Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic és Medvedev sem nagyon érti, miért a legnagyobb hőségben kell játszaniuk

Németh Dániel

Publikálva 25/07/2021 - 13:35 GMT+2

Mindketten kifogásolták, hogy a brutális meleg ellenére korán kezdődik a teniszprogram.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Novak Djokovic és Daniil Medvedev is arra kérte az olimpiai torna szervezőit, gondolják át a menetrendet, mert Tokióban egészen brutális időjárási körülmények között kell játszaniuk.


A világelső sima győzelemmel kezdte meg a szereplését a 2020-as tokiói olimpián, így aztán nem is kellett sok időt töltenie a pályán, első körös mérkőzését követően mégis kijelentette, okosabb lenne egy kicsivel később kezdeni a programot. „Nem igazán értem, miért nem háromkor kezdik a meccseket” – mondta. „Még mindig lenne hét óránk befejezni a találkozókat, ráadásul valamennyi pályán van világítás.”
Djokovic szerint a nagy melegben és a magas páratartalomban a sportolók folyamatosan dehidratált állapotban vannak. „Úgy érzed, mintha súly lenne a válladon, annyira magas a hőmérséklet és a páratartalom, a levegő pedig teljesen megáll. Ilyenkor nem vagy önmagad, nehezen mozognak a lábaid. Nem ez az első alkalom, hogy ehhez hasonlóan nehéz körülmények között kell játszanunk, de beszéltem pár sráccal az öltözőben, akik azt mondták, hogy ez a legkeményebb, amit napi szinten kellett elviselniük.”
Nem igazán értem, hogy az ITF (Nemzetközi Teniszszövetség) miért nem akarja későbbre tolni a meccseket.
A szervezet közleményben azt írta: „a játékosok egészsége elsődleges fontosságú.” Hozzátették, hogy gondolkoztak azon, 11 órakor vagy inkább később kezdjék a meccseket, és végül a kilencnapos előrejelzés alapján hozták meg a döntést, tekintettel a helyi egészségügyi előírásokra és a kiszámíthatatlan időjárásra. Ez utóbbi alatt a Tokió felé közelgő tájfunt érhették, amely a szabadtéri eseményekre nagy hatással lehet.
picture

Daniil Medvedev - Tokió 2020

Fotó: AFP

„Az extrém körülmények mindig nyomást helyeznek a programra és megnehezítik az optimális beosztást. Az eső legalább akkora probléma, mint az extrém hőség. Érvényben vannak az extrém hőségre vonatkozó előírások. A Tokió 2020 eseményen a szervezők kialakították az eljárást a hőség jelentette stressz mérésére, amely alapján meghatározható, hogy a mérkőzéseket módosítani kell-e, a mai napon pedig életbe is léptettük ezeket.”
Medvedev a rá jellemző nyers és szókimondó stílusával jellemezte a körülményeket, szerinte elég lenne este hatkor elkezdeni a meccseket, azt pedig „viccnek” minősítette, hogy a szokásos 90 másodperc helyett csak 60 áll rendelkezésükre a térfélcseréknél. Az orosz az első fordulóban 6:4, 7:6 (10-8) arányban búcsúztatta a kazah Alexander Bublikot, a meccset pedig a 32 fokos Ariake Tennis Parkban játszották le.
Ez volt az egyik legrosszabb tapasztalatom a körülmények terén – mondta.
Medvedev honfitársát, Anastasia Pavlyuchenkovát annyira megviselte a hőség, hogy kénytelen volt egy ápolási szünetet is kikérni, mert szédülni kezdett a tűző napon. „Most már jobban vagyok, de komoly fejfájásom volt, ezért is próbáltam egy picit hűsíteni a meccs után, pihentem és relaxáltam egy kicsit” – magyarázta az orosz teniszező, aki végül elég simán, 6:0, 6:1 arányban búcsúztatta Sara Erranit.
Az időjárásról már az olimpiát megelőzően sokat beszéltek, az előző napokban pedig még több témát szolgáltatott. Pénteken az orosz olimpiai csapat íjásza, Svetlana Gomboeva elájult a kvalifikációs verseny során, az evezősök futamait pedig kénytelenek voltak előbbre hozni, mert tartanak a közelgő tájfuntól. Persze ezek miatt nem mindenki szomorú, a szörfösök például kifejezetten örülnek annak, hogy a versenyükön várhatóan jó nagy hullámok lesznek.
Az előző, 1964-es tokiói olimpiát a hőség miatt pár hónappal később, az őszi hónapokban rendezték meg. Ezúttal ez a verzió nem merült fel, viszont a maratonfutó és a gyaloglószámokat kénytelenek voltak Szapporóba áthelyezni, ezen kívül egyéb intézkedéseket is hoztak. A lovakat például vízpermettel próbálják hűsíteni, a bírókat pedig hűtőberendezésekkel fogják védeni. Hogy mekkora a hőség Japánban, jól jelzi, hogy nemrég kiadták a hőségriasztást, és arra kérték a lakosságot, ne sportoljanak a szabadban.
Forrás: BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés