Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brooklyn nem tágul, a US Openen pedig már az első játéknapon slágermeccseket láthatunk

Takács Márton

Frissítve 30/08/2021 - 11:13 GMT+2

Hétfőn elrajtol az év utolsó Grand Slam-tornája, a US Open. Az első játéknap nagyon sűrű programjából öt mérkőzést ajánlunk, köztük az Andy Murray-Stefanos Tsitsipas rangadóval, az egyik legnagyobb favorit, Daniil Medvedev meccsével és a torna után visszavonulni készülő Carla Suárez Navarro partijával.

Első Grand Slam-győzelmére hajt Daniil Medvedev

Fotó: AFP

Parádésnak ígérkező mérkőzésekkel rajtol az idei US Open.

New York szerelmese, Woody Allen zseniális Annie Halljában a gyerek Alvy Singer nem látja értelmét házi feladatot írni, ha tágul a világegyetem, és ha egyszer elkezdett tágulni, akkor szét is fog esni, és akkor mindennek vége lesz, így már semmi értelme tanulni.
Ahogy jöttek a visszalépésekről szóló hírek (Roger Federer, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena és Venus Williams), sokakban felmerülhetett, hogy így már nem is lesz olyan érdekes az év utolsó Grand Slam-tornája, pedig.
Novak Djokovic megcsinálhatja a naptári Grand Slamet, és miközben ő a toronymagas esélyes, itt a lehetőség, hogy új GS-győztest avathassunk, és a férfi mezőny legjobbjai közül már hétfőn láthatjuk például Daniil Medvedevet és Stefanos Tsitsipast is.
A 2021-es US Open izgalmas első fordulós összecsapásokat tartogat, már az első játéknapon többen is pályára lépnek a mezőny legmenőbb játékosai közül. A legérdekesebb személyiségek és a közönség legnagyobb kedvencei közül is szerepelnek páran mind a női, mind a férfi program nyitányán.

Madison Keys-Sloane Stephens

Mindössze négy évvel ezelőtt ez a két amerikai játékos vívta a US Open női döntőjét: a nem kiemelt Stephens első és eddigi egyetlen major-címét szerezte meg akkor egy elég egyoldalú mérkőzésen közeli barátnője, Keys ellen. Most meg már az első körben összefutnak.
Azóta mindkettejüknek voltak hullámvölgyei a touron, és egyikük sem tudta megismételni a 2017-es sikert. Keys, a nagy kaliforniai szerváló és korábbi top 10-es játékos a 41. helyre esett vissza a világranglistán, és 2019 óta nem jutott tovább a negyedik fordulóból egy GS-tornán sem.
Stephens 2018-ban döntőbe jutott a Roland Garroson, de Keyshez hasonlóan az elmúlt két évben nem jutott túl a negyedik fordulón egy majoron sem, és a 64. helyre esett vissza a rangsorban. Keys megőrizte félelmetes erőjátékát, Stephens pedig még mindig olyan fürge lábú, mint anno.
Bár egyik amerikai sem tudott eddig folyamatosan megfelelni a benne rejlő hatalmas potenciálnak, nagy élmény lesz látni, ahogy ez a két barát és korábbi finalista összecsap egymással az első fordulóban.
picture

Négy éve a fináléban, idén már az első körben találkoznak

Fotó: Getty Images

Andy Murray [3.]-Stefanos Tsitsipas

Talán a játéknap legszórakoztatóbb párosítása. A 34 éves Murray egy frusztráló hát- és csípőműtétsorozat után tért vissza a versenyszerű játékhoz, de a korábbi világelső és háromszoros GS-bajnok az utóbbi időben már felvillantott valamennyit a régi játékának jeleiből. Bejutott a harmadik fordulóba Wimbledonban, és a múlt héten Cincinnatiben keményen játszott a 13. helyen rangsorolt Hubert Hurkacz ellen is.
Murray az egyetlen US Open-címét még 2012-ben szerezte, de a négygyermekes brit apuka hatalmas közönségtámogatást élvezhet New Yorkban is, és még mindig olyan játékkal rendelkezik, amely próbára teheti Tsitsipast. A 23 éves görög a karrierje csúcsára, a 3. helyre ugrott fel a ranglistán, miközben 2021-ben a legtöbb meccsgyőzelmet (48) szerezte a touron.
Alexander Zverevvel együtt Tsitsipast tartják a Next Gen egyik legnagyobb reménységének, hogy megnyerje első major-tornáját. Első Slam-döntőjébe jutott idén a Roland Garroson, ahol Novak Djokovicot alaposan megszorongatta, kétszettes előnye volt, mielőtt a szerb elszabadult volna. Tsitsipas javítana a tavalyi, Borna Cornic elleni szívszorító, öt játszmás US Open-vereség után, amelyben Stefanos hat meccslabdát pazarolt el.
picture

