Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer olimpiai visszalépése több kétséget ébreszt a US Open előtt

Takács Márton

Publikálva 14/07/2021 - 13:43 GMT+2

Roger Federer nem fog játszani a tokiói olimpián, miután a térdsérülése megint akadályozza a teniszben. Döntése újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a 39 éves svájci következő lépése, aki a wimbledoni negyeddöntőben sima vereséget szenvedett. Federer egyelőre nem erősítette meg visszatérésének időpontját.

Vajon mikor láthatjuk újra pályán Federert?

Fotó: AFP

A következő hetek meghatározhatják Federer számára a szezon hátralévő részét.

(James Walker Roberts a brit Eurosport honlapján megjelenő cikkének fordítása)
Roger Federer reményei, hogy valaha is olimpiai aranyérmet nyerjen egyesben, úgy tűnik, véget értek, miután bejelentette, hogy nem indul Tokióban. A 39 éves játékos, aki 2012-ben Londonban egyesben ezüstérmet, 2008-ban pedig Stan Wawrinkával párosban aranyérmet nyert, a térdével kapcsolatos visszaesés miatt visszalépett az olimpiától.
Azt mondja, reméli, hogy még a nyár folyamán visszatérhet a Tourra, de ez a lépés újabb kérdéseket vet fel a jövőjével kapcsolatban, mindössze egy héttel azután, hogy a wimbledoni negyeddöntőben Hubert Hurkacz ellen három sima szettben kikapott.
A vereség után úgy tűnt, hogy Federer eloszlatja a visszavonulással kapcsolatos aggodalmakat, és azt mondta, hogy "a célja az, hogy játsszon", és csak egy kis időre van szüksége, hogy "átcsoportosítsa magát", miközben a következő lépését tervezi. "Mindennel, ami Wimbledon után következik, leültünk volna és megbeszéltük volna."
Már a térdprobléma előtt is megfelelt volna a szezon első felében a terveinek, hogy nem játszik az olimpián. Idén eddig a versenyeken való szereplése nagyrészt szakaszosan történt: 13 hónapos kihagyás után márciusban tért vissza, majd májusig nem játszott újra, aztán a harmadik forduló után visszalépett a Roland Garroson, hogy tartalékoljon a füves pályás szezonra.
picture

Roger Federer Wimbledonban

Fotó: Getty Images

Ha mégis elindult volna az olimpián, az egy gyors fordulatot jelentett volna Wimbledon után, majd egy másik gyors fordulatot az év utolsó Grand Slam-versenye, a US Open előtt New Yorkban. De hat hónappal a visszatérése után Federer számára továbbra is kihívás, hogy képes-e a következő lépést megtenni és még mindig tornákat nyerni. Ez a legutóbbi kudarc nem fog segíteni ezen a téren.
Annak ellenére, hogy némileg meglepő módon kikapott Wimbledonban, Federer azt mondta, hogy elégedett a fejlődésével - és nem nehéz megérteni, hogy miért. Ez volt mindössze az ötödik versenye az elmúlt 18 hónapban, és a negyeddöntőig vezető úton három top 50-es játékost sikerült legyőznie. Az, hogy a 14. kiemelttől szenvedett vereséget, - aki korábban a másodikként rangsorolt Daniil Medvedevet is kiejtette - nem számított nagy meglepetésnek, bár az, ahogyan a harmadik szettben kicsúszott a kezéből a meccs, mindenképpen az volt.
Hubert Hurkacz volt azonban a legmagasabban rangsorolt játékos, akivel Federer játszott a visszatérése óta, és Andy Murray gyakran beszélt arról, hogy gyakrabban kell játszania topjátékosok ellen, hogy valóban felmérje, hol tart a játéka.
picture

Köszönjük, Mr. Wimbledon

Federer ugyanezt érezheti, még akkor is, ha azt mondja, hogy fizikailag jó formában van. "Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy ez feltétlenül a meccsek miatt van, mert a testem összességében jól érzi magát a meccsektől." – mondta Wimbledon után.
Federer korábbi edzője, Heinz Günthardt szerint a 20-szoros Grand Slam-bajnok számára sorsfordító lehet egy topjátékos elleni győzelem.
"Hiányzik az önbizalma, és ez kihat a lábmunkájára." – nyilatkozta Günthardt a Tages-Anzeigernek. "A nagy győzelmeket nem lehet elkerülni. Még nem vert meg senkit, ami bizonyosságot adott neki: ’újra felvehetem a versenyt a legjobbakkal’. Ez a megerősítés még mindig hiányzik neki. Győzelmekre van szüksége olyanok ellen, mint Daniil Medvedev és Alexander Zverev."
Talán az amerikai szezon tökéletesen megfelel Federer igényeinek - már ha visszatérhet. A washingtoni ATP 500-as tornát - amelyen Rafael Nadal is szerepel - két Masters 1000-es verseny követi, mielőtt augusztus 30-án elkezdődik a US Open.
Federer számára rengeteg lehetőség lesz arra, hogy a világ legjobb játékosai ellen versenyezzen, és egy egyhetes tornán háromszettes mérkőzéseket vívjon, nem pedig rögtön a Grand Slam-tornák hosszabb kihívásaival szembesüljön. Ez egy sorsdöntő időszak lehet Federer számára, aki a wimbledoni kiesése után elismerte, hogy javulnia kell.
picture

Federer a Hurkacz elleni wimbledoni meccsén

Fotó: Getty Images

"Nyilvánvaló, hogy még mindig sok olyan dolog hiányzik a játékomból, ami 10, 15, 20 évvel ezelőtt nagyon egyszerű és normális volt számomra. Manapság ezek már nem történnek meg természetesen. Mindig extra erőfeszítéseket kell tennem, hogy mentálisan emlékeztessem magam, hogy ezt vagy azt ne felejtsem el megtenni. Sok ötletem van a pályán, de néha nem tudom azt csinálni, amit szeretnék. Azt hiszem, ez néha egy kicsit trükkös helyzet, jönnek a kemény meccsek nagyszerű játékosok ellen. Mindenképpen jobb játékosnak kell lennem, ha versenyképesebb akarok lenni a legmagasabb szinten. Ezt tudtam, amikor idejöttem. A jobb játékosok emlékeztetnek erre." – vélekedett Federer.
A következő hetek meghatározhatják Federer számára a szezon hátralévő részét. Ha hosszabb kihagyás és további rehabilitáció vár rá, akkor talán elgondolkodik a hosszú távú jövőjén. Ha augusztusban visszatér, és szerez néhány győzelmet, akkor az talán feldobja a hangulatát, és tovább javul.
A wimbledoni szereplése azt sugallta, hogy még mindig képes felvenni a versenyt a legjobb játékosok többségével, és háromszettes mérkőzéseken még nagyobb előnyre tehet szert.
Úgy tűnik azonban, hogy még rengeteg munka vár Federerre ahhoz, hogy újra tornákat nyerjen, és vajon megelégszik-e kevesebbel?

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés