Alexander Zverev néhány napja még közleményben kért elnézést, amiért részt vett az Adria Tour elnevezésű versenyen, amelyen több játékos is pozitív koronavírus-tesztet produkált. A német teniszező elismerte, hogy ezzel veszélybe sodortak embereket, egyúttal megfogadta, hogy 14 napra karanténba vonul. Ha ez utóbbi megtörtént, a karantén sokkal nagyobb buli, mint azt eddig gondoltuk...


A világranglista 7. helyén szereplő teniszezőt ugyanis vasárnap egy dél-franciaországi szórakozóhelyen videózták le, a felvételek ráadásul bekerültek Philipp Plein divattervező instasztorijába is. A felvételt azóta az eredeti helyről törölték, de ahogyan mondani szokták, az internet nem felejt, többek között a New York Times újságírója, Ben Rothenberg is megosztotta azt a Twitteren. Ezen egyértelműen látható, hogy Zverev egy nagyobb társaság tagjaként bulizott az Anjuna Plage Private Club nevű helyen.
Sascha Zverev six days ago after Adria Tour coronavirus cluster: “I deeply apologize to anyone that I have put at risk...I will proceed to follow self-isolating guidelines...stay safe 🙏.”Sascha Zverev four hours ago: pic.twitter.com/vqBXvYdxkv— Ben Rothenberg (@BenRothenberg)
Tokyo 2020 men
Djokovic már a negyeddöntőben - videó
44 PERCE
pic.twitter.com/egVyfJAS6H— Alexander Zverev (@AlexZverev)
Pontosan egy héttel korábban derült ki, hogy az Adria Tour bemutatóverseny több résztvevője elkapta a koronavírust. Zverev tesztje negatív lett, ettől függetlenül közleményben jelezte, karanténba vonul. "Mélységesen sajnálom, ha bárki egészségét kockáztattam azzal, hogy elindultam az Adria Touron. Az orvosok tanácsára követem az önkéntes karantén irányelveket" - írta a német játékos. Ezek után Zverevre nézve kínos, a tenisz újraindulásának pedig egyenesen káros fejlemény, hogy a fiatal játékost egy szórakozóhelyen videózták le.

Itthon is volt példa sajátos karanténra


Bizonyára még sokan emlékeznek rá, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs a magyar állam segítségével, diplomataútlevéllel térhetett vissza Magyarországra, majd ezt követően a 14 napos kötelező karanténidőszakot figyelmen kívül hagyva kávézott az újranyitást megkezdő Budapesten. Az RTL kérdésére az ORFK olyan választ adott, amely arra utalt: a játékos a diplomatákra vonatkozó mentesség miatt tehette ezt meg, arra viszont azóta sem érkezett érdemi válasz, miféle diplomáciai feladatot lát el a futballista.
Az ügy sok kérdést felvet, és abban talán világnézettől függetlenül egyet lehet érteni, hogy a körülményeket figyelembe véve szerencsésebb lett volna elkerülni a nyilvánosságot, pláne a miniszterelnök Facebook-oldalát.
Novak Djokovic kezét eddig fogta a Jóisten, de most úgy fest, elengedte | Eurosport
Először is szögezzük le, Novak Djokovicék az Adria Tour első két állomásán, Belgrádban és Zadarban semmiféle törvényt nem sértettek meg. Betartották az adott ország járványügyi előírásait, és ha Novak Djokovic nem Novak Djokovic lenne, akkor legfeljebb a hatóságoknak lehetne felróni, hogy miként játszhatott az a Grigor Dimitrov a Touron, aki egyenest az Egyesült Államokból repült Belgrádba, és egy napot sem töltött karanténban.
Némi párhuzamot felfedezhetünk Dzsudzsák és a német teniszező esete között. Törvényt a jelek szerint egyikük sem sértett meg azzal, hogy a 14 napos karanténidőszaknál hamarabb mutatkozott nyilvánosság előtt, de már csak PR-szempontból is jobban jártak volna, ha mégis elzárkóznak a külvilágtól a szóban forgó periódusban. Ez Zverev esetében sokszorosan igaz, hiszen a német teniszező önként ajánlotta fel, hogy az orvosok tanácsára karanténba vonul és rendszeresen tesztelteti magát.

Az egész sportágra hatással lehet 


Novak Djokovic sok kritikát kapott az Adria Touron történtek miatt, ezek nagy részét jogosan, hiszen annak ellenére sem vállalta a felelősséget, hogy a nevét adta a versenyhez. (Ellenben a hozzá közel állók előszeretettel nevesítettek bűnbakokat.) A felelősség, ha nem is egyenlő mértékben, de a játékosokat is terhelte, hiszen Djokovic egyikük homlokához sem nyomott pisztolyt, hogy félmeztelenül focizzanak, kosarazzanak, vagy épp ölelkezzenek a meccsek után. Ezért is volt lényeges, hogyan viselik az Adria Tour következményeit az érintettek.
Novak Djokovic: Az ego legyőzte a profizmust | Eurosport
Meglehetősen érzékeny témává vált Novak Djokovic a koronavírus-járvány kitörése óta. A karantén idején is vitatható gondolatokkal hívta föl magára a figyelmet, az Adria Tour pedig még inkább ellentmondásossá tette a világelső személyét. Vélemény. Ami az Adria Tourt illeti, elegendő felvételt láthattunk a tornáról ahhoz, hogy tisztességgel véleményt alkothassunk róla.
A balkáni bemutatóverseny alapjaiban kérdőjelezheti meg a már bejelentett tornák megvalósíthatóságát, még úgy is, hogy a hivatalos eseményeken lényegesen szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni. Azzal pedig, hogy a pár napja nyilvánosan bocsánatot kérő Zverev láthatóan szórakozással múlatta a bejelentett karanténidőszakot, azok a szkeptikusok kaptak további muníciót, akik azt állítják: a játékosok jelentős részében egyszerűen nem lehet megbízni, hogy betartják a szigorú előírásokat, emiatt nem lehet biztonságos teniszversenyt rendezni.

Kyrgios ismét reagált


2020-ra odáig jutottunk, hogy Nick Kyrgios képviseli a józan hangot. Az ausztrál teniszező nem finomkodott a jelzőkkel, előbb ostobának nevezte az Adria Touron részt vevő játékosokat, a Zverev-videóra pedig egy videóüzenetben reagált. (Az mondjuk a felelősségteljes viselkedést számon kérő szöveget valamelyest árnyalja, hogy a videót vezetés közben rögzítette.) Kyrgios szerint Zverev önző volt, pedig nem lett volna nagy áldozat az Adria Tourt követően betartani a 14 napos önkéntes karantént.
Here’s the @NickKyrgios response so many of y’all were clamoring for. I think he delivered.But to me the silence of the other 100+ ATP players is far louder and more telling. pic.twitter.com/guj2JjRZuS— Ben Rothenberg (@BenRothenberg)
"Ébredés után azt látom, hogy világszerte vitatható dolgok zajlanak. Egy dolog azonban különösen feltűnő volt, méghozzá az, amit Zverevtől láthattunk. Mennyire önző vagy már, ember?"
- kérdezte
Kyrgios.
"Ha nyilvánosságra hoztad a menedzsmenteddel megíratott kibaszott tweetet, amiben azt mondtad, 14 napra karanténba vonulsz és elnézést kérsz a kibaszott közvéleménytől, amiért veszélybe sodortad az emberek egészségét, legalább annyi eszed lehetne, hogy otthon maradsz 14 napra. Istenem. Vidd magaddal a barátnődet 14 napra. Jézusom, ember. Ez felbosszant. Az egész teniszvilág bosszant."

Zverev_Kyrgios_HUN.jpg

Fotó: Eurosport

Nem Zverev volt az egyetlen teniszező, aki ott volt a buliban, Lucas Pouille-t is megörökítették, azonban nagy különbség, hogy a francia teniszező nem vett részt az Adria Touron, az Ultimate Tennis Showdownt pedig könyöksérülése miatt idő előtt befejezte. Egyelőre Zverev nem reagált a videóban látottakra, és érdekes lesz látni, hogy a PR-csapata hogyan próbálja menteni a károkat. Úgy sejtjük, hogy egy újabb bocsánatkérő közlemény ezúttal nem lesz elegendő. 
Tokyo 2020
Djokovic már a negyeddöntőben
EGY ÓRÁJA
Tokyo 2020
Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát
3 ÓRÁJA