Ez a párosítás az első nap egyik legérdekesebb párharca

Fotó: Getty Images

Danielle Collins [26.]-Carla Suárez Navarro

A 26. helyen kiemelt amerikai Collins júliusban Palermóban, majd a hónap elején San Joséban egymás után húzta be a tornagyőzelmeket, és 10 egymást követő mérkőzést nyert meg, így 29-10-es mérleggel áll az év során. A floridai egy temperamentumos, keményen játszó teniszező.
A 32 éves Suárez Navarro egy korábbi top 10-es játékos, aki búcsúturnéra indult, miután 2020 szeptemberében Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, alig néhány héttel azután, hogy bejelentette visszavonulási terveit. Most, hogy a spanyol rákmentes, a saját feltételei szerint távozik; a US Open lesz az utolsó profi tornája.
Suárez Navarro mindig is az egyik legkedveltebb játékos volt a touron, és a rákkal való bátor küzdelme után nehéz elképzelni, hogy ne drukkolna bárki a népszerű játékosnak, aki az egyik legszebb egykezes fonákkal és legnagyobb mosollyal rendelkezik.
picture

Carla Suárez Navarro utolsó profi tornája lehet ez

Fotó: Imago

Daniil Medvedev [2.]–Richard Gasquet

Mivel Rafael Nadal, Roger Federer és a címvédő Dominic Thiem is hiányozni fog sérülés miatt az idei US Openről, a 2. helyen kiemelt Medvedev - aki 2019-ben Nadallal döntözőtt itt - jelenti talán a legnagyobb veszélyt Novak Djokovic reményeire, hogy 21. GS-ét is megnyerje.
Az orosz leginkább a kemény pályákon érzi otthon magát, ahol kreatív játéka és mélyen az alapvonal mögül induló, hosszú lépései megzavarják az ellenfeleket. A 25 éves Medvedev bebizonyította, hogy a játéka ott van, ahol lennie kell a US Open előtt: megnyerte a torontói ATP Master's 1000-es tornát, és bejutott az elődöntőbe Cincinnatiben, ahol a hőségben elfogyott a benzinje honfitársa, Andrey Rublev ellen.
Gasquet-nek, idén egészen a múlt hétig nem voltak nagyszerű eredményei: a korábbi Top 10-es játékos Winston-Salemben a harmadik helyen kiemelt Daniel Evanst verte meg, és bejutott a negyeddöntőbe. A 35 éves Gasquet minden pályán mozgékonyan játszik, és még mindig az övé a mezőny egyik legkiemelkedőbb egykezes fonákja. Bár Medvedevnek győznie kell céljai elérése érdekében, ez egy érdekes stílusbeli találkozó és korai teszt lesz az orosz számára.
picture

Daniil Medvedev áttörné a gátat

Fotó: Getty Images

Roberto Bautista Agut [18.]-Nick Kyrgios

Az ausztrál Kyrgios a tehetséges, de szeszélyes szupersztár. Bautista Agut a csendes, kiegyensúlyozott spanyol, aki a legtöbbet hozza ki a nem túl bonyolult keménypályás játékából, és nagy ütésekre is képes. Tűzerejével és kiszámíthatatlanságával Kyrgios a legveszélyesebb nem kiemelt a férfi mezőnyben. A stílusok és a temperamentumok ellentéte szórakoztató mérkőzést ígér. Ha valaki meg tudja őrizni a hidegvérét Kyrgios ellen, az a rendíthetetlen RBA.
A 26 éves Kyrgios az elmúlt évben keveset játszott, a legtöbb tornát inkább kihagyta, hogy otthon maradjon Ausztráliában, minthogy elutazzon az elhúzódó járvány idején, és kockáztassa a karantént. Ez idő alatt a ranglistán a 85. helyre esett vissza.
picture

Ha valaki meg tudja őrizni a hidegvérét Kyrgios ellen, az a rendíthetetlen RBA

Fotó: Getty Images

Rajtuk kívül pályára lép hétfőn a harmadik US Open-címére hajtó Naomi Osaka (a cseh Bouzkova ellen kezd), Garbine Muguruza, az amerikaiak reménysége, Coco Gauff, Simona Halep, Andrey Rublev, az itt háromszor döntőző Victoria Azarenka, a 2019-ben finalista Elina Svitolina is.
Az Eurosport 1 tervezett hétfői élő közvetítései a US Open első játéknapjáról
17:30 Tenisz, US Open
D. Vekic (Cro) v G. Muguruza (Esp) [9]
M. Keys (Usa) v S. Stephens (Usa)
A. Murray (Gbr) v S. Tsitsipas (Gre) [3]
[5] E. Svitolina (Ukr) v R. Marino (Can)
[26] C. Norrie (Gbr) v C. Alcaraz (Esp)
Eurosport 2
16:40 Tenisz, US Open

US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés