Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Andy Murray: Most van a legnagyobb szükség az olimpiára!

Nánási Antal

Publikálva 22/07/2021 - 20:17 GMT+2

A britek kétszeres olimpiai bajnok teniszezője a NOB honlapján osztotta meg személyes gondolatait az olimpiai mozgalommal kapcsolatban.

Andy Murray after winning gold at Rio 2016

Fotó: Getty Images

A tradicionális egyéni- és csapatsportágak mellett a feltörekvő, újonnan a programba került versenyszámok képviselői számára is a profi sport csúcsát jelenti az olimpiai részvétel. Különösen is igaz ez egy olyan időszakot követően, mint amit a COVID-19 járvány okozta elmúlt másfél év jelentett.

Amíg a csapatsportok közül a labdarúgás, addig az egyéniek közül a tenisz az a sportág, amely saját háza táján rendelkezik nagyobb elismertséggel rendelkező versenyekkel, ettől függetlenül a nagy klasszisok komoly hangsúlyt fektetnek az ötkarikás részvételre. A tenisz Nagy Hármasának tagjai közül valamennyien rendelkeznek olimpiai éremmel, sőt, Novak Djokovic azzal a nem titkolt céllal ült fel a Tokióba tartó repülőre, hogy az eddig csak Steffi Grafnak összejövő Golden Slamet is meg tudja csinálni.
Van azonban egy olyan játékos a férfi teniszezők mezőnyében, akinek, bár semmilyen szempontból nem kell már semmit sem bizonyítania, mégis all-in-t lépve ott van Tokióban. A korábbi világelső és kétszeres címvédő Andy Murray ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy a tenisz 1988 óta íródó legújabb kori olimpiai történetében ő az egyedüli kétszeres bajnok, ő inkább rámegy a triplázásra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján közzétett gondolatai az elhivatottságot és a sport összetartó erejét visszhangozzák és tanúságot tesznek arról, miért ez minden idők legfontosabb olimpiája.
Sir Andy Murray Tokióban már a negyedik olimpiáján szerepel, visszatérő vendég tehát a világ legrangosabb sporteseményén. 2012-ben Londonban, a Wimbledoni füvön olimpiai bajnoki címet szerzett, amelyet négy évvel később Rióban sikeresen meg is védett. Az öt évvel ezelőtti játékokon ráadásul ő vihette a népes brit küldöttség zászlaját a megnyitón, ami még szorosabbra fűzte a közte és az olimpiai mozgalom közötti kapcsolatot.
A háromszoros Grand Slam-bajnok a NOB honlapján közzétett írásában elsősorban a járványhelyzet utáni élet jelképeként jellemezte az előttünk álló olimpiát:
„A Tokyo 2020 2021-ben megrendezve egyedülálló jelenség. Az, hogy meg tudják rendezni, a járványhelyzet elleni küzdelem és az annak való ellenállás jelképe mind a sportolók, úgy a szurkolók és a szervezők részéről is.”
„Bizonyos értelemben minden eddiginél nagyobb szükség van most arra, hogy az embereket világszerte egyesítse a sport, és az azt körülvevő érzelmek sora. Szükségünk van arra, hogy figyelemmel kísérjük a hihetetlen sportteljesítményeket és együtt ünnepeljük az elért eredményeket.”
Az általános, olimpiai élmények mellett Andy Murray természetesen személyes, az olimpiákhoz fűződő viszonyáról is vallott. Mint ismert, sorozatos sérülések hátráltatták és bizonyos értelemben hátráltatják a felkészülését mind a mai napig, ennek ellenére ő minden egyes kihagyásból mentálisan megerősödve, a sikerre továbbra is éhesen képes visszatérni.
A tokiói olimpia személy szerint nekem kiemelten fontos. Nem titkolt célom, hogy érmet szeretnék nyerni, lehetőleg aranyat.
"A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen hatással van az élsport az emberi testre. Tudom, milyen érzés nagy versenyeket kihagyni, majd visszatérni egy hosszú rehabilitációt követően. Ugyanakkor az, ahogy a sportnak alárendelem az életem, számos területen gyakorol rám jótékony hatást. A sport nem csak egy alapvető emberi jog, hanem az egyik legnagyobb hatásra képes társadalomformáló eszköz is.”
Mint ismert, a tokiói olimpia valamennyi versenyszáma zárt kapuk mögött, nézők nélkül megrendezésre. A kezdeti tervekkel ellentétben, tartva egy esetleges járványgóc kialakulásától, a helyi szervezők az elmúlt hetekben úgy döntöttek, hogy a külföldi nézők mellett a japán szurkolók sem látogathatják az eseményt. Mindez főleg a teniszezők körében késztetett jó néhány játékost az olimpiától való távolmaradásra, tovább bővítve az egészségügyi kockázat miatt visszalépésüket már korábban bejelentők listáját.
Andy Murray habitusába valahogy nem fér bele a visszalépés, a mérkőzéseit elnézve az az ember érzése, hogy ő aztán csak akkor ad fel egy mérkőzést, ha tényleg elviselhetetlen kínok gyötrik. Az olimpiával kapcsolatos írása is mintegy kiáltványként kezelhető, felszólítva minden sportolót arra, hogy értékelje a lehetőséget, hogy egy világjárvány több hullámát követően lehetősége van egy olimpián részt venni.
„A szervezők hihetetlen munkát végeztek annak érdekében, hogy mindannyian biztonságban versenyezhessünk. Nagyszerű élmény lesz Tokióban versenyezni azon az olimpián, amelynek megrendezése véleményem szerint soha nem volt még annyira fontos, mint most.” – zárta sorait a kétszeres címvédő teniszező.
Andy Murray az olimpiai tenisztorna alsó ágára került, az első körben mindjárt egy kiemelttel, a kilencedik helyen rangsorolt kanadai Felix Auger-Aliassime-mel találkozik. Az biztos, hogy nem lesz könnyű útja a hőn áhított éremig, hiszen az ő ágán szerepel többek között Stefanos Tsitsipas és Daniil Medvedev is.
Forrás: olympics.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés