Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Folytatódik a tinédzserek tündérmeséje, jön a wimbledoni döntő visszavágója

Sergő Z. András

Frissítve 08/09/2021 - 19:15 GMT+2

Avagy ez vár ránk a US Open 10. napján

Djokovic és Berrettini, Wimbledon 2021

Fotó: AFP

A csütörtöki New Yorkban végleg kialakul a legjobb négy mezőnye a férfiaknál és a nőknél is. De amíg a férfiaknál még több végső esélyes versenyben van, a nőknél egyre fogynak. Egy biztos: a nőknél új Grand Slam-győztest avatunk.

Csütörtökön ugyanúgy két férfi és női negyeddöntőt nézhetünk végig. A tegnapi alsóházi egyesek után most a felsőház következik: egy női, egy férfi felváltva: 2-2 meccs a napközbeni és az esti programban.

Újabb nem kiemelt juthat négy közé a nőknél

Leylah Annie Fernandez, a világranglista 73. helyén álló kanadai teniszezője óriási skalpgyűjteményen van túl New Yorkban, tegnap este a végső győzelemre esélyes Elina Svitolina is áldozatául esett. Egy újabb underdog követheti a legjobb négy közé, ehhez Emma Raducanunak kell meglepnie az olimpiai bajnok és azóta is jó formában játszó svájci Belinda Bencicet. A román és kínai felmenőkkel rendelkező brit teniszező esete még nagyobb meglepetés. A világranglista 150. helyéről érkezhet az ez évi utolsó Grand Slam torna legjobb 4 szereplője közé, azonban már eddigi teljesítménye is rekord. Ez élete második Grand Slamje, az elsőn, Wimbledonban 16 közé jutott. Ott a hazai közönség számára nyilván már az is szenzáció volt (bárhol az lenne), ezt most tovább szárnyalta. Ráadásul Raducanu három selejtező fordulón is túl van, tehát zsinórban 7 meccset nyert meg – szetveszteség nélkül. Ez bőven kimeríti a „Mi folyik itt?” kérdést. Hozzá kell tenni: szerencséje is van, eddig egyetlen kiemelt sem jött vele szembe, ebből a szempontból is a svájci az eddigi legerősebb ellenfél.
picture

Emma Raducanu

Fotó: Getty Images

Belinda Bencic pedig köszöni szépen, jól van. Ő sem veszített még játszmát, neki azonban komolyabb ellenfelek adódtak. A legjobb 32 között a világranglista 25. Jessica Pegula kapott 75 percet, a nyolcaddöntőben, utána pedig akár egy döntőnek is beillő párharcban Iga Swiątek izzasztotta meg annyira, hogy érezze a dolgok súlyát.
Egymás elleni meccsükön fontos szerepet fog játszani Bencic szervája. A teljes mezőnyből ő nyeri meg adogatásait a második legtöbbször (73 %), a brit viszont a női egyes teljes mezőnyének legjobb fogadója, 55 %-ban nyeri a pontokat.
Miután számos kiemelt kiesett, Bencic akár a végső győzelemre is esélyes. Szép lenne bő egy hónap alatt begyűjteni az olimpiai aranyat és a US Opent. A mérkőzés magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

Legközelebb a Grand Slamhez

Sokkal nehezebben megjósolható az utolsó női negyeddöntő Karolina Pliskova és Maria Sakkari között, bár kétségtelen, hogy rutinja inkább a cseh mellett szól. A wimbledoni döntőben vereséget szenvedő, világranglista 4. helyén álló játékos 5 évvel ezelőtt már New Yorkban is bejutott a döntőbe, győzni azonban még egyszer sem tudott. Ezúttal a négy meccsből egyszer három játszmára kényszerült, ráadásul Amanda Anisimova ellen döntő szett tie-breakig ment a játék. Nehezíti a helyzetét, hogy edzője, Sascha Bajin nem kapott vízumot, ezért nélküle kell versenyeznie.
Maria Sakkari a rosszul sikerült cincinnati főpróba után, ahol az első fordulóban kikapott, az itteni folytatásban már meggyőzően szerepelt. Eddigi 4 összecsapásából kettőt komolyan jegyzett játékosok ellen nyert meg: Petra Kvitova játszmaveszteség nélkül lett a görög áldozata, Bianca Andreescu azonban komolyabb összecsapásra késztette.

Keménypályán még nem játszottak egymással, eddigi két római salakos meccsüket a cseh nyerte.

Mindenesetre jó éve van: a legjobb 20-ba került a ranglistán, elődöntőt játszotta a Roland Garroson, és senki nem lenne meglepődve, ha ugyanez történne meg a US Openen. Az utolsó női negyeddöntő magyar idő szerint éjjel 1:00 órakor kezdődik.

Zverevet is a bizonyítás hajtja

Az olimpiai bajnok, a tavalyi US Open döntőse, az idei Cincinnati győztes, a szerb idei egyik legnagyobb kihívója. Nagyjából ennyi foglalható össze Alexander Zverevről, aki töretlenül halad az újabb New York-i döntő felé. Egyetlen nehezítő körülmény, hogy a következő fordulóban könnyen várhatja a világelső.
Zverev azonban eddigi négy meccséből hármat játszmaveszteség nélkül nyert, ráadásul az utolsót a tehetséges fiatal olasz Janik Sinner ellen. Kimondhatjuk, hogy abszolút ő a Lloyd Harris elleni negyeddöntő esélyese. Megvan a kellő motiváció, a játék minden elemében – első és második szerva mögött megnyert labdák, nyerő ütések, hibák stb. – jobb dél-afrikai ellenfelénél. A 42 világranglista pozíció különbség pedig sokkal többet jelent a 4. és a 46. között, mint például a 32. és a 74. között.
picture

Zverev

Fotó: AFP

Ne feledjük persze, hogy Lloyd Harris komoly skalpokat szedett ezen a tornán. Karen Khachanov az első, Dennis Shapovalov a harmadik, Reilly Opelka pedig a negyedik fordulóban esett áldozatául. A dél-afrikai eddig három év alatt 4 meccset játszott New York-i Grand Slam tornán, abból csak egyet nyert, így már most is biztosan az idei a legjobb teljesítménye. Az összecsapás Belinda Bencicék meccse után lesz.

A wimbledoni döntő visszavágója

Egy év alatt a harmadik, összességében a negyedik mérkőzését játssza Novak Djokovic és Mattteo Berettini, és az eddigi hármat kivétel nélkül a szerb nyerte. Az idei Roland Garros negyeddöntő és a wimbledoni döntő után most ismét a legjobb nyolc a végállomás valamelyiknek.
Novak Djokovic 21. Grand Slam trófeáját szeretné behúzni, amivel megelőzi Roger Federert és Rafael Nadalt, illetve ami talán ennél is fontosabb: Rod Laver 1969-es sikere után ő lenne a következő férfi teniszező, aki egy naptári évben megnyeri mind a négy Grand Slam tornát. Világelsőként még a szerencse is mellé állt, Kei Nishikorit leszámítva eddig nem volt komolyabb ellenfele. De fontos látni, hogy már a japán elleni mérkőzésen sem tudta kihozni tudása legjavát, ami visszavezethető koncentrációs okokra.

Vagyis hogy a világ mentálisan legerősebb játékosa egy ilyen történelmi siker kapujában, amire évtizedekig készül, átgondolja annak súlyát. Eddig mindenesetre megúszta a kiemeltek elleni játékot, az olasz azonban komoly ellenfél.

Ugyanis hiába kapott ki eddig háromból háromszor Matteo Berrettini a világelsőtől, az Zverev olimpiai meglepetésen is látszik, hogy egy pillanatra sem szabad abbahagyni a koncentrálást. Két éve még világranglista 24. helyezettként jutott el az elődöntőbe, most jóval előrébb áll, a világranglista nyolcadik helyén. Sokkal több van az ő lábában, mint ellenfeléében, ezek közül kiemelkedik az Ilya Ivashka ellen játszott majd’ négy órás teniszmeccs a harmadik fordulóból. Az olasz kihagyta az olimpiát és az utána megrendezett torontói tornát, de kifejezetten jó formában tért vissza.
A 10. játéknap utolsó meccsén a mezőny egyik legnagyobb adogatója (a olasz szerváinak átlaga 200 km/h) találkozik az egyik legjobb fogadóval. A meccs esélyese azért még mindig a szerb, de csak ha tudja kezelni a valószínűleg még nagyobbra duzzadó terhelést. A meccs várhatóan nagyjából éjjel 3 órakor, Karolina Pliskováék után kezdődik.

US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása