Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási versenyszellem repíti előre a nagy bravúrokat bemutató fiatal tehetséget

Wojciechowski Patricia

Publikálva 07/09/2021 - 17:59 GMT+2

Az idei US Open egyik nagy szenzációja a fiatal kanadai Leylah Fernandez, aki látványos tenisszel előbb Naomi Osakát, majd Angelique Kerbert győzte le, és ott van a negyeddöntőben, ahol Elina Svitolina lesz az ellenfele. Fernandez már a juniorok között is óriási tehetségnek számított, és úgy tűnik, a felnőtt mezőnybe történő átállással sem lesznek gondjai.

Leylah Fernandez - US Open 2021

Fotó: Getty Images

Leylah Fernandez eddigi pályafutása legjobb napjait produkálja a US Openen, két korábbi bajnokot is szetthátrányból vert meg, és az elődöntőbe jutásért lép pályára.

A tinédzserekről is szól az idei US Open: Leylah Fernandez, Emma Raducanu és Carlos Alcaraz személyében három 20 évnél fiatalabb teniszező van ott a legjobb nyolc között. Közülük Fernandez aratta a legnagyobb bravúrokat, aki két Grand Slam-bajnokot is szetthátrányból búcsúztatott. A harmadik fordulóban a címvédő Osakát gyűrte le nagy csatában, a nyolcaddöntőben pedig Kerbert ejtette ki egy szenzációs mérkőzésen. Egy nappal 19. születésnapja előtt pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjével ajándékozta meg magát a balkezes kanadai, és amilyen csodálatos teniszt bemutat, várható, hogy a következő években ennél is nagyobb eredmények érkeznek tőle.
Fernandez a juniorok között 2019-ben döntőt játszott az Ausztrál Openen, ahol az azóta szintén top100-as dán Clara Tausontól kapott ki, majd megnyerte a Roland Garrost. 2020-ban Acapulcóban először jutott döntőbe WTA-tornán a felnőttek között, idén februárban pedig meg is szerezte első győzelmét Monterrey-ben. A US Openen bemutatott bravúrja messze legjobb Grand Slam-eredménye, tavaly a Roland Garroson a harmadik fordulóig ment, de ezen kívül eddig mindig az első vagy a második kör jelentette számára a végállomást. Fernandez nagyon ambiciózus, nem csoda, hogy ilyen fiatalon ennyire jó játékra és érett viselkedésre képes a pályán. Ezt az Osaka legyőzése utáni sajtótájékoztatón elhangzott szavai is alátámasztják:
„A kezdetektől fogva, már a meccs előtt tudtam, hogy képes lehetek nyerni. Fiatalkorom óta tudom, hogy le tudok győzni bárkit, aki elém kerül. A többi sportágban is, mindig nagy volt bennem a versenyszellem, mindig azt mondtam, hogy nyerni fogok: legyőzöm apukámat fociban, még ha ez gyakorlatilag lehetetlen is volt. De mindig megvolt a hitem. Ezt minden meccsen megpróbálom felhasználni.”
picture

Leylah Fernandez bei den US Open 2021

Fotó: Getty Images

Fernandez Montrealban született, édesanyja filippínó-kanadai, édesapja korábbi ecuadori focista. Juniorként a családnak voltak nézeteltérései a kanadai teniszszövetséggel, (amit azóta úgy-ahogy rendeztek), így a korábban fociedzőként tevékenykedő édesapja vette át Fernandez felkészülésének irányítását, ő azóta is lánya egyik edzője, noha időközben egy hivatásos edző is csatlakozott a csapathoz. Édesapja labdarúgó múltja miatt Fernandez is focizni akart először, folyamatosan az edzéseket tartó édesapa körül lófrált, ő azonban úgy gondolta, Leylah csak miatta választaná a sportágat, ezért több lehetőséggel, köztük a tenisszel is megismertette lányát. Fernandez pár éven belül rájött, hogy mégsem lép apja nyomdokaiba focistaként, hanem a tenisz lesz számára az igazi.
„Azt hiszem, tetszett, hogy ez egy egyéni sportág, és minden az én vállamon van, míg egy csapatsportágban - amit gyakran űztem- még ha én jól is játszom, akkor is lehet, hogy egy társamnak rossz napja van és kikapunk. Sosem szerettem veszíteni, úgyhogy nem akartam, hogy egy másik személytől függjön a győzelem. De mindenekelőtt szeretem a teniszt. Azóta, hogy először beleütöttem a labdába, annyira élveztem, hogy folyamatosan csak a teniszre gondoltam. Mikor fociztam, akkor is a tenisz járt a fejemben. Fociztam, de nem voltam annyira odáig érte, hogy folytatni akartam volna. A teniszpályán annyi mindent tudok létrehozni a szögekkel, olyan ez, mint a saját művészetem, a saját vásznam” - mondta el egy a WTA honlapján megjelent korábbi interjúban.
picture

Leylah Fernandez

Fotó: SID

Fernandezről hamar kiderült, hogy van érzéke a játékhoz, egyik edzője például Justine Heninhez hasonlította a gyermek Fernandez teniszét, aki ekkor még nem igazán követte a sportágat. Ezután megnézett néhány videót Heninről, és megtetszett neki a teniszezők élete, a belga klasszis pedig sportolói példaképévé vált. Innentől kezdve elsődleges célja profi pályafutása beindítása lett. Mint elmondta, karrierje legnehezebb része, hogy sok mindenről le kellett mondania.
„A sok áldozat a legnehezebb. Nincs normális életed, máshogy élek, mint egy normális tinédzser, aki iskolába jár, barátokkal lóg, iskolai bálba megy, érettségizik. Előfordul, hogy nézek egy filmet, ami erről szól, és eszembe jut, hogy de jó lenne átélni mindezt, és megtapasztalni, hogy ez milyen. De meghoztam azt a döntést, hogy a profi tenisz az első, és a szükséges áldozatokat is véghezvittem, folyamatosan edzek, hogy mindennap fejlődjek. Azt hiszem, a legnehezebb része az volt, mikor hetekig nem láttam a családomat. Ez nagyon kemény, mert a testvéreimmel közel állunk egymáshoz. Ha sokáig nem látom őket, nagyon hiányoznak, honvágyam lesz, érzelmileg ez nehéz."
A US Openen eddig elért sikerei után Fernandez még inkább úgy érzi, hogy megérte a sok áldozat. A 19 éves kanadai a negyeddöntőben a torna ötödik kiemeltje, Elina Svitolina ellen lép pályára, s noha ezúttal sem ő számít az esélyesnek, ha megközelíti az elmúlt két fordulóban mutatott játékát, bőven lesz keresnivalója a pályán az olimpiai bronzérmes ellen.
Forrás: részben WTA

US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés