Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiesett a versenyről, mire visszaért a hotelhez, már ki is szórták a folyosóra a cuccait

Németh Dániel

Publikálva 19/10/2022 - 19:52 GMT+2

ATP Napoli Cup – A szervezési hiányosságok továbbra is megnehezítik a játékosok dolgát a nápolyi 250-es tenisztornán. Bár a pályák egy részét sikerült játékra alkalmas állapotba hozni, a program jelentős csúszással indulhatott csak el, ráadásul a szervezőknek nem csak emiatt kell magyarázkodniuk. Az egyik résztvevőt például nem túl barátságos módon költöztettek ki a szobájából.

ATP Napoli Cup

Fotó: AFP

Az biztos, hogy nem a nápolyi tenisztorna lesz az év versenye 2022-ben.
Papíron minden adott egy tökéletes tenisztornához: kellemes időjárás, festői környezet, szenvedélyes szurkolók és egy 250-es tornához képest korrekt mezőny. A nápolyi 250-es verseny azonban leginkább a szervezési hiányosságok miatt került a középpontba, mintsem a tenisz okán; az igazat megvallva utóbbiból nem is volt sok az első két nap során, ami logisztikai szempontból is egyre nagyobb fejtörést elé állítja a házigazdákat.
A verseny helyszínéül szolgáló Tennis Club Napoli 1905 egyébként rutinosnak számít a nemzetközi tenisztornák megrendezésében, a Challenger Tour évről évre visszatér Nápolyba. A két touron természetesen egészen más követelményeknek kell megfelelni, ám a minőségbeli különbség mellett az is fontos szempont, hogy a Challenger-versenyt salakon rendezik, míg a mostani tornákat kemény pályán. A bonyodalmaknak épp ez az alapja.
Az újonnan elkészült, ideiglenes borítás minősége – leginkább a sok esőzés miatt – ugyanis elmaradt attól, amit az ATP Touron minimálisan elvárnak egy versenytől, ezért a játékosok visszajelzéseit követően egy másik teniszközpontba költöztették a selejtezős meccseket. A szervezők, aki a pályák rossz állapota miatt a kivitelezőt tették felelőssé, ezalatt hozzáláttak a hiba kijavításához, hogy a főtáblás küzdelmeket már az eredeti helyszínen bonyolíthassák le.
Ha némi csúszással is, de kedden elindultak a küzdelmek, igaz, nem minden gond nélkül, mert Luca Nardi és Corentin Moutet meccsét 2:2-es állásnál félbe kellett szakítani. Az ok: a tenger közelsége miatt túlságosan csúszóssá vált a pálya az esti órákra, ezért nem lehetett rajta biztonságosan játszani. A már egyébként is időszűkében lévő szervezőknek ez nem jött jól, így szerdára hét darab első fordulós mérkőzést iktattak be – ebből kettőt a második számú pályára tettek.
Ezt azért érdemes kiemelni, mert kedden még csak a centerpályát tudták játékra alkalmas állapotba hozni, és az előzetes szerdai programban is csak ezzel a pályával számoltak. Ahhoz, hogy a második számú pályán (Campo d’Avalos) játszani tudjanak, a múlt heti ATP-torna helyszínéről, Firenzéből kellett Nápolyba szállítani a borítást. A páros küzdelmeket viszont továbbra is az eredeti helyszíntől 40 percre lévő Pozzuoliban bonyolítják le.

Ez egyébként azt jelenti, hogy a verseny egyik része Greenset, a másik Supersoft típusú kemény pályán zajlik jelenleg.

Már önmagában ennyi bőven kimerítené a PR-katasztrófa fogalmát, a kolumbiai Nicolás Barrientosnak azonban sikerült mindezt tetéznie. A versenyen párosban érdekelt teniszezőt a szervezők értesítették, hogy el kell hagynia a szállását, és – a hét során második alkalommal – új helyre kell költöznie. Mire visszatért a pályáról, a holmijai a folyosón hevertek, és még csak ahhoz sem vették a fáradtságot, hogy rendesen összecsomagoljanak nekik.
Ez volt az utolsó csepp a pohárban! Hogy történhet ilyen egy 250-es versenyen? Még Challengeren sem láttam ilyet.
– írta a teniszező Twitteren.
Barrientos egy egész threadet szentelt az ügynek, melyben leírta, hogy őt és párospartnerét, Miguel Angel Reyes-Varelát e-malben tájékoztatták, hogy új hotelbe kell költözniük. „Azt hiszem, a pályákkal kapcsolatos helyzetet már meg sem kell említenem, mostanra mindenki tud róla. A selejtezőket és az első fordulós párosmeccseket egy olyan klubban rendezik meg, amely mintegy 40 percnyire van a verseny helyszínétől.”
„Úgy gondolom, hogy minden versenynek vannak problémái, amelyeket aztán menet közben sikerül csak megoldani. De ez nem lehet véletlen. A rossz szervezettség és tervezés lehetetlenné teszi, hogy a naponta jelentkező problémák mindegyikével foglalkozni tudjanak” – fűzte hozzá a teniszező. Barrientos és Reyes-Varela egyénként kikapott az első fordulóban, és a káoszt látva simán lehet, hogy még jobban is jártak ezzel.
Van, aki az ATP-elnök Andrea Gaudenzi felelősségét firtatja az ügyben, mondván, korábbi ígéretével ellentétben nem sikerült átlátható módon kiosztani az ideiglenes licenceket. Nápoly azért kaphatott egyéves szerződést, mert Kína a 2022-es évre is lemondta az általa szervezett versenyeket, ám a dél-olasz város bizonyos tekintetben furcsa választás volt. Az év ezen szakaszában, főleg Európában, leginkább fedett pályán rendeznek meccseket, ráadásul a szükséges infrastruktúra nem is állt rendelkezésre Nápolyban.
Érdemes kiemelni, hogy a múlt heti, firenzei torna szervezettségét dicsérték a játékosok, és elégedettek voltak a körülményekkel, emellett a milánói és a torinói világbajnokságokon sem lehetett hasonló problémákról hallani. (Bár azok, főleg az ATP Finals, nagyobb büdzséből gazdálkodhatnak.) Ezek után nehéz lesz amellett érvelni, hogy Nápoly a jövőben is részese legyen az ATP-naptárnak, pedig a kínai "zéró Covid"-politikát látva nem kizárt, hogy jövőre is lesz üres hely a naptárban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés