Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Miért lépett vissza ennyi teniszező az olimpiától?

Németh Dániel

Publikálva 25/06/2021 - 13:22 GMT+2

Egyre csak bővül azon sztárjátékosok listája, akik úgy döntöttek, nem indulnak a tokiói olimpián. De mi áll a háttérben?

Rafael Nadal

Fotó: AFP

A legtöbb sportágban az olimpia bír a legnagyobb presztízzsel, a tenisz azonban a kivételek közé tartozik. De nem csak ez áll a visszalépések hátterében.


Egészen mostanáig a férfi top 10-ből három játékos jelentette be, hogy kihagyja a tokiói olimpiát, köztük Rafael Nadallal és Dominic Thiemmel, és az sem számítana nagy meglepetésnek, ha rövidesen Roger Federer is hasonló döntésre jutna. Legutóbb a világranglista-12. Denis Shapovalov lépett vissza, közleményében azt írta: saját és a stábtagok biztonságát szem előtt tartva, a helyi koronavírusos helyzetre való tekintettel hagyja ki az olimpiát.
„Szeretném tudatni veletek, hogy alapos megfontolást követően nem veszek részt idén az olimpián. Sokat jelentene, ha Kanadát képviselhetném, de a mostani helyzet miatt úgy határoztunk a csapatommal, hogy a biztonság szempontjából így lesz a legjobb mindenkinek” – írta közösségi oldalán Shapovalov. Japánban kétségtelenül nem jó a helyzet, hiszen a járvány még mindig gyorsan terjed, ráadásul a lakosságnak igen kis százaléka kapta meg a védőoltást.
Volt, aki egészen más okokra hivatkozva mondott le a tokiói részvételről. Nadal például a salakpályás szezon fáradalmait szeretné kipihenni azzal, hogy pár hetes szünetet tart az ATP Tourtól, Thiem pedig kimondottan a US Open-címvédést szem előtt tartva határozott így. Azóta az osztrák esetében kiderült: amúgy sem lehetne ott Tokióban, hiszen a mallorcai tornán csuklósérülést szenvedett, és még az is kérdéses, felépül-e időben az amerikai kemény pályás versenyekre.
Egy dolog biztos: az olimpiának nem kedvez a tenisz 2021-es versenynaptára, hiszen Wimbledon két héttel a játékok kezdete előtt ér véget, Tokiót követően öt héttel pedig már a US Openre utaznak a teniszezők. „Sok múlik azon, hol tart az adott játékos a pályafutásában. Nyertek már olimpiai érmet korábban? Mennyire fontos ez nekik? El akarnak utazni Ázsiába a nyár közepén? Minden játékosnál egyéni kérdés, mennyire veszi komolyan az olimpiát” – mondta az olimpiai bajnok Lindsey Davenport.
Hivatalosan a tenisz 1988-ban került vissza az olimpiai programba, a verseny azonban sokban különbözik a hagyományos tornáktól. Hivatalosan például nincsenek pénzdíjak, bár akadnak olyan országok – például Magyarország és Oroszország – ahol az érmesek számíthatnak anyagi ellenszolgáltatásra. Legalább ennyire fontos, hogy világranglistás pontok sem járnak az olimpiai szereplésért, bár a Nemzetközi Teniszszövetség nyitott a változtatásra.
picture

Teniszverseny a 2008-as olimpián.

Fotó: Getty Images

Szavak szintjén legalábbis, mert hiába állították ezt évekkel ezelőtt, érdemben azóta sem történt változás a kérdésben, vélhetően a tenisz bonyolult szervezeti felépítése miatt. Az olimpiai tenisz az ITF hatásköréhez tartozik, és csak akkor tudnának pontrendszert bevezetni, ha előtte a férfi és a női szövetséggel (ATP, WTA) sikerülne kiegyezni. „Jelenleg a WTA és az ATP nem oszt pontot az olimpiai kvalifikációs versenyszámokért. Mi mindig nyitottak voltunk a kérdésben” – mondta az ITF.
Jelen esetben az utazás is eltántoríthatja a teniszezőket az olimpiai részvételről, egy hónapon belül ugyanis Európából Ázsiába, majd az Egyesült Államokba kellene utazniuk – mindezt a korábbinál jóval szigorúbb körülmények mellett. Cristian Garín például azért hagyja ki az olimpiát, mert úgy érzi, a sportolók nem kapnák meg a teljes élményt a mostani lezárások mellett, mivel a résztvevők lehetőségeit erősen korlátozzák a japán vírushelyzet miatt.
Legnagyobb számban talán a spanyol teniszezők léptek vissza a tornától, a Marca írása szerint a „naptárbeli problémák és a tokiói út logisztikai nehézségei” állnak a háttérben. Nadal mellett Roberto Bautista Agut, Albert Ramos Vinolas, Feliciano López, Jaume Munar és Carlos Alcaraz egyaránt visszalépett a versenytől, így az országot Pablo Carreno Busta, Alejandro Davidovich Fokina és Pablo Andújar képviselheti egyéniben.
Közben azért sok sztár megerősítette, hogy ha minden jól alakul, ott lesz Tokióban: Novak Djokovic, Naomi Osaka, Daniil Medvedev, Victoria Azarenka, Aryna Sabalenka és Andy Murray egyaránt vállalta a szereplést. „Ez lesz az első olimpiám. Nagyszerű csapatunk van, párosban és vegyes párosban is ott lehetünk” – fogalmazott Medvedev. „Csodálatos élmény lesz, bár a vírus miatt talán nem pont olyan, mint a többi olimpia.”
Forrás: Ubitennis

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés