Ezt a cikket hivatalból írtuk az Eurosport honlapjára, de ide is betesszük. Lehet alatta jósolgatni, vitatkozni, szurkolni, icipicit anyázni, de nem nagyon. :)

Béke, P & G

big4

Fotó: Eurosport

US Open
Tizenketteharmanegyedik
12/09/2011 13:06
Kicsi késéssel, de végre elérkeztünk a US Open szuperszombatjához, mely ezúttal még szuperebb lesz, hiszen három meccs helyett négyet láthatunk. A kétnapos esőzés miatt ugyanis csúszott egy-egy nappal a végjáték a női és férfi versenyben, azaz szombaton rendezik a négy elődöntőt, vasárnap a női döntőt, hétfőn pedig a férfi finálét.
A négy elődöntő párosítását nézve, három esetre nyugodtan ráhúzhatjuk a kissé közhelyes, ámde sokatmondó „álom elődöntő” kifejezést.
A hölgyeknél a felső ágon a világelső Caroline Wozniacki és az aktív játékosok legeredményesebb teniszezője, Serena Williams csap össze. A világelső és a valódi világelső. Mert hát elismerve Wozniacki pontgyűjtési technikájának eredményességét, a WTA Touron mutatott egyedülálló kiegyensúlyozottságát, és a két éve töretlenül fejlődő teniszét, azért abban megegyezhetünk, hogy az igazán fontos meccseken eddig még nem sikerült győznie, éppen ezért Grand Slam győzelmet sem sikerült aratnia.
Serena Williams 28. a világranglistán (még pár napig), nem sokat játszott az elmúlt évben, de egy év kihagyás után úgy tért vissza, hogy gyakorlatilag tönkreverte a teljes mezőnyt. Most lemérheti, hogy valójában hol tart, hiszen a világelsővel játszik a US Open döntőért, és most kiderül, hogy ha (egyelőre) nem is számszerűen, de valóban ő-e a jelenlegi legjobb. Sokan mondják, hogy egy jól szerváló, és szokásosan agresszíven teniszező Serena könnyűszerrel állíthatja meg a kontrateniszt játszó és csak alaposan indokolt esetben támadó Wozniackit, de éppen ez az a meccs, ahol Wozniacki bizonyíthatja, hogy miért az ő neve áll a ranglista első sorában.
Mindenki azt hangoztatja, hogy ez az elődöntő Williamsnek fontos, hiszen egy Wozniacki ellen aratott győzelemmel fél lábbal már a tornagyőzelem is megvan; ha így nyer Grand Slam tornát, akkor azzal valós képet fest a WTA jelenlegi élmezőnyéről (mint ahogy festett két éve Clijsters, aki szülés után visszatérve, a semmiből győzött).
Ne feledjük azonban el, hogy pályafutása egyik legfontosabb mérkőzésére készül a dán is. Ha most megveri Serenát, és rajta keresztül jut el élete első Grand Slam trófeájáig, akkor onnantól kezdve soha senki nem szólhat egyetlen rossz szót sem. És ez az, amire Wozniackinak igazán szüksége lenne.
Az alsó ág elődöntőjében a remek formában lévő Samantha Stosur a US Open meglepetésével, a német Angelique Kerberrel mérkőzik a fináléért. Az esélyek egyértelműek, még akkor is, ha Stosur hajlamos picit elgörcsölni, elizgulni az olyan fontos meccseket, ahol ő a toronymagas favorit. Kerber azonban élete első GS elődöntőjében nem biztos, hogy élete teniszét produkálja majd. Továbbá azt is fontos megjegyezni – nem kisebbítve az ő bravúrját -, hogy Kerber Radwanskán kívül egyetlen igazán magasan rangsorolt és jó formában teniszezővel sem került szembe, és a lengyel lány búcsúztatása után meglehetősen szerencsés sorsolás útján jutott a legjobb négyig.
