Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Nadal utódjának kikiáltott tini Federertől kölcsönzött taktikával borította a papírformát

Németh Dániel

Publikálva 04/09/2021 - 11:56 GMT+2

Carlos Alcaraz a spanyol tenisz jövője, az viszont a napnál is világosabb, hogy teljesen eltérő stílusban játszik, mint Rafael Nadal.

Carlos Alcaraz legyőzte Stefanos Tsitsipast a US Open 3. fordulójában

Fotó: Getty Images

Meglepetésekkel és kőkemény küzdelmekkel folytatódott a US Open, amely Naomi Osaka, Stefanos Tsitsipas és Andrey Rublev számára is véget ért.


Teljesen mindegy milyen sportágról van szó, a legendákat mindenhol nehezen engedik el, így aztán ha egy meghatározó játékos karrierje a végéhez közelít, netán már véget is ért, rögvest megindul a találgatás, kik vehetik át tőlük a gyeplőt. Franciaországban évek óta gyötrik a fiatal középpályásokat azzal, hogy új Zinedine Zidane-t látják visszaköszönni a játékukban, Argentínában pedig Diego Maradona utódját keresik hasonló lelkesedéssel.
Ezek a játékosok aztán nagyon ritkán nőnek fel a nagy elődhöz, vagy ha igen, akkor is nagyon más stílussal és habitussal törnek be, és el nem ítélhető módon a saját útjukat járják be a profik között. Hogy a maradonás példánál maradjunk, Lionel Messi egy-egy mozdulatában kísértetiesen idézi a világbajnokot, pályájuk azonban gyökeresen eltér, ami nem is feltétlenül baj, a maguk jogán mindketten a sportág legendái közé tartoznak.
A fiatal sportolók szempontból nézve persze nem feltétlenül egészséges, ha már befutott világklasszisokhoz mérik a teljesítményüket, az irreális elvárásoktól függetlenül bőven elég nyomás várja őket a profik között. Talán ezért is sietett Carlos Alcaraz már évekkel ezelőtt leszögezni: ő nem az új Rafael Nadal, hanem csak simán Carlos Alcaraz, péntek este pedig kaptunk egy kis ízelítőt abból, mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban.
picture

Ilyen látványos labdamenettel kezdett be Tsitsipas és Alcaraz

Leginkább persze Stefanos Tsitsipas, aki testközelből tapasztalta meg a 18 éves spanyol ütéseinek súlyát. „Hihetetlen sebességgel játszott. Senkit nem láttam még, aki ennyire keményen ütötte a labdákat. Időbe telt, mire alkalmazkodtam ehhez, átalakítottam a játékomat az ő stílusához igazodva. Olyan meccs volt, amikor egy ponton sikerül felvenned a saját ritmusodat, és már-már azt érzed, átvetted az irányítást, de aztán mégsem úgy alakul, ahogyan szeretnéd.”
Keserű érzés ez, különösen a remek negyedik szett után, amelyben domináltam, agresszív voltam, és nem rágódtam a múlton. Úgy érzem, az ötödikben sikerült úgy játszania, mint a meccs elején, gondtalanul, minden egyes ütésére ráment. Senkit nem láttam még, aki ennyire jól játszott egy ötödik szettben.
Alcaraz kétségtelenül hihetetlen színvonalon játszott az ötödik szettben, 61 nyerője közül 18-at ebben a szakaszban vágott be, amivel messze ez volt a legeredményesebb játszmája a több mint négyórás küzdelem során. Ami ennél is feltűnőbb, hogy a hiperagresszív teniszhez mérten mennyire keveset rontott: 6 ki nem kényszerített hibával letudta Tsitsipas szőnyegbombázását, aki egyébként maga is kiválóan játszott a döntő játszmában, főleg saját adogatások mögött.
picture

"Csillag született" - óriási meglepetésre Tsitsipast búcsúztatta a még nála is fiatalabb spanyol

Hogy miért nem érdemes elhamarkodottan címkét ragasztani egy játékosra, azt Alcaraz meccs utáni interjúja is megmutatta, amely során egyebek mellett a játékfelfogásáról kérdezték. „Őszintén szólva egyetlen játékos stílusát sem másolom, igyekszem a saját teniszemet hozni. De ha mondani kellene egy teniszezőt, akihez közel áll a játékom, az szerintem Roger Federer. Hasonlítunk, mert én is próbálok agresszív lenni, akár tenyeressel, akár fonákkal. Persze a szervámon javítani kell.”

Innentől kezdve már csak az a kérdés, melyik ironikusabb: hogy az új Rafael Nadal valójában az új Roger Federer, vagy hogy a jelek szerint előbb következik be az őrségváltók őrségváltása, mint a tényleges őrségváltás.

„Szavaim sincsenek, hogy kifejezzem, mit érzek most. Egyszerűen nem tudom, mi történt a pályán. El sem hiszem, hogy egy ennyire nagy meccsen sikerült legyőznöm Stefanos Tsitsipast. Úgy érzem, hogy a közönség sokat tett értem. Nélkülük nem lett volna esélyem, hogy ennyire jól teniszezzek az ötödik szettben, és ezzel legyőzzem Stefanost. Szóval ők csodálatosak voltak, imádtam az egészet” - fogalmazott Alcaraz, akire Peter Gojowczyk vár a következő fordulóban.
Körömrágós izgalmakat hozott Frances Tiafoe és Andrey Rublev meccse is, ami szintén a közönség támogatását élvező játékos győzelmével ért véget. „Imádom ezeket a meccseket, ezekért dolgozunk. Azért pakolunk ebbe ennyi időt, hogy megküzdhessünk a világ legjobbjaival. Tulajdonképpen ezért kelek fel reggelente. Be akarom rakni ezeket a srácokat az önéletrajzomba, és ma úgy mentem fel a pályára, hogy le fogom győzni. Velük együtt nőttünk fel, nem félek tőlük.”
picture

Hatalmas műsort csinált az amerikai srác, az ötödik szettben esélye sem maradt Rublevnak

Kulcsfontosságú mozzanat volt, amikor a harmadik szett rövidítésében Rublev kettős hibát ütött szettlabdánál, az amerikai közönség pedig átlendítette a holtponton Tiafoe-t. „Miattatok nyertem” nyilatkozta a meccs után az amerikai. „Végig kitartottatok mellettem. Ez a ti győzelmetek. Sok ötszettest veszítettem el, nem túl jó a mérlegem. De ezt most nem hagyhattam. Sok nehéz meccset veszítettem el ezen a pályán, ma nem mehettem el győzelem nélkül.”
Ez nem a 3. kiemeltek napja volt, Tsitsipas után ugyanis nem sokkal Naomi Osaka is búcsúzott a US Opentől. Hogy az eredmény meglepetésnek számít, az nem is lehet kérdéses, ugyanakkor az is tény, hogy az előjelek finoman szólva sem utaltak címvédésre, a japán az utóbbi időben inkább a mentális problémái miatt került címlapokra. Osaka a találkozót követően arra is utalást tett: talán jobban jár, ha tart most egy rövidebb szünetet.
picture

Naomi Osaka is a tinédzserek áldozata lett: egy 18 éves kanadai lány küldte haza

„Mostanában akkor sem vagyok boldog, amikor nyerek. Inkább csak megkönnyebbülök. Amikor viszont kikapok, nagyon szomorú vagyok. Nem hinném, hogy ez a normális” – mondta. Bár felajánlották neki, hogy korán véget vetnek a sajtótájékoztatónak, visszautasította az ajánlatot. „Nehéz ezt kifejezni. Most tulajdonképpen azt érzem, eljutottam arra a pontra, amikor ki kell találnom, mit tegyek, őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy mikor játszom legközelebb.”
Szerintem szüneteltetem egy darabig a teniszt.
Osaka GS-tornákon produkált 16 meccses győzelmi sorozatát a 18 éves Leylah Fernandez állította meg. „Azt mondogattam, hogy legyek pozitív, küzdjek tovább. Ott vagyok, közel vagyok. A második szett utolsó játékában megtaláltam a megoldást a fogadójátékra, amivel elégedett vagyok. Onnantól kezdve harcoltam, használtam a közönség energiáját, próbáltam visszatenni a labdákat, ahogy csak tudtam, a saját ütéseimnél igyekeztem agresszív lenni.”
„Akkor is hittem benne, amikor brékhátrányban voltam a második játszmában, sőt, igazából az első szett során végig. Mindig azt mondogattam magamnak, hogy közeledek, egyre közelebb vagyok a megoldáshoz, lesznek bréklehetőségeim, eljön majd az a pillanat. Örülök, hogy így alakult, illetve, hogy sikerült ezt kihasználni” magyarázta a kanadai tehetség, akire a következő fordulóban is nehéz ellenfél vár Angelique Kerber személyében.
picture

US Open: Kerber - Stephens összefoglaló

Mostanra megszokhattuk, hogy a német egészen váratlanul képes csúcsformába lendülni, pénteken pedig egy olyan ellenfél várt rá, akivel szemben hagyományosan rosszul megy neki a játék. Sloane Stephens ráadásul hozzá hasonlóan kiszámíthatatlanul talál rá a legjobb teniszére, ami ezen a tornán sikerült is neki. Mindent figyelembe véve Kerbernek iszonyatosan nagy akadályokat kellett leküzdenie, a szó legszorosabb értelmében, mert egymást érték a fizikális labdamenetek.
„Mindig kemény küzdelem Sloane-nal teniszezni. Mivel elveszítettem már pár meccset ellene, készen álltam egy igencsak komoly harcra. Az első szett után, amiben egyébként nagyszerűen játszott, főleg a fontos pontoknál, próbáltam meccsben maradni, minden labdára felkészülni. Aztán a harmadikban a végén két-három pont döntött a meccsről, minden labdára figyeltem, kihasználtam a lehetőségeimet, készen álltam, agresszív voltam. Örülök, hogy sikerült eljutnom a második hétig.”
US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés