Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nole és Serena meg az Irén?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/08/2011 - 17:53 GMT+2

-

Fotó: Eurosport

Ez a kis beharangozó az Eurosport honlapjára készült, de felrakjuk ide is, hogy legyen hol esélyt latolgatnotok. Hétfőn jövünk videóval, na és persze a US Opennel minden mennyiségben. Játék is lesz, ti salakblogosok, biztos kirázzátok majd kisujjból a helyes válaszokat! Addig is: Irene, Irene go away!
picture

as_surf_irene_300

Fotó: Eurosport

Két évvel ezelőtt annyit esett New Yorkban, hogy hétfőre kellett halasztani a férfi döntőt, egy évvel ezelőtt szintén özönvíz próbálta időben eltolni Rafael Nadal karrier Grand Slamjét, idén viszont még különlegesebb szerepe van az időjárásnak a US Openen.  Irén miatt ugyanis azért is aggódnunk kell, hogy egyáltalán elkezdődik-e az év utolsó Grand Slam tornája.
Szombaton számos teniszező kelt korábban a szokásosnál, ugyanis az Irén nevű hurrikán délután érte el New Yorkot, így mindenki le akarta tudni az edzését a reggeli órákban, mivel délutánra megállt az élet a metropoliszban. Lezárták a pályákat, biztonságba helyeztek minden mozdítható tárgyat, törölték a sztárok jótékonysági gáláját, az Arhur Ashe Kids’ Day-t, délután 5 órakor pedig bezárt a sajtóközpont is.  Akik már ott voltak szombaton, szerencsésnek mondhatták magukat, a többiek viszont aggódó Twitter üzenetekben tárgyalták meg egymás között, hogyan lehetne eljutni New Yorkba hétfőig.  Hogy milyen pusztítást végez az orkán, az majd hétfőn derül ki, amikor – ha minden jól megy – magyar idő szerint délután öt órakor megkezdődik az év utolsó Grand Slam tornája Flushing Meadows-ban.
A világelső Novak Djokovics idén már harmadik Grand Slam tornáját nyerheti meg, sokak szerint ez a legkevésbé sem lenne meglepő. Azt nyilván mindenki sejti, hogy az a bizonyos cincinnati döntőben ápolt váll hétfőig szépen meg fog gyógyulni, a sérülésnek pedig nyoma sem lesz a meglehetősen imponáló, 57-2-es idei mérleggel rendelkező szerb játékában. Djokovicsot 2011-ben eddig csak Roger Federer és Andy Murray tudták megverni, két olyan játékos, akikkel kapcsolatban szintén nem életidegen az elképzelés, hogy esetleg győzni tudnak a US Openen. Djokovics ágára Federer került, ami azt jelenti, hogy a svájcinak hatodik US Open címéhez várhatóan már az elődöntőben hasonló csodateniszt kellene nyújtania, mint amilyennel a Roland Garroson megállította a szerbet . Elméletileg Murrayre vár az a feladat, hogy a címvédő, de az utóbbi időben nem igazán meggyőző Rafael Nadalon keresztül verekedje be magát abba a döntőbe, melyet ő már jól ismer, bár 2008-ban csak egy tálcával távozott az eseményről. Nadal nem meggyőző formája azonban nem szabad, hogy megtévesszen bennünket, hiszen a spanyol tavalyi US Open formaidőzítésénél kevés tökéletesebb dolgot láthattunk a tenisz történetében.  Az akkor friss Roland Garros és wimbledoni bajnok Nadal a new yorki versenyre fantasztikus mentális erővel érkezett, ez pedig lehetővé tette, hogy félelmetesen megújult és megerősödött adogatásaival mindenkit maga mögé utasítson.
Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, megint ott tartunk, ahol általában tartani szoktunk az elmúlt évek Grand Slam tornái előtt: csak azt tudjuk elképzelni, hogy a fenti négy név közül nyerhet valaki. Mind a négyen játszottak már US Open döntőt. Djokovics mellett elképesztő formájából származó mentális fölénye szól, Nadal tavalyi játéka visszahozásával és hihetetlen akaraterejével érhet célba, Federer zsenije és mindenkinél nagyobb tapasztalata szintén aranyat érhet, míg Murray az esélytelenség nyugalmában és a Djokovicson keresztül megszerzett cincinnati trófeájában bízhat.
A négy nagy név viszont óriási skalp lehetőség a többieknek. Egy pillanatra se feledkezzünk meg a US Open sorozatot fölényesen megnyerő Mardy Fishről, az ismeretlen formában lévő Robin Söderlingről, a Federert nyáron kétszer is legyőző Jo-Wilfried Tsongáról, a Grand Slam döntőben tapasztalt Tomas Berdychről, hogy aztán a többi meglepetésre képes teniszezőről ne is beszéljünk. Bár a nagy négyes nem véletlenül alakult ki, Nadal, Federer és Murray utóbbi időben mutatott formájuk alapján egyáltalán nem verhetetlenek, és éppen ezért most még jobban fáj a többiek foga rájuk. Djokovics pedig éppen a legyőzhetetlenséget sugalló imázsával lett még nagyobb célpont az ellenfelek szemében.
picture

Rafael-Nadal-US-Open-02-2010-09-13

Fotó: Eurosport

A hölgyeknél teljesen más a helyzet. A világelső Caroline Wozniackit - bár New Havenben újra elkezdett meccseket nyerni – túl sok nyomás nem terheli, hiszen a nyári hónapok után már az égvilágon senki nem várja el tőle, hogy nyerjen végre egy Grand Slam tornát. Már nem a papa irányítja az edzéseket, már nem ő a legnagyobb favorit, és már nem csak a tenisz számít – hiszen a golf US Open bajnok Rory McIlroy személyében jött a szerelem is -, így talán összejöhet a dánnak. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a nála jobb teniszezők  – mert hát jópáran vannak ilyenek mögötte a világranglistán – idő előtt elvérezzenek. Amíg viszont versenyben van Zvonareva, Williams, Li, Sharapova és a többiek, addig Wozniacki esélyei csökkennek.
A címvédő Kim Clijsters távollétében egyetlen igazán kiemelkedő alak van a női mezőnyben: Serena Williams. Lehet nem szeretni a két évvel ezelőtti elődöntőben komoly botrányt okozó amerikait, de tehetségét és női teniszre gyakorolt hatását elvitatni nem lehet. Sok mindent elmond a női mezőnyről – nem feltétlenül pozitív irányban – hogy egy olyan teniszező a toronymagas favoritja a viadalnak, aki már 11 évvel ezelőtt(!) is győzött a US Openen, és egy év kihagyás után 2 hónapja tért vissza. De Serena lelkére óriási hatással voltak az elmúlt egy év történései és a tüdőembóliából való felépülés, mert most még jobban akar. Márpedig ha Serena valahol akar, akkor ott általában kő kövön nem marad.
Idén két magyarnak drukkolhatunk a US Openen, hiszen míg Arn Gréta alanyi jogon indulhat el az amerikai Grand Slam tornán, addig Jani Réka élete első Grand Slam versenyén vehet részt, miután mindhárom selejtezős meccsét megnyerve feljutott a főtáblára.
Ahogyan azt megszokhattátok, az Eurosport és az Eurosport 2 két héten át minden nap, délután öt órától hajnalig párhuzamosan közvetít a US Openről. Ezúttal időnként megosztjuk az adásidőt a tegui atlétikai világbajnoksággal, cserébe viszont részt vehettek nyereményjátékunkon, melynek során a napi kérdésre helyesen válaszolók között naponta kisorsolunk egy egyórás golfoktatást, a fődíj pedig egy egyéves golfbérlet a kisoroszi golfpályára a Magyar Golf Club jóvoltából! A játékról bővebb információkat az adások alatt a kommentátoroktól hallhattok, illetve a jatek.eusp.hu oldalon olvashattok. Ide várjuk majd a helyes megfejtéseket is augusztus 29-től naponta!
picture

0901021P US OPEN WILLIAMS

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés