Mischa Zverev a napokban érdekes állítást tett a világranglista kapcsán, kár, hogy egy szó sem igaz belőle.
Carlos Alcaraz a US Open megnyerésével a világranglista első helyét is megszerezte, amivel ő lett a férfi tenisz legfiatalabb világelsője. A spanyol teniszezőnek ehhez relatíve kevés pont is elegendő volt – a 2009 óta érvényben lévő rendszerben konkrétan a legkevesebb – az összehasonlítást azonban számos dolog megnehezíti. Például az, hogy Wimbledonban egyáltalán nem osztottak pontokat, vagyis négy helyett csak három Grand Slam eredményeit veszi figyelembe a rangsor.
Ezzel együtt is vannak olyan hangok, miszerint Alcaraz elsősorban a szerencséjének köszönhetően kerülhetett ennyire gyorsan a rangsor élére, elvégre a Federer/Nadal/Djokovic/Murray fémjelezte érában lényegesen többre volt szükség. Erre utalt Mischa Zverev is a napokban: „Nemrég beszéltem Grigor Dimitrovval. Azt mondta, hogy néhány évvel ezelőtt 7000 pontja volt, amivel akkor a ranglista 7. helyén állt. Jelenleg Alcaraznak 6740 pontja van, és ő a világelső.”
Tenisz
Nagy visszatérők meccseltek: 188 nap után újra a pályán Zverev
9 ÓRÁJA
Zverev egyébként a nyilatkozatban azt is hozzátette, hogy még az idei szezon során sem tértek vissza teljesen a megszokott kerékvágásba, és összességében a topjátékosoknak is furcsa szezonjuk volt. „Ez nem egy normális szezon: ott a korona, Wimbledon, illetve számos topjátékos kudarca. Furcsa az egész. Remélem, hogy a következő év egy kicsit normálisabb lesz, minden Grand Slamen osztanak pontokat, és mindenki elindulhat ott, ahol szeretne.”

Dimitrovnak soha nem volt egyszerre 7000 pontja

A német teniszező (és/vagy Dimitrov) állítását viszonylag egyszerű leellenőrizni, amit néhány statisztikával foglalkozó oldal meg is tett. A Jeu, Set et Maths nevű Twitter-oldalon arra jutottak, hogy Dimitrov a pályafutása csúcsán 5150 ponttal rendelkezett, tehát közelében sem volt a Zverev által említett 7000-nek, ráadásul akkor épp a 3. helyen állt a rangsorban. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy 2009-től kezdve általában legalább 6000 pont kellett a képzeletbeli dobogóhoz.)
Dimitrovnak egyébként világranglista-7.-ként sosem volt több pontja 3755-nél, mint ahogyan arra is nagyon ritkán volt példa, hogy az aktuális 7. helyezett játékos átlépte volna az 5000-et. Vagyis vagy Dimitrov emlékezett rosszul, vagy Zverev értett félre valamit, ám az biztos, hogy a bolgár a 2018-as pontcsúcsával sem állna a világranglista első helyén a mostani mezőnyben. Vannak azonban olyan játékosok, akiknél valóban kijönne a matek.
Ott van például Alexander Zverev, aki 2021. május 10. és július 5. között 7350 ponttal rendelkezett, ami akkor csak a 6. helyre volt elegendő. Hasonló helyzetben volt Dominic Thiem is: ő 2021. július 12. és szeptember 6. között 7425 ponttal állt a 6. helyen. Manapság ennyivel mindketten kényelmesen vezethetnék a rangsort – azonban a rendszer sajátosságát az is jelzi, hogy volt rá példa, amikor ennél kevesebb egységgel a 3. helyen álltak.
Ami tény: Alcaraznál kevesebb ponttal még senki sem volt világelső, őt Daniil Medvedev követi (2022. augusztus: 6885), illetve Rafael Nadal (2017. augusztus: 7645). A wimbledoni pontokkal együtt azonban Alcaraz is jobban állna némileg (6920), és azt az orosz kapcsán is ki kell emelni, hogy nem indulhatott a füves Grand Slamen. Wimbledonnak egyébként nincs hatása Alcaraz világelsőségére, akkor is az első helyen állna, ha pontokra ment volna a küzdelem az All England Clubban.

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A rangsort ez esetben Alcaraz (6920) és Nadal (6530) vezetné, a harmadik helyen pedig a wimbledoni bajnok Djokovic állna (5820). Az élmezőnyben ez a legnagyobb változás, a szerb a 7. helyett a 3. lenne, rajta kívül Jannik Sinner veszített még sokat a döntésnek köszönhetően, ő a 12. helyett a 9. pozícióban állna. Ugyan a jelenlegi helyezésére nincs hatással, Cameron Norrie is közelebb lenne a közvetlen élmezőnyhöz az idei elődöntőjével.

Furcsaságok a szezon során

Alcaraz korai világelsősége kapcsán azért nem árt néhány tényezőt figyelembe venni. Először is, a spanyol teniszező javarészt a 2022-ben megszerzett pontjaira támaszkodik, tavaly ilyenkor még csak a 38. helyen jegyezték a ranglistán, és közelében sem járt például az év végi világbajnokságnak. Az is egyértelmű, hogy Alcaraz versenynaptárát nem a pontok maximalizálásának szándékával rakták össze, Rómát például simán kihagyta, hogy több ideje legyen felkészülni a Roland Garrosra.
Vélhetően akkor is másképp nézne ki a ranglista, amennyiben Djokovic és Nadal végig tudja játszani a teljes szezont, ez azonban – más-más okoknál fogva – nem így alakult. A koronavírus elleni védőoltás fel nem vételével a szerb lemaradt az Australian Openről, a US Openről, valamint négy 1000-es tornáról. Ez potenciálisan 8000 pont, és azzal együtt is rengeteg maradt a szerb szezonjában, hogy az 1000-es versenyek felét vélhetően amúgy is kihagyta volna.

Novak Djokovic

Fotó: Imago

Nadalnak elsősorban a sérülések szabdalták szét a szezonját: Indian Wellsben megsérült a bordája, a salakpályás szezonban a lábával bajlódott (Madridban a negyed-, Rómában a nyolcaddöntő volt a végállomás), Wimbledonban pedig a hasfala sérült meg. Ez utóbbi az amerikai kemény pályás szezonját is meghatározta, Cincinnatiben már a második körben kiesett, a US Openen pedig kiújult az izomsérülése, és a 16 között búcsúzott.
Medvedevnek pedig az Australian Open-döntő ellenére (vagy épp amiatt) nincs jó szezonja; neki is volt sérülése, oroszként kitiltották Wimbledonból, az amerikai szériában pedig kétszer futott bele a bombaformában lévő Kyrgiosba. A másik két nagyágyú problémáit figyelembe véve Medvedevnek megvolt az esélye, hogy tartósan magához ragadja a világelsőséget, ám ehhez egy kicsivel jobb teljesítményre lett volna szükség.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Australian Open
Osaka mentálisan megerősödve térne vissza a pályára
11 ÓRÁJA
Tenisz
Hazatoloncolják Boris Beckert, aki így szabadulhat az angliai börtönből
12 ÓRÁJA