Novak Djokovic karrierje egyik legfontosabb versenye előtt áll: ha sikerül megnyernie a US Opent, azzal több tekintetben történelmet írhat, és két nagy célját is kipipálhatja.


Bár rengetegen visszaléptek a US Opentől, attól nem kell tartani, hogy a torna unalomba fullad majd. Egyfelől a New York-i Grand Slam szinte mindig hoz meglepetéseket, másfelől Djokovic olyat tehet, amire Roger Federernek és Rafael Nadalnak sem volt esélye: megcsinálhatja a naptári Grand Slamet. Nem mellesleg begyűjtheti a 21. Grand Slam-győzelmét, ami azt jelentené, hogy a két nagy riválist megelőzve a szerb rendelkezne a legtöbb major-sikerrel.
Roland-Garros
Lesz mit nézni hétfőn: Nadal, Djokovic, Bondár, Fucsovics és Balázs is pályára lép
TEGNAP 19:20
A férfi tenisz történetében ketten tudták megcsinálni a naptári Grand Slamet: Don Budge 1938-ban, illetve Rod Laver 1962-ben és 1969-ben, de ezek közül a 69-es az egyetlen, ami már belenyúlt az Open érába. Djokovic eredménye sok szempontból így is történelmi léptékű lenne, hiszen neki egy olyan korszakban jöhetne össze az egy éven belüli négy Slam, amikor a mezőny átlagos felkészültsége sokkal magasabb színvonalú, ráadásul három különböző borításon rendezik a négy nagy tornát.
„Ez erősen ösztönöz, hogy a legjobb teniszemmel álljak elő” – mondta Djokovic. „Nem akarom azt mondani, hogy ez egy most vagy soha alkalom, mert azt gondolom, lesz még lehetőség az életemben, hogy Slameket nyerjek. Azt persze nem tudhatom, hogy lesz-e még esélyem a naptári Grand Slamre, ezért tekinthetjük különleges lehetőségnek a mostanit. Ezzel együtt nincs szükség a szokásosnál nagyobb nyomásra, az már épp elég nagy, amit én és a csapatom rakunk rám.”
Jól érzem magam a nyomás alatt, sokszor volt már rá példa a pályafutásom során. A nyomás kiváltság, tényleg az.
„Ezért dolgozunk napról napra az életünk során, hogy Grand Slameket nyerhessünk, történelmet írhassunk. Mindent egybevetve én is egy hatalmas teniszrajongó vagyok, a történelem rajongója, csodálom ezt a sportágat. Imádom. Adódott ez a lehetőség, szóval megpróbálom kihasználni” – mondta a világelső, akinek ezúttal nem a szokásos riválisokat kell majd legyőznie, hiszen Rafael Nadal és Roger Federer egyaránt visszalépett a versenytől.

Novak Djokovic - US Open, 2018

Fotó: AFP

„Érzem, hogy ezúttal Rafa és Roger nélkül indulok. Tudom, hogy sokan fogják nézni a meccseimet, azt várják tőlem, hogy jól teljesítsek, és harcban legyek a Slamért. Ezzel együtt Roger és Rafa hiányától függetlenül is hatalmas kvalitású játékosok vannak, akik valószínűleg lendületből érkeznek, ilyen Alexander Zverev, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, őket hármójukat tartom a legnagyobb esélyesnek a címre.”
„Ugyanakkor a Grand Slam, az Grand Slam. Két héten át tart, három nyert szettre menő meccsekkel. Mindenki jól akar teljesíteni, bármi megtörténhet. Persze a legmagasabban kiemelt játékosoknak van a legnagyobb esélyük messzire menni és hosszasan menetelni a tornán, de én számos alkalommal voltam már ebben a helyzetben. Persze van egy kis különbség, ha azt nézzük, mi forog kockán és milyenek az érzések, de nem tulajdonítok ennek nagy jelentőséget, igyekszem a jelenben maradni.”
Djokovicnak csodálatos szezonja van, ezt a három megnyert Grand Slammel a zsebében talán felesleges is külön hangsúlyozni, ám még így is kérdés, milyen formában érkezik meg a US Openre. A hosszú menetelést követően az olimpián már mutatta a mentális-fizikális fáradtság jeleit, azóta pedig két 1000-es tornát is kihagyott, hogy feltöltse az energiaraktárakat az év utolsó GS-tornája előtt. A világelső ugyanakkor nem tart attól, hogy mindez hatással lenne a játékára.
„Jól sikerült a felkészülésem, jók az érzések a pályán. Az olimpia után elvonultam kicsit, tartottam egy szünetet. Cincinnatiben, amit korábban beterveztünk, végül nem játszottam, mert egy ennyire hosszú és sikeres nyár után minden tekintetben kimerültem. Sajnos az olimpián nem jött össze az érem, de így is csodálatos élmény volt az olimpiai faluban lenni, egy étkezőn osztozni azzal a több mint 10 ezer sportolóval.”
Különleges élmény, amely örök emlék marad. A teniszen kívül is számos pozitívumot magunkkal tudunk vinni. Sokat lehet tanulni az életről, a sportról. Nagyra tartom ezeket a tapasztalatokat.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései
TEGNAP 14:45
Roland-Garros
Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell!
21/05/2022 15:48