Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Érzelmes amerikai párharc a US Openen, pályán Medvedev és Tsitsipas

Németh Dániel

Frissítve 01/09/2021 - 22:44 GMT+2

Öt mérkőzés, amiről nem érdemes lemaradni a US Open 3. játéknapján.

Daniil Medvedev - AFP/Ed Jones

Fotó: AFP

Az első forduló kipipálva, szerdán már a legjobb 32 közé jutás a tét a Flushing Meadowsban.

Nem akármilyen programmal folytatódik a torna, hiszen a legnagyobb sztárok a férfiaknál és a nőknél is versenyben vannak. Hogy könnyebb legyen eligazodni, mit érdemes akár a Playeren beizzítani, kiemeltünk öt találkozót a US Open 3. játéknapjáról.

Sloane Stephens - Coco Gauff [21], Arthur Ashe stadion, 1 óra

A 2017-es US Open-győztesnek már az első fordulóban érzelmesre sikeredett a mérkőzése, hiszen azzal a Madison Keys-zel játszott, akivel azt a bizonyos döntőt is, és akivel nem mellesleg nagyon jó barátok a pályán kívül. Coco Gauff sem éppen az a játékos, akit csak az edzések és a mérkőzések során lát.
"Cocót nagyszerű lánynak tartom. Cocofinának hívom, már nyolcéves kora óta ismerem őt. Láttam a játékát... Most elég öregnek érzem magam, mert közben felnőttem, láttam őt edzés közben meg minden. Fantasztikus volt a fejlődése, nem gyakran látni olyat, hogy egy ennyire fiatal játékos ilyen szinten be tud futni" - mondta Stephens a meccs előtt.
Nem maradt adós Gauff sem a személyes emlékekkel. "Rémlik, hogy úgy 10 lehettem, amikor egy víziparkban ünnepeltük a születésnapomat, amire eljött ő is. Elég menő volt. Izgatottak voltak a barátaim, hogy egy profi teniszező, Sloane Stephens eljött a születésnapomra. Én is voltam az ő születésnapján, családi összejöveteleken, talán amikor 20 lett."
Ezeket az érzelmeket természetesen a pályán mindketten igyekeznek majd félretenni, a párosításuk pedig önmagában érdekesnek ígérkezik.

Dominik Köpfer - Daniil Medvedev [2], Arthur Ashe stadion, 2. mérkőzés

Bár a hőség és a páratartalom egy kicsit megviselte, Daniil Medvedev különösebb probléma nélkül oldotta meg a feladatot az első körben Richard Gasquet ellen. Ha komolyan gondolja, hogy célba veszi a US Open-győzelmet - márpedig a cél nyilván ez - akkor a következő mérkőzéseit is hasonlóan energiatakarékos üzemmódban kell megoldania, ami Dominik Köpfer ellen nem feltétlenül egyszerű feladat.
picture

US Open 2021: Gasquet v Medvedev - Meccsösszefoglaló

Köpfer pályafutása önmagában lenyűgöző, hiszen bármilyen szinten is teniszezett, mindenhol szembesült a korlátaival, de hajlandó volt meghozni a szükséges áldozatokat a profi karrier érdekében. Mostanra az egyik legjobb erőnléttel rendelkező játékosa a mezőnynek, és ha sikerülne fizikálissá tenni a mérkőzést, úgy azért okozhatna kellemetlen perceket Medvedevnek.
Ezt persze pontosan tudja ő is, hiszen két évvel ezelőtt összefutottak már a US Openen, amikor a német a selejtezőből indulva egészen a negyedik fordulóig menetelt, ahol az első szettet sikerült megnyernie Medvedev ellen, a negyedikben pedig tie-breakre kényszerítette. Hasonlóra akár most is képes lehet a második kiemelt orosszal szemben.

Adrian Mannarino - Stefanos Tsitsipas [3], Arthur Ashe stadion, utolsó mérkőzés

Hétfőn Andy Murray elég kemény leckét adott a NextGen egyik sztárjának, ki tudja: ha nincs az az elcsúszás a tie-breakben, most lehet, hogy azt találgatnánk, vajon hogyan reagál a skót teste a sorozatterhelésre, és meddig juthat a 3. kiemelt ágán. Stefanos Tsitsipas viszont - némi szerencsével és hiperagresszív tenisszel - túlélte a meccset, ám a visszhangok nem erről, hanem a görög vécézési szokásairól szóltak.
Murray a pályán konkrétan csalással vádolta a görögöt, aki a negyedik szett után hét percre elvonult, és azután sem sietett elkezdeni a játékot, hogy visszatért az öltözőből. Maga a jelenség nem újkeletű, az utóbbi időben többen is kihasználták ezt a kiskaput, de kétségtelenül Tsitsipas a mozgalom egyik élharcosa, és az is biztos, hogy érdemes valamit kezdeni a témával, mert akadnak extrém esetek is.
picture

Andy Murray maratoni csatában esett ki, csalással vádolja Tsitsipast

Tsitsipas például Torontóban egy 23 perces első szett után vonult el kilenc percre az öltözőbe a Casper Ruud elleni találkozón.

Jelenleg tehát nem a görög a legnépszerűbb ember a Flushing Meadowsban, az pedig kérdéses lehet, vajon ez lesz-e bármekkora hatással a teljesítményére, kizökkentik-e a saját világából. Legalább ennyire érdekes lesz, hogy az ötórás küzdelem után milyen fizikai állapotban lesz, szerencséjére Adrian Mannarino sem lesz sokkal frissebb, a térdsérülés után visszatérő francia ugyani 0-2-ről fordított hétfőn.

Marketa Vondrousova - Daria Kasatkina [25], 7-es pálya, 2. mérkőzés

Minden élsportoló életében nehézséget okoznak a sérülések, ám ez hatványozottan igaz akkor, ha a problémák épp egy áttörést hozó sikert követően jönnek elő. Marketa Vondrousova pontosan tudja, milyen érzés ez, hiszen a 2019-es Roland Garros-döntőjét követően rövid ideig élvezhette csak ki a sikert, egy csuklósérülés véget vetett az idényének.
Abban, hogy a vártnál hosszabb ideig tartott visszaszerezni a régi formát, a pandémiának is megvolt a maga szerepe, de azért úgy tűnik, szép lassan sikerült visszarázódni, amit az olimpián egy csodálatos menetelés után megszerzett ezüstéremmel támasztott alá.
Pici szépséghiba, hogy az idénybeli legnagyobb sikeréért pontokat nem kapott, így aztán jelenleg is csak a 38. a ranglistán, a második fordulóban pedig egy kiemelt vár rá, a szintén mélyről visszakapaszkodó Daria Kasatkina személyében. Az orosz az előző két idényben összesen tudott 21 mérkőzést megnyerni, idén viszont remekül megy neki a játék, két kisebb tornát is megnyert, játékban pedig a 2018-as önmagát idézi.
Egyik lány tenisze sem a nyers erőről szól, így azt senki ne várja, hogy megpróbálják leütni egymást, cserébe annál okosabb és kreatívabb megoldásokat hozhat a meccs - persze egy tonnányi rövidítéssel megspékelve.

Roberto Bautista Agut [18] - Emil Ruusuvuori, 11-es pálya, 2. mérkőzés

Nem mondhatjuk, hogy Roberto Bautista Aguttal kíméletes lett volna a sors, hiszen a Nick Kyrgios elleni párharcát követően a második fordulóban is kellemetlen ellenfelet fogott ki magának.
picture

Kyrgios már az első fordulóban búcsúzott

Emil Ruusuvuori lehet, hogy nem a legfelkapottabb név a fiatalok között, de szép csendben ő is megérkezett a top 50 közelébe, ráadásul kiválóan játszott az amerikai kemény pályás versenyeken. Atlantában és Winston-Salemben elődöntős volt, a közelmúltban Alexander Bublik és Cameron Norrie skalpját is sikerült begyűjtenie, hogy csak néhány sikerét említsük.
Bautista Agut nagyon meggyőző volt az első fordulóban, a vártnál is simábban győzte le az amerikai versenyeken gyengélkedő, és egyébként is erőnléti gondokkal küszködő Kyrgiost. "Jól ment a játék. Jól sikerült az első szett, magas volt a színvonal, sok intenzív, gyors labdamenet volt. Örülök, hogy három szettben sikerült nyernem" - értékelte első fordulós sikerét.
Ruusuvuori ellen nehezebb dolga lehet a spanyolnak, a finn formáját és kemény pályás teniszét elnézve akár a meglepetés is benne lehet a levegőben. Végtére is, Ruusuvuori vert már meg kiemelt játékost kemény pályás Grand Slam-tornán ebben az idényben is, erről Gael Monfils tudna mesélni.

Tervezett közvetítéseink

Eurosport 1
  • Petkovic - Muguruza
  • Danilovic - Osaka
  • Köpfer - Medvedev
  • Tiafoe - Pella
  • Stephens - Gauff
  • Mannarino - Tsitsipas
Eurosport 2
  • Rublev - Martinez
  • Azarenka - Paolini
  • Zapata Miralles - Auger Aliassime
  • Anderson - Schwartzman
  • Kerber - Kalinina

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés