A tavalyi győztes szerint az embertelen nyomás gyűrte maga alá Djokovicot a döntőben

Németh Dániel

Publikálva 13/09/2021 - 16:47 GMT+2

Dominic Thiem az Eurosportnak elmondta: a világelsőn látni lehetett, mi mindennel kellett megbirkóznia.

Novak Djokovic - AFP/Kena Bentancur

Fotó: AFP

Az Eurosport szakértői egyetértettek abban, hogy Novak Djokovic nem tudta feldolgozni a rá nehezedő nyomást, Daniil Medvedev pedig tökéletesen felkészült a döntőre, és ezúttal elhitte: megnyerheti a mérkőzést.


Boris Becker 2014 és 2016 között edzőként dolgozott Djokovic mellett, így a szakértők közül ő ismeri legjobban a játékát, és hogy mi játszódott le a világelső fejében. „Novak Djokovicnak ez a mérkőzés túl soknak bizonyult. Nem volt képes kontrollálni az érzelmeit. Történelmet akart írni. Ő akart lenni minden idők legsikeresebb Grand Slam-játékosa. Azt akarta, hogy ne csak egyike legyen a legjobbaknak, ő akart lenni A legnagyobb. A mai győzelemmel ezt alátámasztotta volna.”
A hatszoros GS-bajnok szerint a két hetet figyelembe véve Medvedev játéka volt a legjobb, nem véletlenül nyerte meg úgy a tornát, hogy csak egy szettet veszített. „Meggyőződésem, hogy Daniil is több Grand Slamet fog még nyerni. Számomra ő áll leginkább készen a fiatalok közül. Tudja, hogyan kell nyerni, hogyan kell felkészülni a nagy meccsekre. Őt meg kell verni, mert nem válik hektikussá vagy idegessé a játéka. Egy lépéssel Tsitsipas vagy Zverev előtt jár ezen a téren.”
Tavaly Dominic Thiem vetett véget Medvedev menetelésének, majd a feszült döntőben sikerült megnyernie a tornát is. Az osztrák a csuklósérülése miatt ezúttal csak a távolból figyelhette az eseményeket, de időnként szakértői minőségben az Eurosport képernyőin feltűnt. Thiem úgy látta, Djokovicot az orosz remek tenisze mellett az elviselhetetlen tét állította meg, a döntőben ugyanis minden nagyobb súllyal rakódott rá.
picture

Dominic Thiem

Fotó: Imago

„Medvedev nem foglalkozott ezzel” – utalt az osztrák a meccs körüli felhajtásra és a hatalmas tétre. „Szenzációsan játszott az elejétől fogva, nem csinált butaságokat, és jobbra-balra küldte a nyerőket. Továbbá remekül szervált a világ legjobb fogadójátékosa ellen. Teljesen megérdemelte a győzelmet. Az első szett korai brékjével rögtön nála volt a momentum, utána pedig tartósan magas színvonalon játszott.”
„Djokovicon ugyanakkor látszódott a feszültség, maga alatt volt, különösen az utolsó ütésváltásoknál, amikor már el is sírta magát. Láthattuk, hogy mi zajlott le benne, mivel kellett együtt élnie az elmúlt hetekben és hónapokban. Ez egyszerűen embertelen. Nem ismerem őt annyira, de úgy gondolom, hogy jó szíve van, megérdemelte az egész közönség szeretetét. A sportolói eredményeiről pedig nem is kell külön beszélnünk.”
„Most kiderült, hogy ő is ember, talán először láttam sírni a teniszpályán” – mondta Mischa Zverev. „Nem számít, hogy nyer vagy veszít, ő általában egy acélember. Annyira koncentrált, hogy az már-már gépies, de ma megláttuk, hogy ő is ember. A meccset nem nyerte meg, viszont a közönség szívét sikerült, az biztos” – magyarázta a korábbi GS-negyeddöntős, aki Medvedev taktikáját is kiemelte értékelésében.
Próbálta a fonákjával lelassítani a játékot, aztán a tenyeresével lecsapott, akár egy skorpió. Nagyszerű taktikája volt, amit tökéletesen megvalósított. Nagyon koncentrált és elszánt volt, Novak sem tudta, mitévő legyen.
picture

Djokovic elsírta magát, akkora támogatást kapott a közönségtől

Alex Corretja inkább Medvedev teljesítményét emelte ki. „Ma abban a tudatban lépett pályára, hogy megcsinálhatja. Az első, Rafa elleni döntőjére úgy állt ki, hogy majd kiderül, mi történik, idén, Novak ellen pedig nem hitt abban, hogy árthat a játékának. Ma viszont úgy ment ki, hogy ez az ő napja lesz, és ezért tudott nyerni. Daniil nagyon koncentrált és precíz volt. Egy Novakhoz hasonló játékos ellen nem veszítheted el a szervákat, és ez sokat jelent.”
Pontos volt, tökéletes helyre tette a labdákat. Ez volt az egyik kulcs. Az első játékban Novak elveszítette a szerváját, ami teljesen váratlanul jött, és onnantól kezdve minden megváltozott.
Medvedev is értékelte az Eurosport stábjának a győzelmét. „Nehéz ezt feldolgozni. Még mindig görcsölök egy kicsit az idegességtől, a meccs utolsó játékában is problémát jelentett. Ha nem hozom ezt a játékot, akkor nagy bajban lettem volna. Nagyon boldog vagyok, mert már két döntőt elveszítettem ellenük, és amikor újra Novak jött szembe, bizonyos tekintetben megijedtem, tartottam attól, hogy ha ma is megsemmisít, az letöri az önbizalmamat.”
„Novakban az a vicces, hogy sok játékos ellen szükség van egy konkrét tervre, ellene viszont legalább 15 kell, mert minden egyes alkalommal, amikor vele játszottam, mindegy, hogy nyertem vagy veszítettem, más volt a meccs. Ideges volt, én is ideges voltam. Ilyen a tenisz. Játszhatott volna jobban, én is lehettem volna jobb. De a szervám nagyon jól működött, aminek nagyon örülök” – mondta az orosz teniszező.
Imádom, amikor nem ünnepeljük túl a győzelmeinket – mi ezt az orosz stílusként emlegetjük. Próbálok kevés érzelmet mutatni, ez segít nekem. Ha többet mutatnék, abban azért elég sok rossz is lenne.

US Open Porsche 2021

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés