Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Osaka ledobta a láncokat, csak saját magának szeretne megfelelni a US Openen is

Takács Márton

Publikálva 30/08/2021 - 18:46 GMT+2

A harmadik US Open-címére hajtó Naomi Osaka elhatározta, hogy pozitívabban áll hozzá az élethez, megfogadta, hogy többé nem mondja magának, hogy "jobb is lehetne", és másokat is erre bátorít.

Eltökélten vág neki a US Opennek Naomi Osaka

Fotó: AFP

Jó hangulatban, pozitív érzésekkel és gondolatokkal vág neki a tornának.

A négyszeres Grand Slam-győztes Naomi Osaka a US Openen tér vissza a Grand Slam-tornák körforgásába, miután úgy döntött, hogy a mentális egészségének védelme érdekében visszalép a Roland Garrostól és Wimbledontól.
Miután részt vett a tokiói olimpián - ahol a cseh Marketa Vondrousovától kikapott a nyolcaddöntőben -, elárulta, hogy az a verseny felnyitotta a szemét, mivel a sportolók megdicsérték, hogy felhívta a figyelmet a mentális egészségre, miközben két héttel ezelőtt azt is bevallotta, hogy hálátlannak érezte magát a teniszhez való hozzáállása miatt.
A US Open-címének megvédéséért száll harcba hétfőtől New Yorkban, ezt megelőzően a 23 éves teniszező a közösségi médiában egy posztban kifejtve osztotta meg személyes fejlődésének történetét, és arra buzdította követőit, hogy ünnepeljék az élet apró győzelmeit is.
"Gondolkodtam az elmúlt évről. Annyira hálás vagyok az emberekért, akik körülöttem vannak, mert a támogatás, amit kapok tőlük, teljesen páratlan. Mostanában azt kérdeztem magamtól, hogy miért érzem magam úgy, ahogyan, és rájöttem, hogy az egyik ok az, hogy úgy gondoltam, hogy soha nem vagyok elég jó.
Soha nem mondtam magamnak, hogy jó dolgom van, inkább folyamatosan azt hajtogattam, hogy béna vagyok, vagy hogy jobban is csinálhatnám. Tudom, hogy a múltban néhányan alázatosnak neveztek, de ha igazán belegondolok, azt hiszem, rendkívül önbizalomhiányos vagyok.
Minden alkalommal, amikor egy új lehetőség adódik, az első gondolatom az, hogy ’hű, miért pont én?’. Azt hiszem, azt akarom ezzel mondani, hogy megpróbálom jobban ünnepelni magam és az eredményeimet, szerintem mindannyiunknak ezt kellene tennünk.
picture

Osaka az idei US Open pénteki médianapján

Fotó: AFP

Reggel felkelsz, és az jut eszedbe, hogy nem halogattál valamit? Bajnok. Rájöttél valamire a munkahelyeden, ami már egy ideje foglalkoztat? Abszolút legenda.
Az életed a sajátod, és nem szabad mások mércéje szerint értékelned magad. Tudom, hogy szívből csinálok mindent, amit csak tudok, és ha ez nem elég jó néhány embernek, akkor elnézést kérek, de nem tudom tovább terhelni magam ezekkel az elvárásokkal.
Látva mindazt, ami a világban történik, úgy érzem, ha reggel felébredek, az már győzelem. Én így érkezem."
A US Openről amúgy is kellemes emlékeket őrizhet magában. A 3. helyen kiemelt Osaka úgy léphet pályára New Yorkban, hogy az elmúlt négy évben már a harmadik bajnoki címéért küzdhet ezen a Grand Slamen. De saját elmondása szerint az előző két itteni sikere emlékei nem lesznek olyan fontosak számára, mint néhány nosztalgikusabb pillanat.
"Valahányszor idejövök, természetesen vannak emlékeim a korábbi győzelmekről, de azt hiszem, a legmaradandóbb emlék, ami eszembe jut, az az, amikor kisgyerekként a helyszínen rohangáltam" - mondtaOsaka még a US Open pénteki médianapján. "Nem tudom, talán ez lehet az oka annak, hogy itt olyan jól játszom. Határozottan sok nosztalgia van bennem."
Akár ez az oka, akár nem, Osaka Flushing Meadows-i sikereit nem lehet letagadni. 2018-ban legyőzte Serena Williamst a döntőben, és ezzel megszerezte első US Open-címét, a tavalyi Openen pedig háromszettes meccsen nyert Victoria Azarenka ellen a fináléban. Osaka az elmúlt 18 mérkőzéséből 17-et megnyert a USTA Billie Jean King National Tennis Centerben, nem messze attól a helytől, ahol felnőtt.
picture

Jó lenne minél többet ezt a mosolygós Osakát látni!

Fotó: AFP

A 23 éves Osaka Japánban született, de hároméves korában Queensbe költözött, csütörtökön meglátogatta azokat a teniszpályákat, amelyeken gyerekkorában játszott.
"Egyértelműen hihetetlen érzés volt" – nyilatkozta erről. "Nem mentem vissza oda, mióta Floridába költöztem, talán 8 éves korom körül vagy valahogy úgy. Azt mondanám, hogy a legfantasztikusabb az volt, hogy az összes ember, akire emlékeztem gyerekkoromból, még mindig ott volt."
Bár Osaka nem éppen egy nyerő széria közepén érkezik az idei Openre - mindössze négy tornán játszott azóta, hogy áprilisban negyeddöntős volt a Miami Openen -, továbbra is magabiztos.
"Tudom, hogy nem játszottam még túl sok meccset, és tudom, hogy még a negyeddöntőig sem jutottam el, de igazából elégedett vagyok azzal, ahogyan játszom" - mondta. "Elég magabiztosnak érzem magam azzal, ahol most tartok. Persze nem jelentem ki, hogy elképesztően jól fogok itt szerepelni. Én inkább a lépésről lépésre haladó ember vagyok. Remélhetőleg a végén minden összejön!"
Osaka, aki a harmadik US Open-trófeáját szeretné megnyerni idén New Yorkban, az első fordulóban a cseh Marie Bouzkova ellen lép pályára Flushing Meadowsban magyar idő szerint hétfőn éjjel.
US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés