Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyre többen követelik a szabályváltoztatást Tsitsipas újabb mosdószünetét követően

Németh Dániel

Publikálva 02/09/2021 - 11:30 GMT+2

A görög ezúttal nyolc percre vonult el az elveszített tie-break után, majd kiosztott egy 6:0-t az ellenfelének.

Stefanos Tsitsipas - US Open

Fotó: Getty Images

Valami mindig történik a US Openen, most épp úgy tűnik, hogy a mosdóban töltött idő és a sportszerűség közötti összefüggés uralja a közbeszédet.


Stefanos Tsitsipas az elveszített tie-break ellenére kézben tartotta az Adrian Mannarino elleni mérkőzését, így némi túlóra árán, de bejutott a torna harmadik fordulójába. Hogy a sajtótájékoztatón elsősorban nem a teljesítményéről kellett beszélnie, az a negyedik szett előtti hosszú mosdószünetének volt a következménye, ami ezúttal nagyjából nyolc percig tartott. Tsitsipas – részben Andy Murray kritikáira reagálva – továbbra is azt hangsúlyozta, nem sértette meg a szabályokat.
Korábban is azt mondtam, hogy ezt kettőnknek kellene megbeszélni, mert a szabályokat követtem. Nem vétettem semmilyen szabály ellen. Úgy tudom, hogy a mostani rendszer nem határozza meg, mennyi időt lehet eltölteni a mosdóban.
A görög arra is magyarázatot adott, miért van szüksége a szünetekre. "Számomra ez fontos. Az izzadság nélkül kevesebb súlyt cipelsz. Olyan érzés, mintha kicseréltek volna, friss vagy, nem zavar az izzadság, nem folyik az arcodba. Jobban érzed magad a pályán. Ezért fontos, hogy kihasználjam ezt a szünetet, másnak talán nem az. Eltérő, mennyi időre van szükség, nekem időnként egy picit többre, erről van szó."
picture

Tsitsipas - Mannarino - US Open

Tsitsipas elmondta, az időhúzás egyébként is jellemező a teniszre, csak épp vannak olyan játékosok, akik az adogatás előtti 25 másodperces szabályt hagyják figyelmen kívül. Ezekkel azonban nem szokott foglalkozni, mivel az a célja, hogy a játékra koncentráljon, ezért sem szokta felhozni a témát a sajtótájékoztatókon. Éppen ezért nem érti a rá zúduló össztüzet, ám azzal egyetértett, hogy ha szabályt sért, akkor büntetést érdemel, csak épp erre a helyzetre ez nem érvényes.
Mannarino jóval visszafogottabban értékelte Tsitsipas mosdószünetét, mint Murray tette azt – aki egyébként a közösségi oldalán burkoltan ismét odaszúrt a görögnek -, de ő is úgy látja, hogy változtatásra lenne szükség. "Szerintem ezt a szabályt rosszul találták ki. Olvastam, hogy nála ez a rutin része, hogy elmegy szünetre, én viszont úgy látom, ebben a helyzetben ez már sportszerűtlenség. Nagyon sok játékos használja ezt eszközként, hogy megtörje a ritmust."
Két évvel ezelőtt Daniil Medvedev is megtapasztalta, milyen az, amikor a New York-i közönség ellene fordul, ám ő akkor egy emlékezetes döntővel maga mögé tudta állítani a nézőket. "Nagyon különleges, hogy újra a New York-i közönség előtt játszhatok. Nagy kár azért, hogy tavaly nem lehettek itt. Én igyekszem önmagam lenni, legyen szó a rosszabb pillanatokról, amikre sokan emlékeznek, vagy a jókra. Mindig önmagam vagyok, onnantól pedig az emberek döntésén múlik."
picture

Medvedev - Koepfer - US Open

Dominik Köpfer azon a tornán komolyabb küzdelemre kényszerítette, ezúttal a német teljesen tehetetlen volt az orosz ellen. "Elég jól játszottam. Voltak az elején szorosabb helyzetek, amiket sikerült jól menedzselnem és lejátszanom. Egy ponton kicsit visszaesett a játéka, amit kihasználtam. Örülök annak, hogy két órán belül befejeztem. Igyekszem nyerni, de az a helyzet, hogy nagyon sok erős játékos van a mezőnyben" - fogalmazott Medvedev.
Ugyanaz a helyzet, mint Novak Djokovicnál. Láthattuk ezt tegnap is, minden meccs egy kihívás. Minél többet nyerek a pályafutásom során, és itt, ebben a stadionban, annál jobban érzem magam.
Nem csak a férfiaknál találgatják azt, mennyi idő fér bele sportszerűség keretei közé, ha a mosdószünetről van szó, Sloane Stephens sajtótájékoztatóján ugyanúgy feltették a kérdést. A 2017-es US Open-bajnoknő pedig elmondta, bár a vitát elindító mérkőzést nem látta, bőven szerzett tapasztalatokat a WTA-mérkőzéseken, ugyanis sokan a nőknél is a stratégia részeként használják ki ezt a lehetőséget.
"Magáról a találkozóról nem tudok mit mondani, de a lányoknál is sokan csinálják ezt. Ez a sportszerűségről szól. Úgy gondolom, kellene egy szabály vagy változtatás erre. Sok apróság miatt hoztak már új szabályt, például egy perccel lerövidítették a bemelegítést. Erre valaki kilenc percre elmegy a pályáról, és senki nem szól semmit” mondta. "Most, hogy többet beszélnek erről, ott van a sajtóban, emberek tweetelnek róla, talán nagyobb figyelmet fordítanak rá."
picture

Tsitsipas - Mannarino - US Open

Stephens a szerdai játéknapon két szettben jutott tovább Coco Gauff ellen, méghozzá kiváló játékkal. "Amikor legutóbb ütögettünk, ő 12 éves volt, ez a mostani egészen más élmény. Nem tudom, miért alakult úgy, hogy sosem edzettünk együtt. Persze, láttam őt teniszezni, jól ismerem a játékát, hosszú ideig ugyanazzal az edzővel készültünk. Vannak hasonlóságok a játékunkban, ami érdekessé tette ezt az egészet."
Még mindig csak 17 éves, hosszú út vár még rá, és már attól öregnek érzem magam, hogy láthatom. Ott volt a 21. születésnapomon, most meg már 28 vagyok.
"Sloane nagyon jól játszott, én viszont elmaradtam a legjobbamtól. Mindegyik játék elég szoros volt, de úgy éreztem, fogadhattam volna jobban is, nyomás alatt pedig több labdát kellett volna a pályán tartanom" mondta Gauff, aki hozzátette, a személyes kötődésük nem volt tényező. "Nem koncentrálok a névre vagy a személyre, bárkivel is játszom. Csak a labdára figyelek. Nyilván nagyon tisztelem Sloane-t, felnézek rá jó ideje, kiskorom óta ismerem, de nem hiszem, hogy ez befolyásolta volna a meccset."
Továbbjutott Simona Halep is, akinek a második fordulóban jóval könnyebb dolga volt a szerencsés vesztesként főtáblás Kristina Kucova ellen, mint a friss montréali bajnok Camilla Giorgival szemben. A román teniszező alig 68 perc alatt, 6:3, 6:1-gyel lépett tovább szlovák ellenfelén, ami a viszonylag hosszú kihagyást követően fontos volt a korábbi világelsőnek. Halep a meccset követően részletesen beszélt a sérüléséről, illetve a rehabilitáció mentális nehézségeiről.
picture

Halep - Kucova - US Open

"Eleinte nagyon nehéz volt, mivel sosem történt meg velem hasonló, hogy egy izom két helyen, két nagy helyen is szétszakad. Nagy kihívás volt, mert nem volt ilyen tapasztalatom, fogalmam sem volt, hogyan kezeljem a fájdalmat. Aztán a rehabilitáció alatt olyan gyakorlatokat kellett végeznem, mintha csak kisgyerek lennék, mindent lassan csináltam, a lábujjhegyemen jártam. Naponta négy-öt óra elment a kezelésekkel."
"A sérülés után a mentális része volt a legnehezebb. Miután felépültem, és sikerült visszatérni, nem voltak fájdalmaim, ám féltem tőle. Mentálisan mélypontra kerültem, majd utána jött Cincinnati, ahol valami hasonló történt, mint a vádlimmal, csak sokkal kisebb mértékben. Persze sok tapasztalatom van a fájdalommal kapcsolatban, szinte minden mérkőzésen, ha nem is nagy sérülések. Örülök, hogy jól érzem magam, nincsenek fájdalmaim, és már a mentális problémák sem gyötörnek."
US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés