atp-tennis-championship

Fotó: Eurosport

Első hét vasárnapja révén játék ugye nincsen Wimbledonban, egy darabig azonban úgy festett, az angolok ennek még örülhetnek is, hiszen ma játszották a vb nyolcaddöntőjüket a németekkel.
De a dolgok aztán másként alakultak.
Tokyo 2020
Nagy csatában svájci aranyérem teniszben
EGY PERCE
Mármint ami az örömöt és azt illeti, hogy ki játszott kivel.
Annak ellenére, hogy ez egy teniszblog, talán kiindulhatnék abból a felvetésből is, hogy mindenki tud mindent, ami Dél-Afrikában történik, hiszen mégiscsak ez az a sportág, melynek még a nevét sem kell kiírni, ha az ember a vébéről beszél, de mégsem teszem. Gyorsan ideírom, hogy a németek nyertek 4-1-re, de 2-1-nél az angolok lőttek egy szabályos gólt, amit a bíró nem adott meg.
Nem akarok a feltétlenül szükségesnél mélyebbre menni a történetben, nem is az érdekel, hogy mi alakult volna másként és mi nem, meg hogy ki a hibás meg hasonlók, hanem arról szeretnék írni, hogy miért alakulhatott ez így a fociban, és miért lenne hasonló szitu elképzelhetetlen manapság egy hasonló fontosságú teniszmeccsen. De írhattam volna amerikai focit is vagy jégkorongot egyébként, lassan szinte bármit.
Nem a videóbíróról szeretnék írni, merthogy bár általában irtózom attól, hogy a valaki a saját álláspontját a másikra tukmálja, és szentírásként tekintsen arra, egy dolgot azonban bátran ki merek jelenteni: aki a videóbíró szükségességét a labdarúgásban 2010-ben kétségbe vonja, az nem ért hozzá.
Nem a focihoz nem ért, a sporthoz nem ért.
Az nem sportszakember.
Ami nem egy dráma, senki sem érthet mindenhez, én is gyöngén fúvok üveget, de nem is hozok a nemzetközi üvegfúvást alapjaiban érintő döntéseket. És itt jön az a kérdés, amiért úgy érzem, ez a poszt ide is elfér. Tudniillik, hogy az ATP-t nem ilyen hozzá nem értők (bájdövéj javarészt senkiháziak) vezetik, hanem profik. Hogy míg az ATP vagy a WTA minden hibájával együtt egy profik, leginkább sportszakemberek által irányított, inkább vállalat mint testület, addig a FIFA nem az.
Míg mondjuk az ATP, vagy akár az NBA élén egy vezérigazgató áll, működési mechanizmusaiban pedig kopírozza a világ jól működő nagyvállalatait, addig a FIFA-ban a döntéseket még mindig a választott képviselők hozzák. Kiknek általában sokkal fontosabb, hogy azokat a döntéseket mondjuk még jövőre is ők hozzák, hogy első osztályon utazhassanak, hogy nyolcvan csillagos szállodákban lakjanak, meg a hasonlók. Nyilván egy tökéletes világban úgy is működhetne a dolog, hogy mindenhonnan kiváló jellemeket delegálnak, akik kiválasztják maguk közül a legméltóbbat, és a labdarúgás hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, a tudásukhoz mért legjobb döntéseket hozzák meg.
A helyzet azonban nem ez.
És nem is fog megváltozni. A rendszert kell megváltoztatniuk.
A FIFA-nak is létre kéne hoznia a maga ATP-jét, ahogyan azt sok más sportág már megtette, mert ugyan nem veszik észre, de hosszú távon a saját sportágukat ölik meg. No jó, csak teszik tönkre. Persze annak az elnökét majd nem Sepp Blatternek, vagy Michel Platininek fogják hívni, ellenben picit több időt töltött az iskolapadban, kitanult ezt-azt, és nem pusztán azért lesz ott ahol, mert sok mindenkit ismer, és van jónéhány lekötelezettje.
Tudom, fura ezt leírni 2010 júniusában, pláne Magyarországon, de szerintem a sportdiplomaták ideje lejárt. A jövő a sportszakembereké. A tanult sportszakembereké.
Ezzel a problémával küzd egyébként nem csak a labdarúgás, hanem az atlétika is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságról már ne is beszéljek.  A gondot a döntéshozók jelentik, nem pedig az, hogy nincsen videóbíró.
Az csak a tünet.
Tokyo 2020
Svitolina - Rybakina - Női egyes bronzmérkőzés, összefoglaló
2 ÓRÁJA
Tokyo 2020 women
Svitolina még leánykori nevén szerzett olimpiai bronzérmet
2 ÓRÁJA