Dominic Thiem az Ausztrál Open és a dohai 250-es tornát követően

Dubajban

 is váratlanul korán búcsúzott. Kedden a dél-afrikai Lloyd Harristől kapott ki 1 óra 12 perc alatt, amely találkozón csak árnyéka volt önmagának. A US Open-bajnok elismerte, hogy most egy nehéz perióduson megy keresztül, épp ezért a Miami 1000-es versenyre el sem utazik.


Fantasztikus 2020-as idényét követően aligha ilyen kezdésről álmodozott Thiem: az osztrák klasszis az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon - ahol egy évvel korábban döntős volt - már a legjobb tizenhat között kiesett, azóta pedig Dohában és Dubajban összesen egy mérkőzést nyert. Március közepéig 5-4-es mérleget sikerült összehoznia, amivel a 28. helyen áll az éves rangsorban, mutatott játékban pedig meg sem közelíti a tavaly látott szintet. Ezt már Dohában is elismerte - ahol egyébként Roberto Bautista Aguttól kapott ki.
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
4 ÓRÁJA
"Eléggé bízom a játékomban és a mostani tudásomban, hogy tisztában legyek azzal, bármikor visszatérhetek a legjobb teniszemhez. Sikerült megtennem pár kisebb lépést a megfelelő irányba. Erre próbálok majd építeni" - fogalmazott a dohai versenyt követően. Ehhez képest Dubajban már rögtön az első akadályon megbotlott, ráadásul nem egy Bautista Aguthoz hasonló topjátékos verte meg, hanem a világranglista-81. Harris. A dél-afrikai kiválóan szervált, az első adogatásai mögött 97%-ban megnyerte a pontokat, és egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania.
"A fogadásokkal sok problémám volt. Emellett túl sokat hibáztam az alapvonalról. Ha nem tudom a legjobbamat nyújtani, az kevés ezeknek a játékosoknak a legyőzéséhez" - fogalmazott Thiem. A következő állomás a Miami Open lehetne, az osztrák azonban úgy döntött, a mostani állapotában nem utazik el a tengerentúlra, és szerencsésebb, ha idejében elkezdi a salakszezonra való felkészülést. Fő célja nem titkoltan az, hogy bajnok legyen a Roland Garroson, ahhoz viszont a mostaninál sokkal élesebb teniszre lesz szüksége.
"Most szükségem van egy kis újrakezdésre, hogy friss legyek a salakos versenyekre. Nehéz időszakon megyek keresztül. Éppen ezért nem lenne jó döntés, ha elutaznék Miamiba, nem vagyok csúcsformában. Az előző hetek nehézségei után szeretnék egy jó salakos szezont letudni. Erre koncentrálok jelenleg" - hangsúlyozta Thiem, aki azt is hozzátette, nem sérülés áll a formahanyatlás mögött. "Ma például nem fájt a lábam. Ez olyan, hogy egyszer előjön, máskor elmúlik. Meglátjuk, hogyan alakul, de nem ez a gond, egyszerűen csak nem játszom jól."
Dominic Thiem kikéri magának, hogy a US Open-címe csak egy megcsillagozott győzelem volna | Eurosport
Dominic Thiem 2015 után újra elindul a dubaji tenisztornán. Az elmúlt hat évben sok minden változott vele kapcsolatban, hogy mást ne mondjunk, tavaly ősszel Grand Slam-bajnok teniszező lett belőle. Vannak, akik afféle megcsillagozott győzelemnek tekintik a US Open-címét, ő azonban csak mosolygott ezen. Amikor Thiem legutóbb Dubajban versenyzett, még csak 21 éves volt, a 47.
Érdemes azért kiemelni Harris teljesítményét is, akinek volt pár feltűnő sikere az elmúlt hetekben. Dohában - mielőtt kikapott volna Fucsovics Mártontól - Stan Wawrinka legyőzésével megszerezte karrierje első top 20-as skalpját, ezúttal pedig egy top 5-ös játékost búcsúztatott. Talán mondani sem kell, hogy ez a két siker messze kiemelkedik Harris pályafutásából, kedden ráadásul tökéleteshez közeli teniszt rakott a pályára, amelynek a határozott adogatójáték volt a kulcsa.
"Nagyon boldog vagyok a győzelmem miatt. Ő a legmagasabban rangsorolt játékos, akit le tudtam győzni. Felnézek Domira, vagyis ez most egy elég különleges érzés. Önmagában az a tény rengeteg önbizalmat ad, hogy meccsről meccsre jól megy a tenisz. Remekül szerváltam, azt hiszem, egyetlen bréklabdát sem kellett hárítanom. Én irányítottam ezekben a játékokban, fogadóként pedig párszor megteremtettem a lehetőséget. Jól ment a tenisz a fontos pontoknál is, amire nagyon büszke vagyok" - fogalmazott a dél-afrikai játékos.
via Tennis Majors
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
5 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
13 ÓRÁJA