Véget ért a US Open, méghozzá egy nem kimondottan színvonalas, ám a tét miatt így is izgalmas mérkőzéssel. Novak Djokovic a rá nehezedő nyomásról nyilatkozott, Daniil Medvedev pedig elárulta, miért úgy ünnepelte meg a győzelmét, ahogy.


A konklúzió: előbb-utóbb még a legnagyobb kaliberű sportolókról, a legnagyobb bajnokokról is kiderül, hogy ők is csak emberek. Akikre – még ha jócskán az átlag felett is állnak a nyomás alatti teljesítménykényszer terén – ugyanúgy képes bénítólag hatni a tét, ha egyetlen lépésnyire kerülnek pályafutásuk legnagyobb eredményétől. Láttuk megbillenni ilyen helyzetben Serena Williamset, talán nem is egyszer, és ez történt most Novak Djokovic esetében is.
Tenisz
Bejelentést tett Djokovic, igaz, sokat végülis nem mondott
5 ÓRÁJA
A világelső az egész idényt a történelem legyőzésére tette fel: immáron ő a töltötte a legtöbb időt a világranglista élén, megverte Rafael Nadalt másodszor is a Philippe Chatrier salakján, ő lett az első játékos, aki az Open érában kétszer megcsinálta a karrier Slamet, majd Wimbledonban fellépett GS-győzelmek terén Roger Federer és Nadal mellé. A Flushing Meadowsban csupán győzelemre volt attól, hogy összehozza azt, amit jóformán lehetetlennek tartottak: a naptári Grand Slamet.
Utóbbi ténylegesen olyan tett, ami a két nagy rivális fölé emelte volna, reálisan ugyanis Federernek és Nadalnak sem volt esélye a naptári Grand Slamre, mert hiába volt olyan szezonjuk, amikor három majort is megnyertek egy idényen belül, mire a US Openhez értek, előtte valahol már kikaptak – rendszerint épp a másiktól. Az tehát, hogy Djokovic ezzel a lehetőséggel és teherrel érkezett meg, legfeljebb Rod Lavernek lehetett ismerős, aki 1963-ban és 1969-ben is besöpörte a négy Slamet.
A nyomás és Medvedev együttesen győzött, Djokovic a döntőben szinte egyetlen pillanatra sem tűnt önmagának, mintha csak felcserélődtek volna a szerepek. Bár a taktikája nem feltétlenül volt rossz – próbálta siettetni az oroszt, rövidíteni a labdameneteket -, a kivitelezésbe sok hiba csúszott, gyakran túlütötte magát, az adogatájátékaiba becsúszott egy-egy rövidzárlat, fogadóként pedig képtelen volt a szokásos nívója szerint kihasználni a lehetőségeit.

Az első szett elment, Medvedev nem engedett ki - Djokovic ütője lett az áldozat

Sokatmondó, hogy Djokovic az első játszmában 40-15-ről nem tudott befejezni egy adogatójátékot (az orosz sorozatban négy fogadópontot megnyerve került brékelőnybe ellene), és nem nagyon tudta olvasni Medvedev szerváit sem. Amikor pedig a második szett elején az első két fogadójátékában ott volt a sansz Djokovic előtt, rendre rossz döntéseket hozott, hibázgatott, még akkor is, amikor Medvedev pocsék rövidítésekkel hívta be a hálóhoz.
Medvedevnek az első két szettben elég volt egy-egy brék, és ezúttal 0-2-es állásnál Djokovicon sem érződött a hit. Hiába támogatta őt a közönség, próbálta átlendíteni a holtponton, az ütései ugyanúgy pontatlanok voltak, Medvedev pedig egyre jobban érezte, hogyan akarja lerövidíteni a pontokat. Elsőre az orosz nem tudta kiszerválni a meccset, második nekifutásra azonban kizárta a szerváiba rendre belekiabáló közönséget, és egy pillanattal később már GS-bajnokként (és döglött halként) terült el a földön.
Djokovic próbálta magát kívülről erősnek mutatni, de a nyomás még a saját bevallása szerint is szinte elviselhetetlen volt. „Örülök, hogy vége van, mert a torna felvezetése, és mindaz, amit mentálisan, érzelmileg el kellett viselnem a verseny alatt az előző hetekben, nagyon sok volt. Sok volt, hogy ezt kezelni tudjam. Örülök, hogy ennek vége. Egyszerre van most bennem szomorúság, csalódottság, hála a közönség irányába, amiért különleges pillanatokat teremtettek a pályán.”

Djokovic elsírta magát, akkora támogatást kapott a közönségtől

Utóbbi annyira meglepte, hogy a harmadik szettben, 5:4-es állásnál elsírta magát. „Nehéz elfogadni ezt a vereséget, ha figyelembe vesszük, mi volt a tét. Másfelől viszont soha nem éreztem hasonlót itt New Yorkban. Különlegesnek éreztem magam a közönség miatt. Kellemesen megleptek. Nem tudhattam, nem számítottam semmire, de ennyi támogatásra, energiára és szeretetre mindig emlékezni fogok.”
Ezért sírtam el magam a térfélcserénél. Túlságosan erős volt az érzelem, az energia. Legalább annyira erős, mintha megnyertem volna a 21. Grand Slamet. Őszintén mondom, hogy így éreztem magam, nagyon különleges volt.
Djokovic elismerte, hogy az új generáció ott van a nyakukban. „De azért az öregebbek még kitartanak” – tette hozzá. „Még mindig próbáljuk a legtöbb figyelmet a teniszre irányítani. Persze a saját nevemben beszélek, igyekszem folytatni, Grand Slameket nyerni, a hazámért teniszezni. Ezek motiválnak leginkább. De az új generáció, ahogyan hívjátok őket, igazából nem újak, máris a jelenben vannak, letettek valamit az asztalra.”
Persze, hogy előzni fognak. Úgy vélem, a tenisz jó kezekben van, mert mindannyian nagyszerű srácok, nagyon-nagyon magas színvonalú tenisszel.
„Nyilvánvalóan a fejlődés a célunk, mert a stagnálás ebben a kontextusban visszaesést jelent. Edzés nélkül nincsenek eredmények. Minél több idő telik el, nekünk, idősebb játékosoknak már kétszer olyan nehéz a csúcson maradni a fiatalabbakhoz képest és major-címekért küzdeni. Tisztában vagyok ezzel, de nem aggódom, ez az élet természetes ciklusa. Másfelől viszont nem érzem azt, hogy öreg lennék, vagy hogy a testem elhasználódott volna.”

Medvedev állt Djokovic és az álmai közé - összefoglaló a US Open döntőjéről

Djokovic ugyanakkor arra is utalt, az életében már nem biztos, hogy a tenisz az elsődleges. „Természetesen én már egy egészen más életszakaszban járok, férj vagyok és apa, más prioritásaim vannak, ha az élet egészére pillantunk. Több időt szeretnék tölteni a gyerekeimmel, ezt megígértem magamnak. Az, hogy nem vagyok mellettük, nagyon is fáj” – mondta a világelső, aki ezen a ponton annyira elérzékenyült, hogy nem tudta folytatni a sajtótájékoztatót.
Medvedev a maga részéről közel tökéletes meccset hozott le, voltak ugyan pillanatok, amikor lehetőséget adott Djokovicnak a visszazárkózásra, de erős volt fejben, amikor nagy szükség volt rá. Nem maradt adós a medvedeves pillanatokkal sem, miután kiszerválta a mérkőzést, a földre vetette magát, és elvetődött akár egy döglött hal. Mint kiderült – és erre a pálya széli interjúban is utalt – az egyik focis játék gólörömét utánozta – L2 és bal gomb.
Beszéltem srácokkal az öltözőben, halál laza srácokkal. Akik FIFA-znak is. Ők mondták, hogy ez legendás. Mindenki, aki játszik ezzel, legendásnak tartja. Így akartam megcsinálni, ami kemény pályán mondjuk nem egyszerű, egy picikét fájt is, de örülök, hogy sikerült számomra is legendássá tenni.
Az orosz azért mindenkit megnyugtatott, hogy alaposan meg fogják ünnepelni a győzelmet. „Mostanság nem jön igazából semmi, szóval tudom, hogyan kell ünnepelni. Ami azt illeti: az oroszok tudják, hogyan kell ünnepelni. Abban azért bízom, hogy nem kerülök be a hírekbe. Vagy ha igen, akkor az jó értelemben lesz. De az biztos, hogy a következő napokban ünnepelni fogok” – mondta Medvedev, aki a pályán elárulta, most van a házassági évfordulójuk a feleségével, és ha nem nyeri meg a US Opent, bajban lett volna az ajándékkal.

Kiszerválta a győzelmet, majd elvágódott, mint egy döglött hal: ez Medvedev

A találkozó vége felé egyébként fizikálisan problémái voltak, így gyors lezárásra törekedett. „5:3-nál görcsölni kezdtem, szerintem az egy játékkal korábban kihagyott meccslabdák miatt. 5:3-tól elmentek a lábaim. 5:4-nél szinte már sétálni sem tudtam. Ha megnézitek a felvételeket, csak húztam magam után a lábam, amikor a törülközőért sétáltam. Próbáltam nem kimutatni, mert az nem jó, ha Novak megérzi.”
„40-15-nél volt két meccslabdám. Rá akartam menni az ászra, de jött egy hatalmas kettős hiba, a második már a háló közepébe ment. Rendben, még egyszer. Csak jöjjön be az első szerva. Sikerült, és most boldog vagyok. Sosem tudjuk meg, mi történt volna 5:5-nél, őrületbe csapott volna-e át. Nem történt meg, így hát nincs miről beszélni. Tudtam, hogy magamra kell koncentrálnom, hogy mi kell a győzelemhez. Nem ellenem voltak, érte szurkoltak. Látni akarták, hogy megcsinálja a naptári Grand Slamet.”
Egyértelmű, hogy ezért ütöttem a kettős hibákat. Így még édesebb, hogy sikerült beütnöm egy első szervát a harmadik mérkőzéslabdánál.

https://i.eurosport.com/2021/08/30/3209630.jpg

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
ATP Moscow
Medvedev pihen egy kicsit, kihagyja a hazai tornát
16/10/2021 17:56
BNP Paribas Open
Medvedev nem megy a falnak meglepő Indian Wells-i veresége miatt
14/10/2021 12:25