SID

Tsitsipas édesapja szerint fia legnagyobb álma, hogy wimbledoni bajnok legyen

Tsitsipas édesapja szerint fia legnagyobb álma, hogy wimbledoni bajnok legyen
By Eurosport

The 03/12/2018 at 13:43Updated The 03/12/2018 at 13:50

A fiatal görög az idén komoly lépéseket tett a célja teljesítése felé.

Stefanos Tsitsipas óriási szezont tudhat maga mögött. Stockholmban megszerezte első ATP-szintű tornagyőzelmét, majd veretlenül megnyerte a milánói NextGen-világbajnokságot, a fináléban Alex De Minaurt legyőzve.

A világranglistán a 15. helyen zárt úgy, hogy a szezont még 91.-ként kezdte. A maga húsz évével jelenleg ő a legfiatalabb a rangsor első 25 helyezettje között.

Noha nyert két tornát, a tetőpont mégis inkább a Toronto Masters lehetett a számára. Itt ugyanis egymás után legyőzött négy top 10-es játékost Dominic Thiemet, Novak Djokovicot, Alexander Zverevet és Kevin Andersont. Bejutott a fináléba, ahol végül aztán kikapott Rafael Nadaltól. Ezt megelőzően Wimbledonban a negyedik körig jutott; John Isner verte őt a legjobb nyolcba jutásért.

Stefanos Tsitsipas à Toronto

Elsősorban küzdeni tudásával, csodás egykezes fonákjával, valamint a dive-olós röptéivel hívta föl magára a rajongók figyelmét.

Háromévesen kezdett teniszezni a szüleivel, akik egy görögországi nyaralóhelyen dolgoztak. Édesanyja, Julia Salnikova a '80-as években, a szovjet érában maga is játszott, azóta edzőként tevékenykedik. Testvérei, Elisavet, Petros és Pavlos szintén versenyszerűen teniszeznek. Nagyapja, Sergei Salnikov az 1956-os melbourne-i olimpián labdarúgóként szerzett aranyérmet, később pedig a Szpartak Moszkva edzője is volt.

Édesapja, Apostolos elmondta, hogy fia bőven túlteljesítette az év elején kitűzött célokat. De hozzátette azt is, hogy a legnagyobb álom, hogy Stefanos egyéni wimbledoni bajnok legyen. Juniorként párosban győzni tudott, egyesben pedig elődöntőzött, ahol egy másik NextGen-sztártól, Denis Shapovalovtól kapott ki.

Stefanos Tsitsipas

"A cél az volt, hogy bejöjjön a top 50-be, ehhez képest bejött a top 15-be." - mondta az édesapja. "A további tervek között nyilván az szerepel, hogy Grand Slameket nyerjen, hisz ez minden játékos álma. A legeslegfontosabb cél pedig az, hogy wimbledoni bajnok legyen. Fekszik neki az a verseny, meg fogja tudni csinálni."

Stefanos a fölkészülési időszakban majd Roger Federerrel fog edzeni Dubajban. A svájci komoly hatással volt a fiatal görögre még karrierje legelején.