Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem találunk gyenge meccset a US Open hétfői programjában

Nánási Antal

Frissítve 06/09/2021 - 21:08 GMT+2

A világelső mellett olimpiai bajnokok és korábbi New York-i bajnokok is pályára lépnek a US Open hétfői pazar felhozatalában.

Jannik Sinner v. Alexander Zverev | US Open 2021, Round of 16 | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

A US Open második hetére kanyarodva egyre kevesebb mérkőzést kínál számunkra a napi program, ezzel együtt viszont bővelkedhetünk a jobbnál jobbnak ígérkező összecsapásokban.


Napi ajánlónk elsősorban az Arthur Ashe Stadionba való beköltözésre sarkallják olvasóinkat, de nem hagyjuk természetesen figyelmen kívül a többi pályát sem.
Alexander Zverev – Jannik Sinner
Két korábbi világbajnok (Sinner esetében Next Gen) csap össze a felsőág egyik leginkább várt nyolcaddöntőjében hétfőn este. Alexander Zverev egyelőre tartja Tokióban megtalált csúcsformáját, amely az olimpiai bajnoki cím megszerzése óta a Cincinnati bajnoki címhez és három sikerrel vett US Open fordulóhoz segítette. Ráadásul, apró segítség lehet a számára, hogy Jack Sock a harmadik szettet követően kénytelen volt feladni kettejük harmadik fordulós mérkőzését, kondival így kicsit még tartalékolhatott is a német.
Ezzel szemben a hivatalosan már nem tinédzser Sinner útja a nyolcaddöntőig nem volt egy sétagalopp, Max Purcell és az amerikai Zachary Svajda ellen négy, Gael Monfils ellen pedig egyenesen öt szettre volt szüksége a továbblépéshez. Ahogyan azonban az a közvetítés alatt is elhangzott, az ő esetében egy fejlődési lépcsőfok lehet az, hogy ilyen fiatalon már képes ötszetteseket nyerni. Ha ő tudná megállítani a talán túlzás nélkül élete formájában játszó németet, az méginkább dobna az érettségi szintjén.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Shelby Rogers – Emma Raducanu
Két olyan játékos találkozik a hétfői program második mérkőzésén, akik a torna eddigi meglepetéseiből bőven kivették a részüket. Emma Raducanu Wimbledoni tündöklése most már világos, hogy nem egyszeri, kifutott eredmény volt, New Yorkban ugyanis a selejtezőből felkerülve jutott el a negyedik fordulóig, elhallgattatva azon hangokat, akik kiugró hazai szereplését a szabadkártya védelmének tulajdonították.
picture

Emma Raducanu celebrates at the US Open

Fotó: Getty Images

Shelby Rogers a harmadik körig “megbújt” a mezőnyben, Madison Brengle és Sorana Cirstea ellen egyaránt könnyedén nyert két szettben. Az Ashleigh Barty elleni harmadik fordulós találkozón aztán a nyitószettben már jelezte, hogy meglepetésre készül, a világelső legyőzése azonban óriási bravúr és a női tábla erőviszonyait figyelembe véve egyértelműen az eddigi legnagyobb meglepetés. Az amerikai egy éve negyeddöntőt játszhatott a későbbi győztes Osaka ellen, a brit tini legyőzésével tehát lemásolhatja 2020-as szereplését. Raducanu mindenfajta nyomás és elvárás nélkül, ugyanúgy, ahogy az eddigiekben, felszabadultan, pusztán a játékot élvezve kereshet kapaszkodót az amerikai játékán.
Novak Djokovic – Jenson Brooksby
18, 25, 20 – ne örüljön senki, sajnos nem a hétvégi lottósorsoláshoz adunk három mezőnyi segítséget. Ez a három szám Novak Djokovic első, második, és negyedik fordulóbeli ellenfeleinek életkora, amiből világosan kiderül, hogy a világelső ismét (papíron) teniszleckét adhat egy fiatal tehetségnek, viszont, a torna eddigi történéseit is figyelembe véve, talán most lehet a legnehezebb dolga. Ha a nyolcaddöntő párosításait szigorúan a ranglistás helyezések alapján kategorizáljuk, a húszszoros GS-győztes szerb és a nagyjából két hónapja a köztudatba berobbanó amerikai közötti 98 helyes differenciánál nem találunk nagyobbat. Még szerencse, hogy a mérkőzéseket nem a ranglistás helyek alapján döntik el előre.
picture

Novak Djokovic v. Jenson Brooksby | US Open 2021, Round of 16 | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

Ha valamire, akkor a sorsolására egyáltalán nem panaszkodhat Novak Djokovic, hiszen a negyedik New York-i mérkőzésén már a második tinédzsert sodorja elé a főtábla eseményeinek alakulása. Viszont, ha valakit, akkor Jenson Brooksby-t semmiképpen sem veheti félvállról, hiszen a fiatal amerikai szabadkártyákkal turnézta végig az amerikai keménypályás szezont, amit egy döntővel és egy elődöntővel hálált meg. New Yorkban legyőzte Taylor Fritzet, legutóbb pedig öt szettben Aslan Karatsevet, utóbbi mérkőzést döntőszettben megnyerve.
Maria Sakkari – Bianca Andreescu
Az Arthur Ashe Stadion hétfői programjának zárásaként két remek formában lévő teniszező csap össze. Kettejük közül ránézésre a görög útja volt nehezebb, hiszen a Roland Garroson villantó Marta Kostyuk mellett a párossal párhuzamosan most már az egyénit is forszírozó Katerina Siniakova, valamint Petra Kvitova legyőzése kellett a negyedik fordulós szerepléshez. Sakkari érdemeit csak növeli, hogy mindhárom mérkőzését szettveszteség és rövidítés nélkül hozta le, magabiztosan menetelve eddig a US Openen.
Bianca Andreescu 2019 után tért vissza a tornára, akkor begyűjtött hét győzelme mellé idén már szerzett további hármat, tízesre növelve ezzel New York-i győzelmi szériáját. Teljesítménye ráadásul fejlődő tendenciát mutat, az első forduló nehézségeit követően ugyanis Lauren Davist már két játszmában búcsúztatta, Greet Minnen ellen pedig tulajdonképpen érinthetetlen volt a harmadik körben.
picture

Bianca Andreescu v. Maria Sakkari | US Open 2021, Round of 16 | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

Egymás elleni mérkőzésük előzetesen nagy csatát és látványos teniszt ígér, mindez pedig egybecseng az egy mérkőzést számláló egymás elleni mérlegükkel is. Az idei Miami tornán találkoztak az elődöntőben, ahol döntőszettben nyert a kanadai, aki aztán később a döntőtől sérülés miatt kénytelen volt visszalépni.
Belinda Bencic – Iga Swiatek
Nehéz erősorrendet felállítani egy Grand Slam-torna negyedik fordulójának felhozatala között, egy olimpiai bajnok és egy korábbi Roland Garros-győztes találkozója azonban mindenképpen a kiemelendő összecsapások sorába kell, hogy kerüljön. Belinda Bencic és Iga Swiatek találkozója nem csak emiatt nem maradhat ki a hétfői játéknap beharangozójából, hiszen két nagyszerű, attraktív teniszt játszó játékos csap össze egymással a Louis Armstrong Stadion nyitómérkőzésén. Az olimpiai bajnok svájci Tokió óta ihletett állapotban teniszezik, saját bevallása szerint elérte azt, amire mindennél jobban vágyott, ráadásul 2020-ban elődöntőt játszott New Yorkban, kellőképpen érzi tehát a helyi körülményeket.
picture

Belinda Bencic v. Iga Swiatek | US Open 2021, Round of 16 | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

Iga Swiatek salakon érte el karrierje eddigi legnagyobb sikerét, Adelaide-ben az Ausztrál Opent követően aratott tornagyőzelme azonban jelezte, keménypályán is bőven lehet keresnivalója. 2020-as párizsi szereplése óta minden Grand Slamen elérte legalább a harmadik fordulót, ráadásul valamennyi mérkőzését szettveszteség nélkül abszolválta. Ez utóbbi mérlege kicsit megingott a két döntőszettes US Open-mérkőzésén, Bencic ellen az idei US Open eddigi legnehezebb erőpróbája várhat rá, kettejük összecsapásán a kreatív megoldásokat és a látványos pontokat biztosan nem kell majd hiányolnunk.

US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés