Igen, nem tévedés, tizenhat év.
Sok profi teniszező számára már tizenhat hónap is fájdalmas szünet, ha ennyi időn át nem képes tornát nyerni.
A horvát Mirjana Lucic viszont több, mint másfél évtizedet várt arra, hogy újra WTA tornát nyerjen.
Roland-Garros
Mahut/Herbert - Bublik/Golubev - Roland-Garros
3 ÓRÁJA
A Németországban született, de horvátként és horvát családban felnövő Mirjana Lucic csodagyerekként robbant be a női tenisz világába: alig múlt 15 éves, amikor WTA tornát nyert, 1997-ben és 1998-ban a horvátországi Bol szigetén tudott versenyt nyerni. 1999-ben, 17 évesen Wimbledonban megverte Szeles Mónikát és elődöntőig jutott, ahol csak szoros csatában kapott ki Steffi Graftól.
Ezek után viszont nem tudott berobbanni az igazán nagy sztárok közé. Mentsége azonban sajnos volt, és bárcsak egy sérülés lett volna az. De már tinédzser korában is érezhető volt, hogy valami nem stimmel.
1998-ban (még a nagy wimbledoni menetelés előtt) Mirjana, az édesanyja és testvérei gyakorlatilag elmenekültek Horvátországból, méghozzá Lucic apukától, aki éveken át fizikailag és verbálisan bántalmazta a lányát. A US Openhez kötődő tengerentúli utazás révén menekült el a család az agresszív családfőtől, aki Mirjana szavai szerint egészen kiskorától kezdve brutálisan verte őt és mentálisan is bántalmazta, sőt pénzdíjából is lopott, ezért távoltartási végzést kért ellene.
A 2000-es évektől kezdve az elszenvedett trauma és a pénzügyi gondok miatt nem tudott jól teniszezni, 2003-tól 2009-ig gyakorlatilag nem is versenyzett, alig néhány profi mérkőzést játszott.
A lelki gondokon 2010 környékén jutott túl, amikor megismerkedett később férjével, Daniele Baronival. Az igazi áttörés viszont idén nyáron következett be, amikor új edző érkezett a képbe. A kemény munkának és az új önbizalomnak hamar meg is lett az eredménye: eljutott a US Open nyolcaddöntőjéig, miközben megverte a világranglista második Simona Halepet, ami pályafutása legnagyobb skalpja volt.
A lendület pedig kitartott vasárnapig: megnyerte a Quebec Cityben zajló női tenisztornát, többek között Babos Tímeát, Julia Görgest, a döntőben pedig a korábbi világelső Venus Williamst legyőzve.
Mirjana Lucic-Baroni tizenhat évet és négy hónapot várt erre a napra, hogy újra WTA trófeát emelhessen magasba.
Ez pedig félelmetes rekord: a WTA történetében ez a legnagyobb időkülönbség két egyes tornagyőzelem között. A korábbi rekordot a rövidesen 44 éves Kimiko Date-Krumm tartotta, aki 1996 és 2009 között (egy visszavonulással is megspékelve) várakozott az újabb trófeára.
A happy enddel befejeződő történet végére pedig biggyesszük oda: nem akármilyen hét volt ez a horvát tenisz számára. Mirjana győzelme mellett Marin is nemzeti hős lett.
Kétszer is hat napon belül, hiszen visszahozta a horvát Davis Kupa csapatot a világcsoportba.
Ma daj!
Roland-Garros
Hazai győzelem férfi párosban, a sírból hoztaák vissza a döntőt a franciák
3 ÓRÁJA
Roland-Garros
A férfi döntő elhozhatja az idei Roland Garros gáláját
4 ÓRÁJA