett észt Anett Kontaveit például az elmúlt hónapban három tornán összesen három meccset nyert. A címvédő brit Emma Raducanu első és máig egyetlen trófeáját hódította el tavaly az Arthur Ashe Stadionban, és az idei évéről sokat elárul, hogy 15 versenyen összesen 13 mérkőzésen győzött.
picture

Emma Raducanu of Great Britain reacts against Jessica Pegula of the United States during their match on day six of the Western & Southern Open at Lindner Family Tennis Center on August 18, 2022 in Mason, Ohio.

Fotó: Eurosport

A figyelem azonban minden bizonnyal Serena Williamsre irányul majd, a 23-szoros Grand Slam-bajnok ugyanis augusztus elején bejelentette, hogy a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontban versenyez utoljára. A szeptemberben 41 esztendős ex-világelső egy év szünet után Wimbledonban tért vissza, ám azóta mindössze egy mérkőzést tudott nyerni, így alighanem már az első héten elköszön New Yorktól, ahol hatszor - először 1999-ben - ünnepelhetett.
picture

Serena Williams

Fotó: Getty Images

Ami a magyarokat illeti, a 96. helyen álló Fucsovics Márton tavaly a nyitókörben kikapott az olasz Andreas Seppitől, és az idén sem rózsásak a kilátásai. A londoni GS után több mint másfél hónapig pihent, és kúrálta a hátsérülését, majd Winston-Salemben egy győzelmet aratott a selejtezőben, és szerencsés vesztesként sem nyert meccset a főtáblán. A nyíregyházi teniszező a US Open nyitókörében nehéz ellenféllel, a 30. helyen kiemelt amerikai Maxime Cressyvel (34.) csap össze.
picture

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

A magyar nőknél Bondár Anna (56.) és a tavaly a selejtezőből főtáblára került Gálfi Dalma (91.) alanyi jogon az elitmezőnyben kezd, előbbire az olasz Camila Giorgi (68.), utóbbira a spanyol Nuria Parrizas Diaz (64.) vár. A selejtezőben Piros Zsombor (158.), Udvardy Panna (78.) és Jani Réka (134.) próbált szerencsét, de egyikük sem járt sikerrel.
A 2020-as US Opent - melyet 2019-ben 750 ezer szurkoló tekintett meg a helyszínen - zárt kapuk mögött rendezték meg a pandémia miatt, tavaly már csak a selejtezőkre nem engedtek be nézőket. A főtáblás küzdelmek akkor már nyilvánosak voltak a szurkolók számára, akiknek csak zárt térben - például üzletekben, mellékhelyiségekben - kellett maszkot hordaniuk, az éttermekbe pedig csak a beoltottak léphettek be. Az idei tornán már nem lesznek korlátozások.
Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés