Hiába vált Stefanos Tsitsipas teljesítménye kiegyensúlyozottabbá az utóbbi időben, még mindig nem elégedett, és állandóan a továbblépés lehetőségeit keresi. Tartja, hogy ehhez elsősorban a munkán keresztül vezet az út, ha tartósan szeretné felvenni a versenyt a legjobb játékosokkal. A top 10-es teniszezővel az egyik görög magazin készített interjút, amit a 

Tennis Majors 

angol nyelven is közölt.


Stefanos Tsitsipas a Roland Garrost követően az Ausztrál Openen is elődöntőt játszhatott, ezzel pályafutása során először sikerült két egymást követő Grand Slamen négy közé kerülnie. A görög teniszezőnek nagy szüksége volt erre a lökésre, mert a tavalyi Garrosig a 2019-es melbourne-i menetelését leszámítva nem sok sikerélménye volt a négy legnagyobb versenyen, kellemetlen vereségekből már annál több jutott ki neki. A sikerekkel együtt az étvágya is megjött Tsitsipasnak, aki nem szeretne leragadni ezen a szinten.

Nagyapai öröksége miatt is fontos az Ausztrál Open


Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Italy - Tenisz – Olimpiai főhírek
9 ÓRÁJA
"Természetesen szép dolog, hogy elődöntőbe jutottam az Ausztrál Openen, értékes dologról van szó, de őszintén szólva én ennél többre vágyom. Ez az elődöntő nem váltott ki bennem olyan érzelmeket, mint az előzőek, miközben az eredmény így is kiváló. Egyre közelebb kerülök a célomhoz. Örülök, hogy sikerült két egymást követő Grand Slamen elődöntőbe jutnom, ez a világranglista-pontokat illetően is nagy segítség, amelynek számos előnye van" - fogalmazott a görög. Mostani vereségét - talán épp a céljai emiatt - nehezebben dolgozta fel a korábbiaknál.
"Még mindig bosszant egy picit, hogy őszinte legyek. Nem felejtettem el, időnként egyszer csak bevillan az agyam mélyéről. Az a fontos, hogy továbblépjek a helyzeten, és úgy tekintsek erre, mint karrierem egyik fontos fejezetére, miközben próbálok napról napra nagyobb dolgokat elérni. Kitűztem már a nagy célt, tudom, hogy lesz lehetőségem javítani a következő alkalommal. Ehhez annyit kell tennem, hogy minden nap pályán legyek, készüljek, megtaláljam a fejlődés lehetőségeit, és egyenlőbb esélyekkel játszak ezekkel az ellenfelekkel."

Sergei Salnikov egy 2016-os orosz bélyegen.

Fotó: Eurosport

Medvedev elleni vereségét követően Tsitsipas rendkívül önkritikusan azt mondta, még nem áll készen a Grand Slam-győzelemre. Ezt a megállapítását az interjúban is megerősítette, szerinte rengeteget kell dolgoznia annak érdekében, hogy elrejtse azokat a gyengeségeket, amiket Medvedev az elődöntőben kihozott a teniszéből. A fejlődést azért is fontosnak tartja, mert arra számít, hogy a jövőben sokszor játszanak még az orosszal, és csak akkor tudja felvenni a versenyt vele, amennyiben szintet lép a következő években.
Egy családi kötődés miatt Ausztrália különösen sokat jelent a számára. "Rengeteget jelentene, ha megnyerném az Australian Opent, főleg azért, mert a nagyapám 1956-ban Melbourne-ben lett olimpiai érmes (Sergei Salnikov, szovjet válogatott labdarúgó), abban a stadionban, amely mintegy 50 méterre van a Melbourne Parktól. Sajnos arra már nem volt lehetőségem, hogy találkozzak vele, mert fiatalon elhunyt. De azt kívánom, bárcsak beszélhettünk volna. Minden ottani meccset neki ajánlok, extra motivációt jelent, hogy jól teljesítsek Melbourne-ben."

Nem csak Stefanos teniszezik a családban


Egy dolog biztos: a szülei nélkül Stefanos nem jutott volna erre a szintre. Ők mind a mai napig sokat segítenek neki, és ha csak tehetik, ott vannak mellette a versenyeken is. Időnként persze akadnak súrlódások is a sokszoros kötelékből kifolyólag. "Néha úgy érzem, egyedül akarok lenni, elszigetelve a többiektől, nem állandóan mellettük lenni. Tudom, hogy szeretnek, a támogatásuk csodálatos. Sokra tartom, hogy ennyire szoros a kötelék közöttünk, illetve, hogy ilyen fontosak az életemben. Egy idő után ez is unalmassá tud válni."
"Arról van szó, hogy ha kialakulnak bizonyos szokások, ugyanazt a rutint követjük és ugyanazokra az emberekre hallgatunk, az bizony monoton tud lenni. Szóval szükségünk van a változásokra, a spontaneitásra."
A családban nem Stefanos az egyetlen, aki komolyabb szinten teniszezik, sőt, valamennyi testvére játszik. Közülük Petros már az ATP Touron is bemutatkozott, a marseille-i versenyen 6:0, 6:2-re kikapott Alejandro Davidovich Fokinától, a párosok között pedig már meccset is nyert bátyja oldalán. Pavlos lehet a következő a sorban, aki jelenleg az U16-os versenyeket járja, a 13 éves Elisavet esetében pedig még korai lenne megmondani, mire viheti. Stefanosnak mindenesetre az a célja, hogy az olimpiákon együtt indulhasson párosban a testvéreivel.

Stefanos és Petros Tsitsipas Rotterdamban.

Fotó: Eurosport

"Beszéltem velük, és azt tanácsoltam nekik, hogy a saját útjukat járják. Mindenkinek megvan a sajátja, a külön módszere. Néhány eredményemnek persze hatása lesz arra, hogyan kezelik majd őket az emberek, de én arra bíztatom őket, hogy ne foglalkozzanak azzal, mit csinálok a touron, inkább a saját útjukat járják, és mindenkinek megadatik az esélye, hogy az egész világnak megmutassuk, ez a családunk ügye. A fejlődésük örömmel tölt el. Szeretnék közel lenni hozzájuk, hogy elérjék a bennük lévő potenciált, ott legyek mellettük az eredményeiknél."

Szeretne példakép lenni hazájában


Görögország finoman szólva sem számít nagyhatalomnak teniszben, ezért is nagy dolog, hogy jelenleg a férfiaknál és a nőknél is van a világelithez tartozó játékosa. Tsitsipas kis túlzással minden eredményével történelmet ír hazájában, hiszen őt megelőzően még csak top 100-as teniszezője sem volt Görögországnak. Mindez természetesen felelősséggel jár, amelynek jelentőségével nagyon is tisztában van, mivel egy csapásra ő lett a tenisz arca az országban, aki sokat tehet a sport népszerűsítéséért.
"Ott volt Konstantinos Economidis, neki szurkoltam is fiatalon, de sosem volt top 100-as, top 50-es játékosunk, aki jó eredményeket szállított volna Grand Slameken, ezzel promotálva a sportágat az országban. Marcos Baghdatist követtem és imádtam. Ő volt a kedvencem, persze csak Federer után, akit a példaképemnek tekintettem, olyan akartam lenni, mint ő. Szerettem volna bebizonyítani, hogy Görögországban is tudunk teniszezni. Az évek során sikerült jó eredményeket elérnem, és emelni a tenisz színvonalán az országban."

Túl kevés az őszinteség a sportban


Tsitsipast sosem zavarta a tenisszel járó nyilvánosság, mint ahogyan a közösségi médiában tapasztalt kritikák sem. Szerinte az emberek általánosságában támogatják és tisztelik őt az elért eredményeiért, és jó érzésekkel tölti el ez az elismertség. Ugyanakkor a negatív kritikákkal sincs baja, mint mondja, sohasem foglalkozott azzal, mennyire népszerű, amit épp mond vagy csinál. Szerinte az emberek elsősorban őszinteségre vágynak a sportolóktól is, épp emiatt csak olyan dolgokat hajlandó csinálni, amik hitelesen képviselik őt.

160215850_231303228779098_3280533441024441714_n.jpg

Fotó: Eurosport

"Úgy gondolom, hogy a diplomatikusság már nevetséges szintre emelkedett. Számomra nem túl vonzó a képmutatás, csak hogy jobbnak tűnjek mások szemében. Ki fogom mondani azt, amivel kapcsolatban erős érzéseim vannak, a gondolataim kiszűrése nélkül fogom ezt megtenni. Nemrég erre sor is került a Twitteren, amit egyáltalán nem bántam meg. Hiszem, hogy a vélemények, ötletek kinyilvánítása mindig a legjobb megoldás, még akkor is, ha ez esetleg bonyolíthatja a dolgokat, és konfliktusokat eredményezhet."
"Egyáltalán nem foglalkozom ezzel. Korábban is mondtam, néhány ember reakcióját nevetségesnek tartom, mert a szándékaim helyesek, és nem próbálok összeugrasztani senkit. Számomra fontos a hitelesség. Az elmúlt években sok sportoló már-már botrányos szintre emelte a diplomatikusságot, ami kezd unalmassá válni. Ugyanazok a válaszok, ugyanazok a címlapok. Fontos, hogy ez a terület is érdekes maradjon, szükség van az igazság pillanataira."
via Tennis Majors
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Argentina - Germany - Tenisz – Olimpiai főhírek
9 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Novak Djokovic sima sikerrel kezdte az olimpiát
11 ÓRÁJA