A férfiaknál az első négy kiemelt jutott elődöntőbe. Megint. A nagy négyes. Unalmas? A többi teniszezőnek lehet, hogy igen. A többi teniszező szurkolóinak is. A teniszt szerető embereknek azonban nem, hanem egy újabb csemege. A világ jelenlegi legjobbja, aki félelmetes mutatóval rendelkezik idén, a 16 GS trófeával rendelkező minden idők legeredményesebbje, a 10-szeres GS-győztes és címvédő , valamint az örök ígéret, aki három elveszített GS finálé után még mindig hajszolja az elérhetetlennek tűnő triót.
Ugyanaz a felállás, mint a Roland Garroson. A felső ágon még úgy is Novak Djokovics a favorit, hogy az ötszörös bajnok Roger Federerrel játszik. Még úgy is ő a favorit, hogy Párizsban a svájci szakította meg a sorozatát, az idei év eddigi legjobb mérkőzésén. Még úgy is, hogy Djokovics az elmúlt két fordulóban nagyon közel állt ahhoz, hogy elveszítse az első szettet, és akkor ki tudja mi lett volna. Az viszont, hogy Djokovics a favorit, Federert is segítheti. Meggyőző játékkal jutott el az elődöntőig, ha odafigyel az elejétől a végéig, és a fontos pontokat ugyanolyan jól játssza le, mint Djokovics, továbbá egynél több szettet nem veszít, akkor még jó esélye is lehet. Federer sorozatban ötödször játszik a szerbbel elődöntőt New Yorkban, a tapasztalat így sokat számíthat. Kevesen szokták megemlíteni, de a maga nemében kiemelkedő statisztika, miszerint a svájci 28 eddigi GS elődöntőjéből mindössze ötöt veszített el, igaz a legutóbbi három alkalommal Djokovics állította meg. Ez viszont a szerb mellett szól, főleg ha visszagondol a tavalyi US Open elődöntőre, ahol két mérkőzéslabda hárítása után öt szettben győzött.
Az alsó ágon a címvédő Rafael Nadal és kétszeres korábbi döntős Andy Murray csatája is kiélezettnek tűnik. Bár a Roland Garroson egyértelmű favorit volt Nadal, az ott aratott háromszettes győzelemmel pedig igazolta is esélyességét, most azért más a helyzet. Murray ezen a borításon sokkal komolyabb ellenfél a spanyolnak, ráadásul Federer mellett ő a másik teniszező, aki idén le tudta gyűrni a világelsőt. Esélye azonban valószínűleg csak akkor van, ha végig kiegyensúlyozott tud maradni, nem veszíti el a bátorságát és a lelkesedését egy pillanatra sem, továbbá Nadal kifog egy rosszabb napot. A címvédő spanyol azonban nem az a típus, aki Grand Slam torna második hetében túl gyakran fogna ki rossz napot, Nadal ugyanis pontosan ugyanúgy, mint tavaly, napról-napra javuló teljesítménnyel, az ellenfél erősödésével párhuzamosan egyre nagyszerűbb teniszt nyújtva fejlődik, és nő fel a feladathoz. Murraynek tehát egy jobb Nadalra kell ma számítania, mint az elmúlt másfél hét során bármikor – márpedig a negyeddöntőben látott Nadal esélyei már így is eléggé ígéretesek.
A jelenlegi erőviszonyok alapján tehát két szoros elődöntő várható. A párizsi elődöntőket alapul véve a felső ágon hasonlóra, az alsó ágon pedig egy kicsit szorosabb küzdelemre számíthatunk. Djokovics és Nadal hajszállal favoritok, de Federer és Murray nem olyan típusú ellenfelek, akik ellen ez feltétlenül számítana.
US Open férfi elődöntők szombaton 18.00 órától az Eurosporton élőben: Djokovics-Federer, majd Nadal-Murray
US Open női elődöntők szombaton éjféltől az Eurosporton élőben: Stosur-Kerber, majd Wozniacki-Williams (A két női elődöntőt két különböző pályán játsszák, így a két meccs időben összecsúszhat. Ez esetben az Eurosport és az Eurosport 2 párhuzamosan közvetíti mindkét találkozót)

QATAR WTA TENNIS

Fotó: Eurosport

US Open
Nole és Serena meg az Irén?
27/08/2011 15:53
Tenisz
Iga Swiatek szerint Grand Slam és olimpia terén is Párizs a nyerő
5 ÓRA