Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Raducanu félelmet nem ismerő tenisszel váltotta valóra álmát a US Openen

Kálmán Laci

Frissítve 12/09/2021 - 08:41 GMT+2

A női győztes történelmet írt New Yorkban.

Emma Raducanu - US Open-döntő - AFP/Timothy A. Clary

Fotó: AFP

A brit Emma Raducanu nyerte a tizenévesek döntőjét a US Openen, miután 6:4, 6:3 arányban legyőzte a kanadai Leylah Fernandezt. Ő az első selejtezőből indult játékos, aki Grand Slamet tudott nyerni.


Ez volt minden idők egyik legelképesztőbb major-tornája a nőknél, a döntő pedig maximálisan méltó volt ehhez. Ez volt az első major-döntő, ahol két nem kiemelt csapott össze, hisz Raducanu mindössze a 150., Fernandez pedig csak a 73. helyen állt a világranglistán.
Ráadásul a brit lány úgy győzött, hogy még csak szettet sem vesztett az egész tornán. Erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben.
„Hihetetlenül nehéz meccs volt, de úgy gondolom, a színvonal borzasztóan magas volt” – mondta Raducanu. „Bízom benne, hogy nagyon sok tornán játszunk még egymás ellen, és remélhetőleg döntőket vívunk majd.”
Raducanu mind a húsz játszmáját megnyerte, míg eljutott a selejtezőből a tornagyőzelemig. Ő az első brit nő, aki majort tudott nyerni női egyesben azóta, hogy Virginia Wade 1977-ben győzött Wimbledonban.
Ez volt a kilencedik döntő, amit két tizenéves vívott. Kifejezetten szórakoztató meccset játszottak, elképesztő gyorsaság és ügyesség jellemezte a teniszüket, melyet váratlan megoldásokkal variáltak. Azonban a brit lány volt az, aki mindvégig előrébb járt kettejük közül.
Az elején Raducanu gyorsan hozta a szerváját, aztán Fernandez elveszített egy közel negyedórás gémet úgy, hogy hárított öt bréklabdát, de a hatodikat már nem sikerült. Amikor második szervára kényszerült gondjai voltak, a brit olyan elképesztő sebességgel teniszezett.
A következő szervagémben Raducanu is küszködött, amikor másodikra kényszerült, ugyanis olyankor ő is pokolian gyors labdákat kapott vissza. Nem is tudta megtartani a szerváját és visszaadta a bréket.
picture

Leylah Fernandez

Fotó: Getty Images

Ahogy haladt előre a szett, Fernandez egyre kreatívabban, egyre bátrabban, egyre több ötlettel játszott, miközben Raducanun kisebbfajta görcsösséget lehetett érezni. Az eredményen azonban mindez nem látszott, ugyanis fej-fej mellett haladtak.
A szett végén számított, hogy Raducanu kezdte az adogatást. 5:4-nél Fernandez szervált, és hibázgatott, amit a brit agresszív teniszével könyörtelenül ki is használt, és 58 perc elteltével szettelőnybe került.
A második szett elején Fernandez szétesni látszott az első adogatójátékában. Ugyanúgy 0-40-nel indította, mint az első játszmában, most azonban meg tudta fordítani, amitől egy kis lendületet is kapott. Ennek eredményeként a következő gémben brékelte a kissé elbizonytalanodó Raducanut. 2:1 volt a kanadainak.
Mielőtt azonban egy komolyabb fordulatban gondolkodhattunk volna, a brit csavart egyet a momentumon és visszavette az elvesztett szervagémjét. Ezzel pedig visszajött az önbizalma is, újra egyre több nyerőt ütött, ráadásul fogadóként is, ami egy bréket is hozott a számára.
Ehhez gond nélkül hozzátette a saját szerváját, ami azt jelentette, hogy 5:2-nél fogadhatott a US Open bajnoki címért. Voltak is mérkőzéslabdái, de Fernandez ekkor még megmentette a meccset.
picture

Karrierje második Grand Slam-tornáján bajnok lett: Emma Raducanu a selejtezőből írt történelmet

A következő gémben Raducanu elcsúszott az alapvonal mögött, és mivel vérzett a lába, ápolni kellett akkor, amikor bréklabdája volt a kanadainak. A szünet nem is nagyon tetszett Fernandeznek. Az időzítés kétségtelenül szerencsétlen volt, ugyanakkor szükségszerű.
A folytatásban a tét egy nagyon picit megérintette a britet, de nem annyira, hogy ne tudja kiszerválni a döntőt. Egy óra és 51 perc után egy ásszal zárta le a mérkőzést, mely során mindvégig koncentrált volt, félelmet nem ismerő és rendíthetetlen.
Ez azt jelenti, hogy 18 évesen, a selejtezőből indulva, szettveszteség nélkül húzta be a US Opent. A második Grand Slam-tornát, ahol életében elindult.
Kulcsfontosságú volt Raducanu agresszív és kifejezetten hatékony fogadójátéka. Míg ugyanis a torna során Fernandez 70 százalékban hozta a pontokat az első szervái mögött, addig a döntőben csak 56 százalékban. A kanadai temérdek bréklabdát hárított ugyan, azonban a kilenc adogatójátéka közül csak ötöt tudott hozni.
Raducanu ritörn statisztikája döbbenetes. 56 fogadójátéka közül 29-szer brékelt a tornán, ami 52 százalékos arány.
picture

Emma Raducanu

Fotó: Getty Images

„Ez egy valóra vált álom a számomra” – mondta Raducanu. „A legnagyobb győzelem az, hogy sikerült minden mást elhessegetnem, és csak a játéktervemre gondolnom. Csak arra összpontosítottam, hogy mit akarok véghezvinni a meccsen. Csak az érdekelt, hogy mi zajlik a pályán. Minden külső tényezőt kizártam és csak a feladatomra koncentráltam.”
„A mérkőzéslabda… fúúú. Nem tudom, szerváltam-e kifelé az egész meccsen. De úgy voltam vele, hogy most van itt az ideje, most kell megcsinálnom.”
„A legfontosabb lecke, amit megtanultam, hogy hogyan épüljek fel sok, egymást követő nagy győzelem után” – mondta Fernandez. „Mindegyik után annyira izgatott voltam, annyira boldog. Csak vissza akartam menni a pályára és újra játszani.”
„Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy nagyszerű csapat áll mögöttem, akik azt mondják, nyugodjak meg, élvezzem ki a győzelmet és a következő nap menjek vissza dolgozni. Örülök, hogy lehetőségem nyílt megtanulni, hogyan szedjem össze magam az ilyen pillanatokban.”

US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés