Medvedev a szezon elején az Ausztrál Openen még simán kikapott Djokovictól a döntőben, a US Openen azonban visszavágott a világelsőnek, és harmadik Grand Slam-fináléját már megnyerte az orosz.

Az idei két keménypályás Grand Slam-tornán, az Ausztrál Openen és a US Openen is Djokovic-Medvedev döntőt rendeztek, de míg Melbourne-ben a szerb klasszis a vártnál simábban húzta be a mérkőzést, most New Yorkban Medvedev is három, viszonylag simább szettben nyert. Természetesen a naptári Grand Slam súlya látványosan lehúzta Djokovic teljesítményét, Daniil Medvedev edzője, Gilles Cervara szerint azonban arra is szüksége volt Medvedevnek, hogy változtasson mentalitásán az Ausztrál Openen elszenvedett sima vereség után.
„Az Ausztrál Open döntője után úgy éreztük, Daniilból hiányzott a tűz, ami segíthet, hogy erősebb legyen a játéka, különösen olyan teniszezők ellen, mint Novak. Szükséges volt, hogy ez megváltozzon, a mostani döntőt már teljesen más színvonalon játszotta le”- mondta el a 2019-ben az év ATP edzőjének választott francia szakember.
Laver Cup
Borg szerint a tenisz jövője képviseli Európát a Laver-kupán, Kyrgios úgy érzi, eljött az ő idejük
3 ÓRÁJA
Djokovic ugyan messze volt legjobb teniszétől, Medvedev azonban olyan magabiztosan szervált, hogy nem nagyon hagyott esélyt a világelsőnek, és a mérkőzés végén attól sem riadt meg, hogy elsőre nem sikerült kiszerválnia a meccset az egyértelműen Djokovic mellé álló, Medvedev szervájánál is hangoskodó közönség nagy örömére.
„Ez egy nagyon kemény pillanat volt. A meccs után elmondta nekem, hogy picit görcsölt ettől a nyomástól. Mikor egyet elbuksz a dupla brékelőnyből, érzed, hogy valamivel nehezebb lesz, és meg kell találnod a tartalékaidat a következő adogatójátékra, jobban kell szerválnod, mint előtte. Daniil az alapvonalról nagyot játszott, így meg tudta verni Novakot”- magyarázza Cervara.

Medvedev a US Open új bajnoka

Fotó: Getty Images

Az Ausztrál Openen Medvedevéket meglepte Djokovic taktikája, amire nem is tudott akkor reagálni az orosz. Most a US Openen felkészültebben állt ki a találkozóra, mint azt Cervara is hangsúlyozza.
„Többféle stratégiánk volt, néha többet játszottunk középről, hogy ne nyissunk annyi szöget, és ne kelljen annyit futni. Természetesen könnyű azt mondani, hogy nincs ebben varázslat: a legjobbadat kell nyújtanod, minőségi ütéseket kell bemutatnod és tudnod kell, hogy a stratégiád bármikor változhat, mert Novak alkalmazkodni fog a meccs során a játékodhoz. Érezned kell, mikor kell valamit másképp csinálni."
Többféle stratégia is ott volt Daniil fejében, készen állt a különböző helyzetekre. Természetesen az egyik kulcs az volt, hogy jól szervált. Nagyon jól szervált a döntőben.
Medvedev az olimpián nagy meglepetésre a negyeddöntőben kikapott Pablo Carreno Bustától, Cervara ezután döntött úgy, hogy többet kell dolgozniuk az orosz adogatásain, ami Tokióban egyáltalán nem működött jól.
Azért nyert, mert nagyon magas színvonalon szervált. Ezt kell tennie. Több időt töltöttünk azzal, hogy ezen az ütésén dolgozzunk. Mindennap az volt a célom az edzéseken, hogy a lehető legmagasabb szinten szerváljon. Ha Daniillal a megfelelő időben, a megfelelő céllal dolgozol valamin, akkor minden gördülékenyen megy. Már Torontóban egyértelműen éreztük, hogy sokat fejlődött a szervája.
Forrás: ATP
https://i.eurosport.com/2021/08/30/3209630.jpg
Tenisz
Djokovic a legnagyobb akar lenni, miközben kétes múltú haverokkal tivornyázik
TEGNAP 15:51
Laver Cup
Tsitsipas egydimenziósnak nevezte a US Open-bajnok Medvedev játékát
TEGNAP 12:15