Teniszkarrierje során Naomi Osaka már eddig is számtalan helyen és módon nyilvánult meg fontos társadalmi és egyenjogúsági kérdésekben. A háromszoros Grand Slam-győztes japán elhivatottságát ismerve nem meglepő, némileg azonban mégis váratlan hír mutatja a misszió folytatását, az amerikai profi női labdarúgó bajnokságban szereplő North Carolina Courage nevű klub ugyanis bejelentette, Osaka tulajdonrészt vásárolt a klubban.


Nem csak a közeli dátum miatt emlékezetes sokak számára, ahogy a US Openen versenyző Naomi Osaka minden egyes new yorki mérkőzése előtt egyedi maszkban sétált fel a pályára. A kampány során a későbbi győztes japán a saját arcát eltakaró maszkok által adózott olyan amerikaiak előtt, akik rassziszta vagy annak vélt támadások áldozatául estek. Egy pár héttel korábbi, szintén New York-i történés azonban talán még ennél is nagyobbat szólt. Osaka ugyanis nem volt hajlandó kiállni az ezúttal New Yorkba menekített cincinatti torna elődöntőjére, így tiltakozva az USA-ban egyre-másra napvilágot látó rasszista megnyilvánulások ellen. A magánakciónak induló kezdeményezés végül annyi követőre talált a WTA és az ATP mezőnyében, hogy a szervezők szünnapot rendeltek el arra a napra. Osaka másnap kiállt az elődöntőre, amit megnyert, majd a döntőtől végül sérülés miatt visszalépett.

063_1272145025.jpg

Fotó: Eurosport

Australian Open
Befut az ausztrál expressz, vagy az amerikai gyorsvonat lesz a nyerő az AusOpen női döntőjében?
23 PERCE
A japán teniszező testközelből tapasztalhatta meg, milyen amikor egy társadalmi kérdés a sporteredményre is kihatással van, hiszen 2018-ban ő állt a háló másik oldalán, amikor Serena Williams sokáig emlékezetes módon összeveszett Carlos Bernardes székbíróval a US Open döntőjében. Talán a 24. Grand Slam győzelmét továbbra is üldöző Williams is motiválhatta abban, hogy élesen álljon bele az őt érintő témákba, ezzel pedig véleményformáló legyen. Azóta sokszor és sok helyen megnyilvánult már társadalmi kérdésekben, a női futballban való megjelenése pedig az egyenjogúsági témát helyezi most előtérbe. A hivatalos közlemény szerint egyébként Osaka amellett, hogy társtulajdonosa lett az észak-karolinai csapatnak, a jövőben stratégiai tanácsadóként is részt kíván vállalni a klub életében. A karrierje során első alkalommal sportba fektető japán sztár szerint több jó oka is volt arra, hogy ezt az üzletet nyélbe üsse:
Voltak olyan nők az életemben, akik rengeteg pénzt és energiát fektettek abba, hogy én ma az legyek, aki vagyok. Nélkülük nem itt tartanék.
Nagyon tetszik az a szemlélet, amivel a vezetők irányítják a klubot, hiszen teljes összhangban állnak a számomra kiemelten fontos értékekkel: a női sport népszerűsítése minden szinten, valamint jó példa szolgáltatása a társadalom számára.”
A jelenleg még Adelaide-ben készülő, de székhelyét hamarosan Melbourne-be áttevő Osaka egyébként egy meglehetősen fiatal, ám annál sikeresebb klubba szállt be. A North Carolina Courage csapatát ugyanis, jelenlegi bázisán, 2017-ben alapították, ekkor került ugyanis Cary-be a franchise tulajdonjoga. Fennállásának rövid ideje alatt azonban már kétszer is megnyerte a ligát, emellett pedig további három kupagyőzelem is gazdagítja a csapat eredménysorát. Ez a rövid távon is látható sportszakmai sikereket hozó projekt, valamint a hirdetett és vállalt küldetés minden bizonnyal döntő tényezőnek számított a japán számára. Az Ausztrál Open 2019-es győztesét egyébként maga az amerikai női profiliga kereste meg a befektetés lehetőségével, a felvázolt opciók közül pedig ő maga választotta ki az észak-karolinaiakat. Döntésében minden bizonnyal közrejátszhatott az is, hogy a klub már a nevében is a céltudatosságot és az elhivatott, kitartó küzdelmet hirdeti.
A részvényvásárlás pénzügyi adatait nélkülöző közleményben egyébként Osaka érezhető örömmel és izgalommal nyilatkozott új szerepéről, amelynek betöltése során nem csak távolról kívánja szemlélni a csapat sorsát.
„Remek terveink vannak arra vonatkozóan, hogy igazán egyedi és menő dolgokat érjünk el együtt. Stratégiai tanácsadóként leginkább a brand fejlesztésében, a női sport népszerűsítésében, a jövő nemzedékének megszólításában és társadalmi kérdések napirenden tartásában szeretnék aktív szerepet vállalni.”

000_8ZR4ND.jpg

Fotó: Eurosport

A főállásban továbbra is teniszező Naomi Osaka gőzerővel készül a február 8-án rajtoló Ausztrál Openre, amelynek a női torna egyik komoly esélyeseként, aktuális US Open bajnokként, és korábbi melbourne-i győztesként vág neki. A japán sztárnak bőven marad ideje arra, hogy a Grand Slamet követően a futballcsapatával is foglalkozzon, az NWSL küzdelmei ugyanis előreláthatólag csak május közepén rajtolnak. 
részben via Ubitennis
Australian Open
Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice
2 ÓRÁJA
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
4 ÓRÁJA