Február 2-án, kedden a világranglista-harmadik osztrák Dominik Thiem is megkezdi az évet. A mai sajtótájékoztatón arról is beszámolt, miért nem örül az ATP Kupa sorsolásnak.

Dominic Thiem is megkezdi az évet, sok társához hasonlóan az év eleji, nemzeteket felsorakoztató ATP Kupán. Tavalyi döntősként pedig persze ott lesz az év első Grand Slam-tornáján, az Ausztrál Openen is.
Az osztrák egyértelműen élete legjobb évén van túl. Kis híján megnyerte a tavalyi Melbourne-i tornát, majd a következő Grand Slamet New York-ban már ténylegesen behúzta, méghozzá egy emlékezetes, öt játszmás találkozón Alexander Zverev ellen. Év végén pedig szintén ott volt a londoni világbajnokság döntőjében. Ezeknek is köszönhetően tudta harmadik helyen zárni az évet.
Davis Cup
Felix Auger-Aliassime újabb döntőt vívhat: Kanada lesz Ausztrália ellenfele a Davis-kupában
2 ÓRÁJA
2014 óta 28 alkalommal jutott döntőig, amelyekből 4 Grand Slam-torna volt.
Mindezek mellett a 27 éves osztrák tisztában van azzal: nincs rá garancia, hogy megismétli az idei sikerszériát. Erről beszélt egy mai sajtótájékoztatón Melbourne-ben.
„Igyekszem hozni a tavalyi és a tavalyelőtti formámat. Fantasztikus évek voltak, de semmi sem garantálja, hogy ugyanúgy sikerül idén is. Egy Grand Slam-tornán vagy egy ATP Kupán az egész mezőny nagyon erős, ezért nem mindig egyértelmű, hogy sokáig lehet jutni. Persze én mindent megteszek, és azt kell, hogy mondjam, az idei felkészülés is jól sikerült”
– nyilatkozta Thiem.
De van még egy tényező, amivel idén meg kell küzdeni: furcsamód a közönség és az ezzel járó nyomás. A tavalyi évben a vírus következtében nagyon sok torna, köztük az általa megnyert US Open nézők nélkül zajlott. Ausztráliában pedig ismét meg lehet nyitni a kaput a lelátókra, hiszen a szigetország nagyon szigorú covid protokollal rendelkezik, ezért jól állnak a járvánnyal szembeni harcban. A jövő héten kezdődő tornán naponta 30 ezer jegyet tudnak eladni, ami a teljes kapacitás fele.
Sok játékostársához hasonlóan ő is várja már a nézők visszatérését, de a sajtótájékoztatón azt is elismerte, hogy bizony ehhez is hozzá kell szokni.
„Nagyon furcsa volt óriási stadionokban nézők nélkül játszani. Azt nem mondanám, hogy jó is volt, mert például különösen Londonban nagyon magas színvonalú meccsek voltak, ami még furcsább nézők nélkül. De menet közben hozzászoktunk. De hasonló lesz most is a helyzet. Valószínűleg az első meccsen el fog tartani egy ideig, amíg hozzászokunk a megváltozott körülményekhez, az állandó hangokhoz.”
Ez a visszatérés pedig már másodikán, kedden megtörténik, amikor Ausztria elkezdi az ATP Kupát. A csapatot Wolfgang Thiem, Dominic édesapja vezeti, de ott lesz Dennis Novak, Philipp Oswald és Tristan-Samuel Weissborn.

A tavalyi ATP Kupán még Thomas Muster vezette az osztrák csapatot.

Fotó: Eurosport

Ausztria tavaly a csoport utolsó helyén végzett, de reményeik szerint most tudnak ezen javítani. Thiem Matteo Berrettinivel kezdi a tornát, ami nem lesz egy egyszerű találkozó. Az osztrák mindig nehéz meccset játszik a Top 10-es olasz játékossal, az egymás elleni mérleg 2-2. Utoljára a 2019-es világbajnokságon találkoztak, ahol Berrettini nyert két szettben. Thiem így nyilatkozott erről a keddi mérkőzésről.
„Nagyon jó a viszonyunk, mindig élvezzük az egymás elleni játékot. De egy nagy játékosról van szó. Szóval nem vagyok boldog, hogy ő az első, akivel az új évben, hosszú hónapok kihagyása után szembe kell néznem.”
Olaszország és Ausztria a héten Franciaországgal került egy csoportba az ATP Kupán, ahol minden résztvevő nemzet két egyes és egy páros meccset játszik. A mérkőzéseket élőben közvetítjük az Eurosporton, és megtekinthetők az Eurosport Playeren is.
via Ubitennis
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
TEGNAP - 15:00
Davis Cup
Az olaszok jutottak harmadikként elődöntőbe a Davis Kupában
24/11/2022 - 15:38