Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagy lehetőség kapujában a két szupertehetség: 1999 óta először két tinédzser a US Open döntőjében

Németh Dániel

Frissítve 10/09/2021 - 11:15 GMT+2

Akkor Serena Williams legyőzte Martina Hingist, ezúttal Leylah Fernandezen és Emma Raducanun a világ szeme.

Leylah Fernandez - AFP/Sarah Stier

Fotó: AFP

Mindkét elődöntőben borult a papírforma, és a rutinosabb, valamivel esélyesebbnek tartott játékosok helyet a két szupertehetséges tinédzser készülhet élete első US Open-döntőjére.


Őrült magas színvonal, fordulatok és meglepetés - ezt hozta az első elődöntő, már amennyiben ilyen másfél hét után beszélhetünk még meglepetésről Leylah Fernandez esetében. A 19 éves kanadai lány az idei US Openen hihetetlen ütemben gyűjtötte be a skalpokat, legyőzött két korábbi bajnoknőt Naomi Osaka és Angelique Kerber személyében, búcsúztatta a nagyot küzdő Elina Svitolinát, végezetül a női mezőny egyik legjobb formában lévő játékosát, Aryna Sabalenkát.
Grand Slam-döntőbe ritkán szokás véletlenül eljutni, de ezt a sort végignézve tényleg nem lehetnek kétségek, hogy Fernandez teljesen megérdemelten készülhet pályafutása első US Open-fináléjára. Akinek egyébként felnőtt Tour-szinten ez a mostani lesz a harmadik döntője, korábban Acapulcóban és Monterreyben játszhatott a trófeáért, utóbbit sikerült is megnyernie, de azért ezeket a meccseket egészen más szinten játszotta, mint amire most készül.
„Az egyértelmű, hogy ez mindkettőnktől nagyon jó mérkőzés volt. Elképesztő színvonalon teniszezett az elején, de örülök annak, hogy türelmes maradtam, minden labdamenetben küzdöttem. Annak is örülök, hogy a tie-breakben ugyanúgy agresszív tudtam maradni, anélkül, hogy túljátszottam volna, és bíztam az ütéseimben. Voltak lehetőségeim a második szettben is, de elkövettem pár hibát, amire ráharapott, kihasználta az esélyt, hogy elhozza a játszmát.”
„A harmadik egyszerűen egy remek küzdelem volt, elmentünk egészen a végéig. Örülök, hogy egyel több labdát tudtam visszatenni. Én csak jól érzem magam, próbálok olyat a pályára tenni, amit a közönség élvezhet. Örömmel látom, hogy bármit is csinálok a pályán, azt látszólag imádja a közönség, és az a helyzet, hogy én is imádom. Mondjuk azt, hogy ez az egész varázslatos” fogalmazott a 19 éves kanadai.
picture

Fernandez kiütötte Sabalenkát, élete első Grand Slam-döntőjét játssza

„Hittem a játékomban, ugyanakkor arra is ráébresztett, hogy nincsenek korlátai a bennem lévő potenciálnak, bele tudok menni háromszettes meccsekbe is ezekkel a játékosokkal, versenyképes vagyok a topjátékosokkal szemben, sőt, le is győzhetem őket. Örülök ennek a tapasztalatnak, hogy megláthattam, hol tartok teniszben, milyen szinten játszom. Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan minden egyes labdamenetben küzdöttem.”
A mentális erőm hatalmas extrát jelentett. Nagyon boldog vagyok az egész heti teljesítményem miatt, a pályán kívül pedig minden pillanatát élvezem.
Fernandez US Open-menetelését egészen nyugodtan lehet váratlannak nevezni, hiszen korábban a harmadik forduló volt a legjobb eredménye Grand Slam-tornákon, a márciusi tornagyőzelmét követően pedig hullámzó volt a játéka. Olyannyira, hogy a US Open volt az első versenye, ahol egymást követően több mérkőzést meg tudott nyerni, ez viszont – de főleg az Osaka elleni győzelem – megadta a hiányzó önbizalmat, és azóta megállíthatatlannak tűnik.
Mindez azonban a leendő döntőbeli ellenfeléről, Emma Raducanuról is elmondható, aki ráadásul elképesztően simán, 6:1, 6:4-re győzte le Maria Sakkarit, így a tenisz történetében ő lett az első játékos, aki a selejtezőből indulva jutott el egy GS fináléjáig. Raducanu nem csak ebben a tekintetben írt történelmet: ő a legfiatalabb brit döntős az elmúlt 62 évből, 44 éve az első brit női döntős, a US Openen pedig 53 évvel ezelőtt járt utoljára fináléban brit nő.

Bár lehet, hogy az esetében tényleg célszerűbb a lány szót használni, különösképp, hogy 1999 óta először fordul elő olyan a US Openen, hogy mindkét döntőbeli résztvevő tinédzser: akkor Serena Williams legyőzte Martina Hingist.

picture

Így írt történelmet Raducanu a US Openen

„Őszintén szólva ezt el sem hiszem. Sokkoló. Őrület. Még annál is több” – mondta Raducanu, aki szépen össze is foglalta, mitől annyira szürreális az ő szempontjából ez a torna. „Mindig is arról álmodoztam, hogy Grand Slameken teniszezzek, de azt nem tudtam, mikor jön el ez a lehetőség. Végül elég korán adódott rá esély, a karrierem mostani szakaszában, amikor még csak egy hónapja játszom a Touron és két hónap telt el Wimbledon óta. Ez elég őrült időszak volt.”
Wimbledon előtt még 300-on kívül jegyezték a ranglistán, hétfőtől viszont ő lesz az első számú brit női teniszező, egy győzelemmel akár a 24. helyig is előreléphet. „Sok meccset játszottam a US Open előtt. Ott voltam a chicagói 125-ös tornán, egy héttel korábban egy 100 ezres versenyen. Minden mérkőzéssel építkeztem. Nem voltam biztos benne, hogy hol is tart a játékom a US Openre nézve, bizonyos tekintetben meg is lepett, hogy képes voltam helytállni a világ legjobbjai ellen.”
Belül persze éreztem, hogy hasonló szintre lehetek képes, mint ezek a lányok, ám abban már nem voltam biztos, fenn tudom-e tartani egy vagy két szetten keresztül. El sem hiszem, hogy meg tudtam ezt csinálni, a világ legjobbjaival játszottam, és még le is győztem őket.
Sakkari sem győzte dicsérni fiatal ellenfelét. „Félelem nélkül teniszezik. Mindent bevállal. Ő csinálja jól. Nincs mit veszítenie. Csak jól érzi magát. Mi viszont nem igazán voltunk ott a pályán, amikor ellene teniszeztünk. Láttam tegnap Belindát is, nem szeretnék a nevében beszélni, de szerintem egyetért velem, hogy nem játszottunk jól. Szomorú vagyok. Kicsit letört, hogy ezúttal sem sikerült bejutnom az első döntőmbe, de pozitívan állok hozzá, hogy hamarosan az is sikerül.”

US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés